Telecomunicatii

Ymens – investiţii de un milion de euro în soluţiile cloud

23.12.2013

Ymens, companie de cloud care oferă un mediu de lucru modern și sigur IMM-urilor. Ymens s-a lansat în octombrie 2012, cu o platformă care cuprindea nouă soluţii de business în cloud menite să răspundă nevoilor de performanță economică ale IMM-urilor românești. Compania și-a propus în primul rând să educe antreprenorii și managerii cu privire la tehnologiile de ultimă generație și să le arate care sunt beneficiile acestora. “În acelaşi timp, am continuat să dezvoltăm platforma Ymens, introducând noi soluţii care răspund cerinţelor tot mai complexe din partea clienților (spre exemplu, Integrator – soluţia de tip ERP, eMagazin – soluţie de e-commerce, etc.). Parteneriatele cu companii de renume în domeniul IT au reprezentat momente importante în evoluţia Ymens. La sfârşitul lunii noiembrie 2012, am anunţat parteneriatul cu IBM Managed Data Center din București, unul dintre cele mai moderne centre de date din sud-estul Europei. La un an distanță, am anunțat un alt parteneriat foarte important. În noiembrie 2013, Ymens devine singura companie din Europa Centrală și de Est care oferă soluțiile de comunicare şi colaborare Microsoft găzduite atât în propria platformă, cât și ca reseller de Office 365. Acest acord permite companiei să ofere un portofoliu de soluţii de top care răspund nevoilor organizațiilor mari, reprezentând un segment de piaţă care va creşte ca pondere în rândul clienţilor Ymens”, ne-a declarat Bogdan Balaci, CEO Ymens.

Chiar dacă Ymens este o companie aflată la început de drum se poate mândri până acum nu doar cu un portofoliu important de parteneri, dar și cu faptul că au reușit să înceapă educarea pieței cu privire la soluțiile cloud. Și asta nu doar pentru companiile care au capital privat, ci și pentru instituțiile statului. “Alături de NEC, lider japonez în integrarea soluţiilor IT şi de comunicaţii, am anunţat la sfârşitul lunii octombrie 2013 un concept care ne permite adresarea segmentului de cloud guvernamental. Împreună, am definit modelul de G-Cloud pe care îl propunem instituţiilor publice din România şi pe care am avut onoarea să îl prezentăm şi Comisarului European pentru Agenda Digitală, doamna Neelie Kroes. Astfel, inițiativa comună Ymens și NEC se aliniază directivelor Comisiei Europene, care încurajează utilizarea tehnologiei cloud în cadrul proiectelor de eGuvernare, în scopul generării de economii în bugetele administrației publice”, a adăugat Bogdan Balaci, CEO Ymens, care a completat faptul că Ymens a obținut până acum și premii pentru performanțele sale. „Ymens a obţinut o serie de premii anul acesta iar primele rezultate au venit în luna august, când Eurocloud România ne-a acordat premiile pentru cel mai bun proiect de cloud în sectorul sectorul privat şi cea mai bună ofertă de cloud, Software ca Serviciu. Distincţiile au continuat  la sfârşitul acestui an cu Premiul de excelenţă pentru distribuţie din cadrul  Galei RoCS pentru implementarea soluţiilor de cloud Ymens în cadrul companiei Unior – Tepid şi cu Premiul RoCloud pentru promovarea de servicii de software in cloud – SaaS și PaaS”, explică Bogdan Balaci.

Cât despre viitorul companiei, anul 2014 este unul esențial pentru dezvoltarea pe piața regională, spune conducerea Ymens.

