Investiția în unitatea de producție din Lugoj, România, a totalizat nu mai puțin de 25 de milioane de euro, din 2000 și până în prezent. Compania germană WERZALIT, primul furnizor industrial de șipci curbate din fag pentru industria mobilierului de odihnă, lider de piață pentru acest produs și deținând diverse brevete, a hotărât în 1999 să își relocheze unitățile de producție din Germania într-o nouă fabrică din România. În aceste condiții, în anul 2000 a fost demarată investiția de tip „green field” în unitatea de producție din Lugoj, România, investiție care a totalizat până la momentul finalizării proiectului nu mai puțin de 25 de milioane de euro.
În cei 20 de ani de activitate, compania WERZALIT LEMN TECH SCS și-a mărit constant capacitatea de producție și portofoliul de produse, deservind și fidelizând prin calitatea produselor livrate sute de clienți, aflați în principal în spațiul european.
În momentul de față, Grupul WERZALIT are în analiză și dezvoltare un proiect pentru compania subsidiară din Lugoj, proiect care conține două componente importante, și anume: construcția și echiparea completă a unei noi capacități de producție HPL și construcția și punerea în exploatare a unei centrale de co-generare pe biomasă de tip high-tech – high-efficiency. De asemenea, sunt analizate variante diferite de automatizare a unor echipamente cheie din fluxul de producție.
Portofoliul de produse al companiei WERZALIT LEMN TECH
În 2001, compania dă startul producției de lamele și elemente de ramă din lemn stratificat, iar în anul 2002 se începe producția de furnir tehnic.
Profilul producției din lemn stratificat din România poate fi caracterizat printr-o capacitate mare de fabricație, număr mare de variante tipologice și dimensionale, diversificare, dar și adaptare continuă la cerințele pieței. În momentul de față, compania deține un portofoliu compus din lamele și elemente de ramă din lemn stratificat de fag pentru somiere de pat și mobilier de odihnă; furnir tehnic de fag și blaturi de masă CARINO din HPL (high pressure laminate) de interior și exterior, oferite într-o multitudine de modele și dimensiuni, atât pentru interior, cât și pentru exterior.
La momentul actual, domeniul HPL-ului cuprinde plăci de fixare, blaturi de mese, dar și bănci, atât de exterior, cât și de interior.
Cele mai inovatoare produse oferite de WERZALIT LEMN TECH SCS în 2020 sunt reprezentate de lamelele pentru somiere cu diverse suprafețe decorative/texturate și articolele multistrat cu prelucrări suplimentare – profilări, alezaje, decupaje pentru montaj
În ceea ce privește cele mai bine vândute produse, acestea sunt lamelele și elementele de ramă cu suprafață din fag natur, precum și diferitele modele de blaturi de masă Carino cu dimensiuni de 70×70/80×80/120×80 cm cu decoruri beton, gri închis, negru, pin, stejar, ponderosa gri/alb, argint/bronz pătat.
„Toate produsele companiei respectă cele mai înalte standarde de calitate, compania fiind certificată conform Sistemului de management al calității SR EN ISO 9001:2015. În plus, WERZALIT LEMN TECH SCS deține și Certificare FSC COC pentru produse din lemn (lanț de custodie), dar este supusă și unui proces de monitorizare externă și certificare pentru încadrarea în limite a emanației de formaldehidă, oferită de Institutul Fraunhofer Wilhelm Klauditz din Germania (E1, IOS-MAT-0003, ED 2020)”, ne-a declarat Dl. Mihuț Crăciun, General Manager WERZALIT LEMN TECH SCS.
Investiții în echipamente de ultimă generație
De-a lungul timpului, compania a investit masiv, astfel încât produsele obținute și oferite clienților să fie de calitate superioară și să reflecte în totalitate cerințele pieței de profil.
Investițiile din ultimul timp au constat în dotarea cu echipament CNC cu masă dublă (care crește semnificativ capacitatea de producție HPL), un printer digital de mari dimensiuni, echipament ce asigură generarea internă a materiei prime într-un timp foarte scurt, fără a mai apela la alți furnizori externi și o creștere semnificativă a eficienței pe linie.
În plus, investițiile au vizat și o instalație de umidificare a aerului MERLIN, achiziționată în 2017 în vederea menținerii unui climat optim, prin umidificarea aerului până la limita setată, astfel încât materialul depozitat în vederea prelucrării ulterioare să nu sufere modificări de structură și să asigure o condiționare adecvată a acestuia.
