Stiri: Finante

XTB România: Piețele financiare ar putea cunoaște o corecție severă

27.02.2014

Piețele financiare ar putea cunoaște o corecție în următoarea perioadă, după ce anul trecut acestea au fost atractive pentru investitori. Potrivit unei analize a XTB România, probabilitatea de apariţie a unor corecții severe în lunile următoare este în creștere, iar Bursa de Valori București nu face excepție.

”Cu toate că pentru companiile listate la București indicii de evaluare prin raportare la profituri, active sau cifra de afaceri sunt mai atractivi în comparație cu cei din Germania sau SUA (în medie), destinul pieței locale e strâns legat de suișurile și coborâșurile sentimentului global. Capitalul extern este capabil să imprime trenduri ample, în timp ce investitorii locali au o abordare, în general, nu de formatori, ci de ”primitori” de direcție”, a explicat Claudiu Cazacu, analist șef al XTB România.

Astfel, pe piețele globale dezvoltate este vizibilă detașarea investitorilor, care se apropie de situația de subestimare a unor riscuri, în condițiile în care indicele de volatilitate VIX este cu atât mai coborât cu cât nevoia de a ”cumpăra” protecție la eventuale mișcări dezavantajoase – în principal descendente – este mai mare.

Luni, 24 februarie, VIX a ajuns la 14 puncte, în preajma nivelurilor atinse înainte de criza financiară din anul 2007, deși încă la aproape trei puncte distanță de minimul, corespunzător optimismului extrem pre-2007.

”Seninătatea cu care sunt privite investițiile în acțiuni ține de fluxul de bani nou creați de către Fed, dar și de optimismul privitor la economia reală americană, care pare a fi intrat pe o creștere durabilă. Încetinirea industriei și a serviciilor observată în cifrele recente e pusă pe seama vremii foarte reci, în timp ce abordarea principală rămâne optimistă. Marea întrebare este dacă nu cumva tocmai aici se găsește punctul slab al entuziasmului”, a detaliat analistul XTB.

Însă, revenirea din Statele Unite convinge Federal Reserve (Fed) să aducă politica monetară spre normal, reducând treptat până la zero injecțiile de lichiditate.

”Or tocmai acestea au dat investitorilor argumentul principal pentru a privi cu seninătate și uneori chiar euforie piețele de acțiuni, coborând simultan și volatilitatea. Fără ”scutul” Fed, și după ani buni de protejare artificială, investitorii s-ar putea trezi nepregătiți în înfruntarea cu furtunile viitoare”, au mai precizat Claudiu Cazacu.

În plus, în Europa, creșterea economică e încă fragilă, iar avansul estimat la 1% pentru acest an este prea mic pentru a rezista la un scenariu nefavorabil determinat de factori adverși neanticipați în piețe – precum o accelerare a prețului mărfurilor agricole sau a petrolului.

Astfel, Banca Centrală Europeană ar putea fi nevoită să intervină pentru a evita domolirea prețurilor până în zona în care deflația începe să fie luată în calcul, ajutând astfel piața de capital europeană, care ar putea performa, în termeni relativi, mai bine decât cea americană.