Investiții de 1 milion de euro

Portofoliul Ymens include în prezent 14 soluţii şi este construit pentru a acoperi nevoile de business ale unei companii, indiferent de dimensiunea acesteia. “Pe segmentul de comunicare și colaborare,  platforma Ymens aduce la îndemâna companiilor românești Suita de Colaborare, bazată pe eMail – soluție pentru comunicarea prin email, Comunicator – soluție pentru comunicarea video, audio și text și Portal – soluție pentru colaborarea în echipă prin portalul intern. Deservind toate necesitățile de comunicare și colaborare din cadrul unei organizații, în această categorie intră și soluții precum Index– soluţie pentru managementul documentelor electronice, Intranet – soluție de tip portal intern, Planificator – soluție pentru planificarea activităților de birou și Jurist – soluție pentru informare legislativă. La acestea, se adaugă și suita Office 365. Pentru companiile care urmăresc managementul performant al vânzărilor sau al campaniilor, alături de Comerciant – soluţia de tip CRM din platforma Ymens, oferim şi soluţiile Mesager cu ajutorul căreia se pot derula campanii de SMS marketing  şi eMagazin, soluție cu ajutorul căreia clienţii noşti îşi pot dezvolta şi administra foarte uşor propriul magazin online. Ca răspuns la cererea din piață pentru soluții moderne dedicate creșterii eficienței la nivelul organizației și îmbunătățirii proceselor interne, mai ales în cazul clienţilor cu nevoi complexe sau specific, am introdus în platformă soluții de tip ERP – Integrator, Recrutor – soluție pentru recrutarea de personal, Autolog – soluţie pentru monitorizarea flotei auto prin GPS și GPRS şi Facturator – soluție pentru facturare”, ne-a povestit CEO-ul Ymens, care ne-a declarat că primul an de la lansare a presupus, pentru dezvoltarea acestor soluții și nu numai, investiții de 1 milion de euro. “În primul an de lansare și rebranding, investiția la nivelul companiei a fost de 1 milion de euro. Ulterior, au urmat investiții importante în dezvoltarea platformei și a parteneriatelor, în campanii de comunicare şi educare a pieței, cât şi în dezvoltarea echipelor de specialişti”, ne-a declarat Bogdan Balaci, CEO Ymens.

Cum atunci când vorbim despre soluții în cloud nu putem vorbi despre bariere geografice, acestea pot fi implementate de clienții din orice oraș al țării. Cu toate acestea, oficialii Ymens spun că cei mai mulți clienți își au sediul în București. „Aşa cum era poate de aşteptat, zonele cu un sector dezvoltat al întreprinderilor mici şi mijlocii au fost cele mai interesate să exploateze avantajele competitive pe care le aduce tehnologia cloud. Astfel, am livrat soluţiile noastre de business în Iaşi, Timişoara sau Cluj cât și în alte orașe, cca 40% dintre clienţii noştri fiind din Bucureşti. Vom continua să fim prezenți cu oferta noastră atât în mediul online, adresabil din orice punct al țării, cât și cu reprezentanți locali în centrele regionale caracterizate de o economie dinamică și de investiții”, ne-a explicat Bogdan Balaci.

Cele mai solicitate soluții cloud

Chiar dacă soluțiile sunt unele personalizate, se pare că cele care au cel mai mare succes sunt cele pentru arhivarea electronică a documentelor. “Numeroși clienţi au ales soluţia Index pentru managementul documentelor şi facilități de arhivare electronică. Managerii au conştientizat foarte repede faptul că lucrul cu documentele consumă resurse de timp şi spaţiu importante pentru companie. Soluţia cloud pe care o oferă Ymens a răspuns necesităţii clar conturate de a accesa repede, în format electronic, de oriunde şi oricând, documentele necesare activităţii de zi cu zi. Succesul comercial al acestei soluţii vine din faptul că reuşeşte să dovedească foarte repede o creştere a eficienţei în cadrul companiei. Pe măsură ce piaţa a început să se maturizeze şi să conştientizeze beneficiile tehnologiei cloud, au crescut și cererile pentru Comerciant, soluţia de tip CRM din platforma Ymens. Managerii au trecut de la nevoia de a reduce cheltuielile cu IT-ul la a folosi soluţiile de business pentru a câştiga avantaje competitive. Soluţia  de tip CRM pe care o oferim eficientizează activitatea echipei de vânzări şi permite previzionări corecte ale rezultatelor comerciale la nivelul companiei. Companiile care au optat pentru această soluţie au, în general, obiective clare de creştere a cifrei de vânzări şi a portofoliului de clienţi”, spune Bogdan Balaci, CEO Ymens.

Conducerea Ymens este de părere că anul 2014 va marca o dezvoltare puternică a soluțiilor cloud. “Conform experților, anul 2014 va aduce o creştere pentru soluţiile de comunicare şi colaborare, iar Ymens, prin parteneriatul cu Microsoft, deservește piața cu o ofertă de top pe acest segment. Companiile mari, cu un număr semnificativ de angajaţi, cu sedii în diferite oraşe au nevoi clare de a  transmite şi accesa informaţii foarte uşor, de a crea o legătură foarte productivă între colegi cu ajutorul tehnologiei. Pe de altă parte, IMM-urile sau instituțiile publice locale au nevoie de unelte de colaborare moderne, ușor de utilizat și care să presupună investiții cât mai mici. Ymens adresează aceste necesităţi din piaţă atât în regim hosted, prin Suita de Colaborare, aducând soluții personalizate pe specificaţiile clientului cât şi în regim standard, prin suita Office 365. Credem că și în următorii ani creşterea cererii pentru soluţii de tip ERP se va face simțită în piață, mai ales pe fondul materializării investiţiilor care se fac în educarea companiilor românești. Soluţiile ERP, prin definiţie, se adresează organizaţiilor mai complexe care au nevoie de o perspectivă generală asupra activităţii companiei, de raportări financiare complexe şi de integrarea cu alte aplicaţii de tip CRM, business-inteligence sau e-commerce. Răspunsul pentru toate aceste cerinţe este soluţia Integrator din platforma Ymens”, ne-a declarat Bogdan Balaci, CEO Ymens.

