Slide

Stiri: Finante

Titluri FIDELIS 2024

Aderarea la OCDE aduce stabilitate financiară pentru România

31.01.2022

Aderarea la OCDE înseamnă stabilitate financiară și garanții că România rămâne o destinație sigură pentru investitorii străini. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și Mathias Cormann, Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), au discutat vineri, 28 ianuarie a.c., despre Studiul economic al OCDE pentru România. Aceasta este prima întâlnire din cadrul negocierilor foii de parcurs pentru aderarea României la prestigioasa organizație.

Evoluțiile din domeniul finanțelor publice

Discuțiile s-au axat pe evoluțiile din domeniul finanțelor publice, precum reducerea deficitului bugetar și menținerea sprijinului fiscal dedicat, digitalizarea administrației fiscale, implementarea eficientă a investițiilor publice și guvernanța companiilor de stat.

”Sunt mulțumit că am primit avizul pozitiv pentru aderarea la recomandările OCDE la principiile Instituțiilor Fiscale Independente. Sunt încrezător că în perioada următoare vom face progrese la nivel tehnic în acest domeniu alături de Consiliul Fiscal și OCDE. Ministerul Finanțelor este implicat în prezent în derularea a două analize cu OCDE, una privind Codurile de liberalizare a mișcărilor de capital și a operațiunilor curente invizibile și o alta privind aplicarea principiilor guvernanței corporative a întreprinderilor publice din România. În ambele cazuri discuțiile avansează foarte bine. Am mai avut un proiect comun care a vizat analiza procesului bugetar și care s-a încheiat de curând. Acum, așteptăm publicarea raportului OCDE” , a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Aderarea la OCDE. Angajamentul României

Ministrul Finanțelor a subliniat menținerea angajamentului României de revenire în limitele Pactului de Stabilitate și Creștere în anul 2024 și consolidarea fiscală graduală.

Acesta a prezentat măsurile adoptate la nivel național, precum și cele asumate de Ministerul Finanțelor în Planul Național de Redresare și Reziliență, care vor duce la accelerarea modernizării continue a administrației fiscale, ceea ce va avea un rol crucial în îmbunătățirea colectării impozitelor.

Prioritatea guvernului

Adrian Câciu a subliniat că prioritatea guvernului este implementarea eficientă a investițiilor publice asumate în bugetul pe 2022, la nivelul de 6,7% din PIB, cea mai mare alocare din ultimii ani.

La discuții au mai participat din partea OCDE, Álvaro Pereira, director, Direcția Studii de țară, Departamentul de Economie, Andreas Schaal, director al Secretariatului pentru Relații Globale al OCDE și Sherpa G7/G20,  Abby Symes, consilier special al Secretarului-General, E.S. Luca Niculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Franceză și dl Cristian Stănica, președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Citeşte şi Fabrica Pehart Sebeş: Investiţie de 10 milioane de euro