FMCG

Zauberer și Belin, ceaiuri cu tradiție oferite de NovaPlus

01.05.2014

Piața ceaiurilor din România cunoaște un trend crescător în ultimii ani, în ciuda scăderilor cauzate de criza economică. Istoria ceaiului este una pe care cercetătorii o plasează acum mai bine de 5.000 de ani, în China. Se spune că Shen Nung, împărat și om de știință, a decis la acea vreme ca apa să fie consumată doar după ce se fierbe. Potrivit legendelor, se crede că  într-o vară câteva frunze uscate au căzut în cazanul cu apă fiartă. După ce împăratul a gustat din licoare și s-a simțit mai energic a decis să încerce să fiarbă apa cu diferite plante pentru a descoperi efectele.

În prezent, nimeni nu poate spune că nu are un anume ceai pe care îl preferă, iar în România mulți consumatori se îndreaptă către ceaiurile cu tradiție, produse de NovaPlus. “Istoria companiei se întinde pe o perioadă de aproape 20 de ani și se suprapune cu evoluția pieței de ceai din România de după evenimentele din 1989. Dacă în perioada comunistă noțiunea de ceai era asociată produselor pe bază de plante găsite în magazinele de tip Plafar și eventual unui ceai negru vărsat de origini sovietice, după deschiderea piețelor și liberalizarea economiei ceaiul a căpătat și alte valenţe, în afara celor terapeutice tradiționale. Astfel, în România au pătruns așa numitele ceaiuri din fructe și cele negre sau verzi aromatizate. Ceaiul a început să fie perceput, în mod similar cu cel al consumului de cafea, ca un mijloc de socializare, un mod de viață asociat cu diverse valori culturale. Încercând să mergem pe acest trend, am ales să promovăm ceaiurile care corespundeau acestor nevoi, comercializând produse cu un raport preț – calitate foarte bun, la care proprietățile organoleptice (gust, miros) erau cele mai importante calități apreciate de consumatori”, ne-a declarat Ciprian Merlas, directorul NovaPlus.

Cu toate că ceaiurile aromate, cu amestecuri fine, sunt cele mai căutate acum, compania nu uită nici de produsele devenite acum “tradiționale”. “Considerăm că am fost pionierii promovării acestor noi tipuri de ceaiuri pe piața românească, ceaiurile de fructe având succesul comercial cel mai mare, constituind și astăzi o pondere ridicată din vânzări. Evident, nu am neglijat nici piața tradițională de ceai, cea a produselor cu recomandări terapeutice și anume ceaiurile de plante”, a completat Ciprian Merlas. Compania încearcă să aducă permanent produse noi pe piață din țara noastră, să dezvolte noi sortimente și să le îmbunătățească pe cele prezente nu doar în ceea ce privește conținutul, ci și privind forma și modalitatea în care acestea sunt ambalate.

Consumul în România

O ceașcă de ceai nu mai este de mulți ani văzută de români doar ca pe un adjuvant în tratamentul mai multor probleme medicale, ci a devenit, odată cu trecerea timpului, într-o băutură pe care toate lumea o consumă alături de prieteni. “Ceaiul este consumat ca aliment la micul dejun, la serviciu, este folosit în tratamente paramedicale și este și un mijloc de socializare. Consumatorii își formează preferințele în timp, prețul fiind relativ mic”, ne-a explicat directorul NovaPlus. Ciprian Merlas spune că piața ceaiurilor din România a cunoscut o creștere în ultimii ani. “Vânzările au crescut în anul 2013 față de 2012 cu 3%. Dorim să ne menținem trendul de creștere. Există deja o cultură a ceaiurilor, dar nu la scară foarte largă”, a adăugat aceasta. Ciprian Merlas spune că se așteaptă ca vânzările din gama “Ceai premium” să crească în viitor, mai ales datorită cafenelelor și ceainăriilor care le includ în meniurile lor.

Chiar dacă în prezent piața este pe un trend ascendent, criza economică a avut efecte și asupra acestui segment. “Piața românească a ceaiurilor a suferit un regres concomitent cu reducerea consumului, cauzate de criza economică. În acest context economic nefavorabil, am menținut cât mai atractivă oferta noastră de produse, aducând permanent îmbunătățiri gamei de produse în dorința de a stimula plăcerea consumului”, ne-a explicat Ciprian Merlas.

Vânzări și planuri de viitor

Ceaiurile produse de NovaPlus pot fi achiziționate din magazinele de profil, marile lanțuri de supermarket-uri, dar și din magazinul online dedicat acestora. Prețurile încep de la doar câțiva lei și ajung la câteva zeci de lei pentru ceaiurile premium, precum cele din gama Zauberer. De altfel, oficialii NovaPlus spun că își doresc în viitor să dezvolte oferta produselor Zauberer destinată segmentului HORECA.

Anul trecut, NovaPlus a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 12.800.000 de lei, iar vânzările totale de ceaiuri se situează acum la nivelul de peste 25.000 de cutii pe zi, procentul produselor premium fiind de aproximativ 10%. “În medie, se vând 26.742 de cutii pe zi. Din gama ceaiurilor de fructe, românii preferă <Ceaiul de fructe de pădure>, din gama plantelor medicinale <Ceaiul de mușețel>”, ne-a declarat Ciprian Merlas, directorul NovaPlus.