Ziua Mondială a Sănătății 2019 este sărbătorită pe 7 aprilie. Tema din acest an este reprezentată de acoperirea universală cu servicii de sănătate preventive. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, citate de Direcția de Sănătate Publică Cluj, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente și să mențină în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.
Ziua Mondială a Sănătății 2019. Accesul la servicii medicale
În plus, aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. De asemenea, 800 de milioane de persoane (12% din populația lumii) plătesc cel puțin 10% din veniturile obținute pentru serviciile de sănătate de care beneficiază.
Ziua Mondială a Sănătății 2019. Prevenție
”Serviciile de prevenție prezintă o importanță deosebită din perspectiva asigurării unei stări de sănătate mai bună în rândul populației, scăderii costurilor cu tratamentele din sistemele de sănătate și a creșterii productivității muncii”, precizează DSP Cluj.
Peste un milion de decese ar fi putut fi evitate (mortalitatea prevenibilă) în Uniunea Europeană, de exemplu, în anul 2015, prin măsuri de prevenție și sănătate publică.
Ziua Mondială a Sănătății 2019. Ce se întâmplă în România?
Țara noastră se situează pe locul 4 la nivelul țărilor europene în ceea ce privește rata standardizată de mortalitate la 100.000 de locuitori pentru decesele prevenibile. Astfel, România are o rată de aproximativ 1,7 ori mai mare decât media țărilor membre UE.
În România, 40% din povara generală a bolii, poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, respectiv:
- fumatul
- consumul de alcool
- alimentației nesănătoase
- activității fizice scăzute
Ziua Mondială a Sănătății 2019. Consumul de alcool
Raportat la nivel european, cele mai importante probleme sunt reprezentate de consumul de alcool episodic excesiv, care în anul 2014 înregistra 53% în rândul bărbaților din România, cel mai mare procent din toate țările UE, respectiv de obezitatea în rândul adolescenților, care, deși se situează încă sub media UE, s-a dublat în ultimul deceniu, de la 7% în 2005-2006 la 14% în 2013-2014.
”Având în vedere povara crescută prin boli prevenibile în România, cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătății 2019, promovăm sloganul campaniei naționale 2019: „Prin prevenție, sănătate pentru toți!”, afirmă Dr. Mihai Moisescu – Goia, director executiv DSP Cluj.
Citește și Parlamentul European schimbă legislația privind concediul de paternitate