Stiri: Social

Ziua barbatului 2021

Ziua bărbatului 2021: Se sărbătoreşte sau nu pe 9 martie?

08.03.2021

Ziua bărbatului 2021. Mulţi români cred că Ziua Bărbatului se sărbătoreşte pe data de 9 martie, la doar o zi după Ziua Femeii, însă data acestei sărbători internaţionale este de fapt alta. Află când se sărbătoreşte Ziua Bărbatului!

Ziua bărbatului 2021. Data oficială: 19 noiembrie!

Pe data de 2 februarie 2016 Parlamentul a votat sărbătorirea Zilei Bărbatului în România ca sărbătoare oficială a statului român. Ziua nu este una liberă de la stat. Prima dată când această zi s-a sărbătorit este data de 19 noiembrie 2016. În România, conform Legii 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua Femeii și 19 noiembrie – Ziua Bărbatului publicată în Monitorul Oficial nr. 169 din 7 martie 2016 (M.Of. nr. 169/2016), Ziua Bărbatului se sărbătorește pe 19 noiembrie.

Aşadar, Ziua Internațională a Bărbatului este un eveniment anual sărbătorit pe 19 noiembrie.

Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări.

Obiectivele sărbătoririi Zilei Internaționale a Bărbatului cuprind:

  • concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților
  • îmbunătățirea relațiilor dintre sexe
  • promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

Aceasta este o ocazie pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți și pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii.

Ce se sărbătoreşte, de fapt, pe 9 martie?

Sfinții 40 de Mucenici sunt sărbătoriţi de Biserica Ortodoxă, anual, pe data de 9 martie. Aceşti Sfinţi Mucenici au trăit în timpul împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor.

Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini. Ei făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia nu erau doar români de origine, ci și greci, amestecați cu armeni.

Cei patruzeci de Sfinți Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Citeşte şi Corteva Agriscience: „Inovația poate îmbunătății sustenabilitatea sistemelor alimentare”