E-commerce

O altă direcție cu potenţial de creştere în România este aceea a soluţiilor de e-commerce, spun oficialii Ymens care explică și faptul că în acest moment, doar 27% dintre IMM-uri au site-uri de prezentare şi doar 4% fac tranzacţii electronice, conform “Cărții Albe a IMM-urilor”, publicată anul acesta de CNIPMMR. “Evident, numărul de magazine online este încă unul mic şi, în scurt timp, managerii români vor vedea beneficiile unui magazin deschis non-stop, accesibil oricui, în care se fac plăţi online şi se facturează automat. Soluţia eMagazin din portofoliul Ymens oferă toate componentele necesare pentru realizarea unui astfel de magazin online, care să crească semnificativ vizibilitatea business-ului şi să ajute în atragerea de clienți noi, fără limitări geografice” spune Bogdan Balaci, CEO Ymens.

România vs. Străinătate

Ritmul de adoptare al soluțiilor noi și performante este singura diferență majoră dintre cerințele companiilor din țara noastră și cele de peste graniță, spune conducerea Ymens. Mai precis, dacă piețele din vest de exemplu sunt mult mai mature din punctul de vedere al utilizării soluţiilor de business de tip cloud, în România, la începutul lui 2013, îngrijorările legate de securitatea datelor erau încă un obstacol semnificativ în adopția cloud-ului sub orice formă. “Pe pieţele din afară, mai mature, interesul pe acest subiect este unul ridicat dar atenţia se îndreaptă foarte mult şi Către beneficiile concrete pe care cloud-ul le aduce unui business. La nivel european, conform unui raport al Comisiei Europene, peste 80% dintre companiile care folosesc cloud au redus costurile cu până la 20%, peste 40% au crescut productivitatea, iar 35% au atras clienți noi. Rezultatele benefice în utilizarea soluțiilor cloud sunt mult mai vizibile pe piețele dezvoltate de la nivel european sau american, motiv pentru care atenția se concentrează mai mult în zona de creștere a beneficiilor și mai puțin în cea de analiză a obstacolelor”, ne-a declarat Bogdan Balaci.

Extindere în zona instituțiilor publice

Anul 2014 va fi anul în care va continua polarizarea în zona de hardware, spune Bogdan Balaci. “Pe de-o parte, vor continua investiţiile în centre de date, cu putere de procesare şi capacitate de stocare foarte mari, pentru a răspunde cererilor constante generate de piaţa de cloud. Pe de altă parte, dispozitivele mici, portabile, mobile, mereu conectate, vor continua să acapareze piaţa de retail şi se estimează că anul viitor tabletele vor ajunge să reprezinte 50% din totalul vânzărilor de PC la nivel mondial. Pe piaţa de cloud din ţara noastră, o provocare imporantă va veni din partea instituţiilor publice care se pregătesc să implementeze programe de cloud guvernamentale. Furnizorii de cloud vor trebui să se adapteze la cerinţele specifice venite din partea instituţiilor de stat din punctul de vedere al securităţii datelor, al infrastructurii, dar şi din punctul de vedere al soluţiilor software”, ne-a declarat Bogdan Balaci, CEO Ymens.

Cât despre planurile de viitor ale companiei, acestea sunt legate strâns de îmbunătățirea constantă a platformei, a gamei de soluții și servicii oferite și în diversificarea portofoliului de clienţi. “În primul rând, vom dezvolta pachete de oferte dedicate companiilor mari ca răspuns la cererea de optimizare a costurilor și externalizare a activităților non-core. IMM-urile vor continua să reprezinte un segment important din clienții Ymens și, cu siguranță, vom investi în continuare în educarea pieței de cloud. În acelaşi timp, ne pregătim pentru a adresa nevoile instituţiilor publice cu soluții de interes pentru acest segment cu nevoi specifice în zona de management al documentelor, execuție bugetară, comunicare și colaborare etc. Alături de expansiunea locală, avem în vedere să facem și primul pas la nivel regional, obiectiv ambițios pe care îl vom susține cu investiții atât în zona de platformă și servicii, cât și prin noi competențe și capabilități la nivelul echipei”, declară Bogdan Balaci, CEO Ymens.