Energie regenerabila

Energia verde in 2022

2022 ar putea fi anul energiei verzi

01.02.2022

Energia verde în 2022. Creșterea procentului de energie regenerabilă și creşterea eficienței energetice sunt necesare în egală măsură pentru decarbonizarea sectorului energetic. În ciuda impactului pandemiei de coronavirus, lumea noastră a devenit din ce în ce mai verde și mai eficientă energetic, pe măsură ce energia regenerabilă a atras investiţii importante. În plus, industria a devenit mai curată, tehnologia mai inteligentă, iar necesitatea unor măsuri de combatere a schimbărilor climatice, mai urgentă.

De-a lungul anului 2021, energia electrică generată din surse verzi, panouri solare sau turbine eoliene, s-a dezvoltat mai repede ca niciodată, în întreaga lume. Cele mai recente estimări ale Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă arată că 2021 a adus un nou record al numărului de noi instalații de energie regenerabilă puse în funcţiune, la nivel global.

De-a lungul anului 2021, energia electrică generată din surse verzi,  panouri solare sau turbine eoliene, s-a dezvoltat mai repede ca niciodată, în întreaga lume

Îmbunătățirile rapide ale tehnologiei și scăderea costurilor cu resursele de energie regenerabilă, împreună cu dezvoltarea capacităţilor de stocare prin intermediul bateriilor, fac ca sursele regenerabile să fie extrem de competitive.

În 2022 se așteaptă o accelerare a sectorului energiei regenerabile

În 2022, creșterea sectorului energiei regenerabile va accelera, pe măsură ce îngrijorările privind schimbările climatice sunt din ce în ce mai mari, iar cererea pentru surse de energie „curate” din majoritatea segmentelor de piață se majorează. În plus, viziunea administrației Biden de a decarboniza economia SUA contribuie la stimularea activității în sectorul energiei regenerabile, care va conduce probabil la noi creşteri importante. De asemenea, trebuie să menţionăm că Statele Unite sunt cele care dau trendurile la nivel mondial, iar modelul adoptat acolo este treptat preluat în multe alte ţări.

Viziunea administrației Biden de a decarboniza economia SUA contribuie la stimularea activității în sectorul energiei regenerabile

La nivelul Uniunii Europene, decarbonizarea reprezintă un punct extrem de important în ceea ce priveşte strategia energetică. Pentru a atinge ținta ambițioasă a UE de neutralitate climatică până în 2050, emisiile trebuie reduse. Aşadar, creșterea procentului de energie regenerabilă și creşterea eficienței energetice sunt necesare în egală măsură pentru decarbonizarea sectorului energetic.

În cadrul legislației pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde, Comisia Europeană a propus revizuirea țintelor la energie regenerabilă. Astfel, printre propunerile executivului comunitar se numără majorarea la 40% a ponderii energiilor regenerabile în consumul final de energie în 2030, de la aproximativ 20% în 2019. Noua ţintă înlocuieşte precedentul obiectiv referitor la o pondere de 32% a regenerabilelor în mixul energetic, care, potrivit estimărilor Comisiei Europene, este pe cale să fie îndeplinit.

Energia verde în 2022. Previziuni privind capacităţile de producție a energiei regenerabile

De fapt, previziunile actuale arată că producţia de energie regenerabilă nou instalată va atinge aproape 300 de gigawați, în creștere puternică de la 260 în 2020, când a fost stabilit un nou record.

Anul trecut, peste 80% din noua capacitate de producere a energiei electrice a fost regenerabilă, sectorul eolian şi cel de energie solară reprezentând 91% din noile surse regenerabile.

În următorii cinci ani, 95% din întreaga capacitate nouă de energie electrică va proveni din soluții regenerabile.

Aşadar, după aproape doi ani de adaptare la noile reguli impuse societății de pandemie, vulnerabilitățile profund înrădăcinate ale sistemului energetic actual au ieşit la suprafaţă și au venit ca un semnal de alarmă privind o posibilă criză energetică şi climatică.

Energia verde în 2022. Vulnerabilitățile profund înrădăcinate ale sistemului energetic actual au ieşit la suprafaţă și au venit ca un semnal de alarmă privind o posibilă criză energetică şi climatică

Această tranziţie trebuie privită cu prudenţă, întrucât este nevoie de două schimbări majore pentru ca dezideratul unei planete verzi să fie dus la îndeplinire.

În primul rând, doar aşa se pot obţine emisii zero până în anul 2050. În al doilea rând, tranziția către energia verde nu trebuie să aibă în vedere doar statele dezvoltate, ea trebuie să fie una echilibrată pentru întreaga planetă.

Implementarea soluțiilor din surse regenerabile în sectoarele industriale cheie trebuie să se accelereze

Preţuri crescute la energie

În plus, în contextul preţurilor crescute la energie, nu doar din România, ci la nivel mondial, vestea bună este reprezentată de faptul că estimările arată că prețurile energiei solare vor scădea cu 27% în 2022.

Este important să menţionăm că una dintre principalele probleme ale sectorului energiei regenerabile este reprezentată de costul inițial ridicat în ceea ce priveşte investiția necesară punerii în funcţiune a unei capacități de producţie. Însă, un nou raport al GTM Research ne arată că prețurile instalațiilor de energie solară vor continua să scadă substanţial, în principal datorită dezvoltării tehnologiei şi a costurilor mai reduse ale modulelor eoliene.

Energia verde în 2022. Prețurile instalațiilor de energie solară vor continua să scadă substanţial

Noi recorduri pentru preţurile la gaz și electricitate

Prețurile la gaz și electricitate au atins niveluri record în 2021. În plus, Uniunea Europeană este în mare măsură dependentă de importuri de energie, în special gaze naturale (90%) și petrol (97%), fiind astfel vulnerabilă la mișcările pieței care pot induce creșteri de prețuri. O mai bună cooperare și interconectare a rețelelor energetice și dezvoltarea surselor de energie regenerabilă pot ajuta statele UE să-și stabilizeze sursele de energie.

Prețurile la gaz și electricitate au atins niveluri record în 2021

Sursele verzi de energie (energia eoliană, energia solară, energia hidroelectrică, energia oceanelor, energia geotermală, biomasa și biocombustibilii) reprezintă alternative la combustibilii fosili şi contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele volatile și incerte ale combustibililor fosili, în special de petrol și gaze.

Citeşte şi Obiectivele de reciclare ale României