Compania a investit inclusiv pentru a înlocui instalația AERZEN 2017 – pentru transportul particulelor de lemn în curenții de aer, în vederea îmbunătățirii timpilor de producție
Tot în 2017 s-a investit în achiziționarea unui Compresor de aer care permite mărirea capacității de producție aer comprimat, într-o mașină de frezat multiplu PAUL, în vederea măririi capacității de producție, și s-a înlocuit sistemul Cliper Fezer Derulor 1 cu un sistem cu un singur cuțit, pentru reducerea pierderilor de material și îmbunătățirea timpilor de producție.
În 2018, compania a investit, de asemenea, într-o instalație anti-incendiu GRECON (instalație stingere scântei), absolut necesară în industria lemnului, folosită pe instalația de exhaustare, în vederea eliminării unor riscuri de producere a incendiului.
Anul acesta a mai achiziționat și un ventilator adițional exhaustare particule lemn SANU (praf și rumeguș) în vederea măririi capacității de exhaustare din hala de prelucrări mecanice, dar și pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru și diminuării riscului de apariție a incendiului.
Adaptarea activității la condițiile de criză
Situația generată de pandemia de COVID-19 a dus la suspendarea periodică a livrărilor pentru comenzile în curs de execuție și solicitări de prelungire a termenelor de plată peste cele agreate anterior pentru comenzile livrate.
„Am fost nevoiți să întrerupem procesul de producție în luna aprilie, precum și livrările. În privința lemnului stratificat, am avut o scădere abruptă în luna aprilie 2020, apoi revenire în luna mai, urmată de comenzi la nivelul obișnuit sezonului de vară – toamnă, începând din luna iunie”, continuă Dl. Mihuț Crăciun.
În prezent, compania are un număr total de 200 angajați, care se bucură de beneficii precum tichete de masă, bonusuri și prime în funcție de performanță, asigurare transport, atât în localitate, cât și pentru angajații care fac naveta, primă de concediu/Crăciun, cazare pentru angajații care se relochează, preț intern la produsele fabricate în cadrul firmei.
Ca urmare a revizuirii structurii organizaționale și având în vedere planul de business pentru anul următor, în acest moment, în cadrul companiei, există multiple oportunități de angajare, atât în activitatea de producție, cât și în activitatea indirect productivă
Începând cu anul 2021, în cadrul companiei se va implementa un plan de instruire și dezvoltare profesională a angajaților, ținând cont de nevoile individuale și de echipă. Planul de dezvoltare va include atât dezvoltarea la locul de muncă, cât și participarea la diverse cursuri/conferințe specifice. În plus, trebuie menționat faptul că un accent deosebit se pune pe armonizarea culturii organizaționale și pe creșterea nivelului de implicare individual și de echipă.
Grija față de mediul înconjurător
Protecția mediului înconjurător a fost și este în continuare o prioritate pentru companie. Astfel, încă din faza de proiectare au fost luate toate măsurile necesare pentru ca orice degradare a mediului să fie exclusă: s-au betonat suprafețele exterioare ale halelor, s-a luat măsura folosirii unei centrale termice performante, cu sistem de filtrare și reținere noxe, care funcționează cu combustibil lemnos, ceea ce duce la valorificarea energetică a deșeului de producție. Cu alte cuvinte, tehnologia de producție este una „curată”, fiind folosite preponderent preparate de adezivare naturale (rășină, făină).
Pentru menținerea capacității de regenerare naturală a solului și protecția atmosferei este constituită și întreținută o suprafață generoasă de zonă verde, care excede procentul legal stabilit de 20%, iar exhaustările tehnologice sunt monitorizate regulat, conform autorizației de mediu și a prevederilor legale.
Pentru asigurarea conservării mediului, sunt luate măsuri organizatorice și de management precum implementarea sistemului FSC și menținerea colaborării cu specialiști în domeniul legislației de mediu și managementului de mediu, asigurându-se conformarea cu cerințele legale. Conformarea legislativă este confirmată prin rapoartele de inspecție ale GNM, care relevă „zero” nonconformități.
În contextul pandemiei, compania s-a concentrat în mod special pe o protecție semnificativă atât a angajaților (implicit și a familiilor acestora), cât și a partenerilor și furnizorilor WERZALIT, prin aplicarea de măsuri specifice și reglementări interne foarte stricte.
„Chiar dacă efectele crizei generate de pandemie s-au făcut resimțite și asupra WERZALIT, în anul 2020 compania estimează o evoluție pozitivă a profitului operațional, cât și a celui net, dovadă a faptului că produsele de calitate, realizate cu profesionalism, sunt apreciate întotdeauna și că acest lucru se reflectă în situația și evoluția economico-financiară”, a declarat, în încheiere Dl. Mihuț Crăciun, General Manager WERZALIT LEMN TECH.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/amiblu-romania-specialisti-in-solutii-de-sistem-grp/
Citiți și despre:
Share the post "WERZALIT LEMN TECH, lider în furnizarea de șipci curbate din fag pentru industria de mobilier"