Stiri: Stiri

Zona euro iese din criză în 2014

13.12.2013

Zona euro va înregistra în 2014 prima creştere economică pozitivă, după anul 2011, însă pe termen lung uniunea monetară va rămâne cu „sechele”, potrivit studiului EY -Eurozone Forecast (EEF).

Astfel, în pofida noilor semnale de creştere, sechelele severe rămase în urma recesiunii vor fi resimţite pentru mulţi ani de acum înainte,în zona euro.

„2014 va fi primul an în care se va înregistra creştere economică pozitivă după 2011, ca urmare a redresării exporturilor şi a relaxării măsurilor de austeritate. Cu toate acestea, se estimează că se va menţine un ritm scăzut de creştere economică, cel puţin în viitorul apropiat”, explică analiştii EY.

Raportul arată că PIB-ul din acest an al uniunii monetare va avea o contracţie de 0,5%, însă va creşte cu 0,9% în 2014.

Totuşi, redresarea economică va fi lentă în perioada 2015-2017, rata medie anuală fiind de 1,6%.

Cu toate că prognozele pentru zona euro sunt slabe, aderarea la uniunea monetară rămâne o ţintă atractivă pentru economiile din estul Europei.

Condiţiile economice se îmbunătăţesc

“Pe măsură ce ne apropiem de 2014, condiţiile economice din Zona Euro ar trebui să se îmbunătăţească. Vom asista la creşterea cererii interne ca urmare a stabilizării ratei şomajului şi a continuării scăderii inflaţiei care vor încuraja consumul. Chiar şi în acest context, redresarea economică trebuie să aibă la bază un program mai extins de reforme menite să stimuleze competitivitatea”, a delcarat Marie Diron, consilier economic pentru EY Eurozone Forecast.

În perioada 1998-2007, economia zonei a avut un avans anual în medie de 2,3%, în timp ce, în perioada 2008-2017 se estimează că aceasta se va situa în jurul valorii de 0,4 puncte procentuale.

De abia spre sfârşitul anului 2017, prognora economică a uniunii monetară va ajunge să depăşească cu 3% valoarea maximă înregistrată înainte de criză.

„În contrast, e de aşteptat ca PIB-ul Marii Britanii să fie cu 8% mai mare, iar activitatea S.U.A. să depăşească cu 20% nivelul atins în 2007”, afirmă autorii studiului.

În plus, deşi există semnale pozitive, riscurile din zona euro se vor menţine în perioada analizată.

Unul dintre riscuri este cel al presiunilor deflaţioniste, în contextul în care a atins un grad îngrijorător de scăzut în ultimele luni, ajungând la doar 0,7% în octombrie 2013, minimul înregistrat în ultimii 4 ani, iar acest fenomen nu este caracteristic doar econimiile de la periferia zonei, ci şi în statele-nucleu.