Ziua Internaţională a Femeii 2022. În fiecare an, pe 8 Martie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeii. Această zi este dedicată celebrării realizărilor sociale, politicilor și condițiilor economice ale femeilor, cât și luptei împotriva discriminării și violenței.
Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată, la nivem mondial, în anul 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.
Pentru prima dată, ONU a sărbătorit pentru Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în toată lumea, iar în unele țări a fost declarată prin lege zi liberă.
Ziua Internaţională a Femeii 2022. Drepturile femeilor în Uniunea Europeană
Eurodeputații au solicitat recent UE și statelor membre să propună măsuri concrete pentru:
- a susține drepturile femeilor
- a reduce inegalitățile de gen în Uniunea Europeană
Eurodeputații au reamintit că remunerarea egală și egalitatea de tratament reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru ca femeile să se bucure de drepturi egale, independență economică și împlinire profesională.
Aceştia sunt îngrijorați că se înregistrează în continuare o diferență de remunerare de 14,1% și o diferență de pensii de 29,5% între bărbații și femeile din Uniune, precum și că femeile se confruntă adesea cu o situație precară în câmpul muncii.
Ei solicită statelor membre să ia măsuri practice pentru a se asigura că femeile au acces egal la piața muncii și la locurile de muncă și că beneficiază de remunerare egală și drepturi egale ca lucrători. De exemplu, pentru a obține acest lucru, ar trebui impuse sancțiuni companiilor care nu respectă dreptul muncii.
Echilibru între viața profesională și cea privată
Pentru a garanta tuturor, indiferent de gen, dreptul de a munci și de a se bucura de un echilibru între viața profesională și cea privată, eurodeputații solicită Uniunii Europene și statelor sale membre să îmbunătățească substanțial drepturile la concediu de maternitate și de paternitate. Astfel, trebuie facilitată acordarea unor concedii plătite complet, de durată egală atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Deputaţii europeni solicită să se ofere oportunitatea unor regimuri flexibile de lucru după terminarea concediului de maternitate, paternitate și pentru creșterea copilului și să se investească în servicii locale și de înaltă calitate de îngrijire a copiilor.
Citește și Obiceiuri și semnificații ale zilelor de 1 și 8 martie