Stiri: Social

9 mai Ziua Europei

9 mai Ziua Europei. Tema din acest an: configurarea viitorului Europei

03.05.2019

9 mai Ziua Europei. În fiecare an, pe 9 mai, se sărbătorește Ziua Europei. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

”De Ziua Europei sărbătorim pacea și unitatea în Europa”, conform Comisiei Europene.

9 mai Ziua Europei. Viziunea lui Robert Schuman

Viziunea lui Robert Schuman era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

9 mai Ziua Europei. Instituțiile UE sărbătoresc Ziua Europei

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile europene își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg.

Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

De asemenea, în fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

”Sărbătoriți Ziua Europei la instituțiile UE. Acestea își deschid porțile pentru public în zilele de 4 mai (la Bruxelles), 9 mai (la Luxemburg) și 19 mai (la Strasbourg)”, potrivit instituțiilor europene.

Ziua porților deschise este ocazia perfectă de a descoperi ce rol joacă instituțiile europene în viața dumneavoastră. Vizitați-le sediile și participați la acțiuni speciale, cum ar fi dezbaterile publice și vizitele ghidate.

La Bruxelles și Strasbourg tema de anul acesta este configurarea viitorului Europei.

”Alegerile europene din 23-26 mai vă dau șansa de a-i desemna pe cei care vor lua deciziile importante cu repercusiuni în viața noastră de zi cu zi. Angajați-vă să votați și luați-vă viitorul în propriile mâini, accesând site-ul dedataastavotez.eu”, potrivit Comisiei Europene.

9 mai Ziua Europei. Ziua porților deschise:

  • la Bruxelles, în ziua de 4 mai 2019
  • la Luxemburg, în ziua de 11 mai 2019
  • la Strasbourg, în ziua de 19 mai 2019

Citește și Cele mai căutate joburi din România, în aprilie 2019