Stiri: Social

Ziua Marinei 2023

Ziua Marinei 2023: Programul manifestațiilor

10.08.2023

Ziua Marinei 2023. Evenimentele organizate de Forţele Navale Române, pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor avea loc marţi, 15 august, la Constanţa, unde marinarii militari vor prezenta, după o absenţă de patru ani, Exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei.

Festivitatea va începe la ora 10.00

Festivitatea va începe, cu câteva minute înainte de ora 10.00, cu primirea persoanei oficiale, urmată de ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti. După alocuţiunile persoanelor oficiale şi serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari, care îşi dorm somnul de veci în adâncurile apelor.

Zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării

Zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncţionale „Vânjosul”, „Vârtosul” şi „Voinicul”, pentru a da startul demonstraţiilor, odată cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-şcoală „Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru a saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

Exerciţiul demonstrativ

Inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvenţele Exerciţiului demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 2023”, care va fi prezentat marţi, 15 august, la Constanţa. La finalul acestuia, navele şi aeronavele miltare participante vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care garda de onoare va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale.

Retragerea cu torţe a marinarilor

Seara zilei de 15 august se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susţine un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, în intervalul orar 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino – Faleză – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia.

La ora 22.45, spectatorii prezenţi în Piaţa Ovidiu sunt invitaţi de Primăria Municipiului Constanţa să urmărească un spectacol de artificii şi de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/topul-celor-mai-bune-masini-electrice/