Stiri: Social

Ziua Eroilor 2020

Ziua Eroilor 2020. Pe ce dată se sărbătoreşte în acest an?

20.05.2020

Ziua Eroilor 2020. În fiecare an, Ziua Eroilor este sărbătorită în aceeaşi zi în care are loc şi Înălţarea Domnului. Această sărbătoare nu are o dată fixă, fiind celebrată la 40 de zile după Paşte. În 2020, Ziua Eroilor se celebrează pe data de 28 mai.

Ziua Eroilor 2020. O sărbătoare naţională pentru comemorarea eroilor neamului

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România. În această zi are loc comemorarea celor care au murit în timp ce serveau în forțele armate.

În ţara noastră, prin Decretul – lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu ocazia zilei Înălțării Domnului. Prin urmare, România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.

Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de ”sărbătoare națională” și s-a stabilit să fie marcată în cea de-a 40-a zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării, conform tradiției românești.

Ziua Eroilor 2020. Bisericile îi pomenesc pe cei căzuţi la datorie

De Ziua Eroilor, toate bisericile îi pomenesc pe românii căzuți la datorie pe toate câmpurile de luptă.

Ziua Eroilor 2020. Evenimente speciale dedicate eroilor neamului

În această zi sunt organizate, de asemenea, evenimente speciale de depuneri de coroane pentru eroii naţionali.

În plus, în anii trecuţi, autoritățile administrației publice locale organizau expoziții tematice, simpozioane. Este vorba de evenimente speciale de evocare a memoriei eroilor.

Instituțiile de apărare și ordine publică asigură, totodată, gărzi de onoare și muzici militare pentru evenimentele oficiale.

Înălţarea Domnului 2020 sau Ispasul – 40 de zile de la Paşte

Conform obiceiurilor româneşti, Înălţarea Domnului se mai numeşte si Ispas. Acest nume vine după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălţării. Credinţa populară arată că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit Înălţarea Domnului şi după aceea a povestit tot ce a văzut.

Citeşte şi Rusaliile 2020 calendar ortodox. Pe ce dată pică Rusaliile în acest an?