Slide

Energie

Zăcământul de cuarţ de la Uricani

Zăcământul de cuarţ de la Uricani

01.04.2022

Zăcământul de cuarţ de la Uricani. Deşi valoarează 70-80 de milioane de euro, proiectul care priveşte exploatarea zăcământului a fost lăsat de izbeliște. Cuarţul (cremenea sau cristalul de stâncă) este unul dintre cele mai răspândite minerale din lume, cunoscut şi sub denumirea de floare de mină. Zăcământul de cuarț de la Uricani ar fi unic în Europa, însă proiectul care priveşte exploatarea a fost lăsat de izbeliște. Mina şi fabrica sunt acum închise, în principal din cauza neregulilor constatate privind acordarea licenţei de exploatare.

Cuarțul sau dioxidul de siliciu este un mineral răspândit destul de des în scoarța terestră pe toată planeta, care are compoziția chimică SiO2. În stare pură, cuarțul este incolor, impuritățile din cristal fiind cele care determină culoarea mineralului. Valoarea crescută a dioxidului de siliciu este dată, aşadar, de puritatea lui.

Înainte de descoperirea proprietății sale piezoelectrice (capacitatea de a genera o sarcină electrică internă din solicitarea mecanică aplicată), cuarțul era utilizat ca piatră în bijuterii. Acum, însă, cuarţul este un material important în producerea semiconductorilor, care sunt folosiţi în industria auto şi nu numai.

Cuarţul este un material important în producerea semiconductorilor, care sunt folosiţi în industria auto

Cuarţul de la Uricani

În România, zăcăminte de cuarţ se găsesc în Munții Banat, Munții Apuseni şi în Carpații Orientali. Însă zăcământul de cuarț de la Uricani ar fi unic la nivel european, întrucât gradul său de puritate este de 99,99%.  Acesta ar fi zăcământul de cuarţ cu cea mai mare puritate din Europa şi al treilea din lume în ceea ce priveşte acest aspect. Valoarea zăcământului este estimată la 70-80 de milioane de euro.

Zăcământul de cuarț de la Uricani ar fi unic la nivel european întrucât gradul său de puritate este de 99,99%

Cariera de cuarţ de la Uricani şi-a încetat activitatea în anii ’90. Înainte, această mină avea o producţie lunară de aproximativ 75 de tone.

Datorită purităţii lui, cuarţul din Valea Jiului a fost folosit, în trecut, ca materie primă pentru fabricile de sticlă din Turda şi Mediaş. De asemenea, mineralul era cerut şi la export.

În plus, datorită purităţii, din cuarţul de la Uricani au fost făcute lentilele super-performante ale aparatelor de luat vederi montate pe sateliţi.

Valoarea zăcământului de cuarţ de la Uricani este estimată la 70-80 de milioane de euro

Cariera de cuarţ din muntele Şigleu-Uricani, o atracţie turistică

Acum, cariera de cuarţ din muntele Şigleu-Uricani este o atracţie deosebită pentru iubitorii turismului montan, precum şi pentru căutătorii şi colecţionarii de cristale de cuarţ. Lacul Valea de Peşti sau Pârâul Pietroasa sunt punctele de pornire pentru cei care vor să parcurgă un traseu extrem de frumos şi pitoresc spre Cariera de Cuarţ.

Acum, cariera de cuarţ din muntele Şigleu este o atracţie deosebită pentru iubitorii turismului montan, dar şi pentru căutătorii şi colecţionarii de cristale de cuarţ

Accesul spre Cariera de cuarţ Siglău pe pârâul Pietroasa este anevoios şi se poate face în aproximativ 3 ore, doar pe jos.

În schimb, accesul pe la Lacul de acumulare Valea de Peşti se derulează pe un drum forestier şi poate fi făcut pe jos, cu bicicleta, ATV-ul sau cu maşina personală. Drumul este împrejmuit de o parte şi de alta de păduri de aluni şi de brazi.

După aproape patru ore de mers pe jos pe drumul forestier, se ajunge la cariera de cuarţ, de unde cei mai norocoşi pot găsi bucăţi de cuarţ în stare pură.

În prezent, Cariera de cuarţ Şiglău s-a închis, însă încă mai sunt pietre de cuarţ chiar şi pe drum.

Zăcământul de cuarţ de la Uricani. În jurul fostei mine, cei mai norocoşi pot găsi bucăţi de cuarţ în stare pură

În plus, în vara anului 2021, oraşul Uricani, aflat la poalele masivului Retezat, pe una dintre căile principale de acces în Parcul Naţional Retezat, a fost atestat, printr-o hotărâre de Guvern, drept staţiune turistică de interes local.

Ce trebui să ştim despre cuarţ?

Cristalele de cuarț sunt incolore, transparente, prin incluziuni de gaze sau lichide, cristalul ajunge să aibă o culoare lăptoasă. Varietăți de culoare apar prin iradiere sau prezența unor ioni străini. Cea mai cunoscută formă a cuarțului, pe lângă cel alb, este ametistul, care are o nuanță de violet dată de prezența ionilor de fier, sau iradiere cu raze gamma. Urmează citrinul, o variantă galbenă de cuarț folosit ca bijuterie, ametrinul, o varietate rară cu zone de ametist și citrin, prasiolitul, o varietate verde de cuarț transparent, morionul, un cuarț de culoare cenușie, brună şi chiar neagră, şi cuarţul roz, folosit des în bijuterii, culoare care este dată de prezenţa ionilor de fosfor.

Cele mai cunoscute variante de cuarţ sunt:

  • Ametistul

  • Citrinul

  • Ametrinul

  • Prasiolitul

  • Cuarțul fumuriu sau morion

  • Cuarțul roz

Utilizarea cuarţului

Aşa cum am menţionat mai sus, cuarţul deţine proprietate piezoelectrică, adică poate produce polarizarea electrică, fiind un mineral important în producerea semiconductorilor, microprocesoarelor, televizoarelor şi a celulelor solare. Acest mineral are şi proprietatea de deviere a luminii polarizate, fiind utilizat pentru lentilele optice.

De asemenea, este foarte des folosit în industria bijuteriilor, iar în amestec cu caolinul și feldspatul este utilizat la obținerea porțelanului.

Aşadar, deşi ţara noastră deţine un zăcământ important de cuarţ, acesta nu poate fi, deocamdată, exploatat din motive legale. Cu toate acestea, autorităţile locale din Uricani au solicitat Guvernului României să grăbească demersurile pentru reluarea exploatării cuarţului de la Uricani, precizând că redeschiderea carierei ar crea locuri de muncă şi ar susţine oraşul din punct de vedere financiar.

Citeşte şi Ce este chihlimbarul?