Agricultura

Agroind Cauaceu își extinde rețeaua de baze de cereale

01.02.2017

În 2016, unul dintre cei mai buni ani pentru agricultură, compania a menținut trendul ascendent înregistrat în ultimii ani. Agroind Cauaceu, cel mai mare furnizor de semințe, îngrășăminte și pesticide din județul Bihor, a înregistrat, în ultimii trei ani, o evoluție pozitivă a businessului, cifra de afaceri având o creștere de 10% anual, evoluție influențată și de perioada favorabilă pe care a cunoscut-o agricultura. În plus, compania și-a dezvoltat, de asemenea, rețeaua de baze de cereale pe care o deține, cea mai mare pondere a businessului fiind reprezentată de îngrășăminte.

„Noi am avut o creștere în fiecare an, ca cifră de afaceri am avut creșteri de 10% în fiecare din ultimii trei ani. Ne-am dezvoltat și din punct de vedere al bazelor pe care le avem și proporțional și profitul”, declară Dan Corbuț, directorul general Agroind Cauaceu.

2016 – cel mai bun an pentru agricultură

Anul 2016 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru agricultură, în principal datorită condițiilor meteorologice favorabile, lucru confirmat și de directorul general al companiei Agroind Cauaceu, domnul Dan Corbuț.

Cu toate că vremea a fost favorabilă pentru activitățile fermierilor, cea mai mare problemă cu care s-au confruntat agricultorii a fost întârzierea acordării finanțărilor de la APIA. De asemenea, o altă problemă întâmpinată de agricultori a fost în perioada de toamnă, când ploile au fost mai sărace, iar acest lucru a determinat prelungirea campaniei de cultivare a grâului și cea de recoltare a porumbului.

Principalele probleme cu care s-a confruntat agricultura în anul 2016 au fost determinate de întârzierea finanțărilor de la APIA și blocarea legii Camerelor Agricole.

Aceste piedici subliniază necesitatea existenței unei Camere Agricole și în România, proiect de lege susținut de Dan Corbuț, directorul general al Agroind Cauaceu, lege care, în prezent, este blocată în Camera Deputaților.

„Din păcate, foștii parlamentari ne-au ținut în loc la Camera Deputaților cu această lege, ceea ce a fost destul de rău. Eu sper ca noii parlamentari să-și dea seama de utilitatea și de faptul că sunt foarte necesare aceste Camere Agricole. Ele funcționează foarte bine în toată Europa, mai puțin la noi. De aceea sper ca, în momentul în care noul Parlament își va intra în atribuții, să își dea seama de acest lucru și să pună pe ordinea de zi și această lege”, susține Dan Corbuț.

Evenimente dedicate agricultorilor

Alte proiecte susținute de conducerea companiei sunt evenimentele dedicate agricultorilor, Agroind Cauaceu organizând anual numeroase astfel de evenimente în parteneriat cu furnizorii de inputuri și producătorii de mașini și utilaje agricole.

Astfel de evenimente sunt Ziua Grâului și Ziua Porumbului, evenimente la care și în anul 2016 au participat foarte mulți fermieri.

„În același timp, organizăm în fiecare an Balul Fermierilor, precum și întâlniri, seminarii și simpozioane în fiecare primăvară, cu fermierii din zonă. De asemenea, avem culturi experimentale în câmp, pe care agricultorii le vizitează”, adaugă directorul general al companiei.

Anual, Agroind Cauaceu organizează evenimente dedicate agricultorilor: Ziua Grâului, Ziua Porumbului, Balul Fermierilor, seminarii și simpozioane

Cei 150 de angajați ai Agroind Cauaceu sunt împărțiți pe două sectoare – comerț și ferme agricole, compania având în administrare o suprafață de 4.000 ha.

Astfel, la seminariile și simpozioanele organizate de companie participă și angajații acesteia, deoarece în cadrul acestor evenimente sunt prezentate noutăți tehnice în domeniu, având astfel posibilitatea de a învăța continuu. În același scop, angajații din departamentul de vânzări participă permanent la training-uri și seminarii organizate de companii de specialitate.

„Pregătirea profesională a angajaților este una bună. Avem o echipă nu bună, ci foarte bună din punct de vedere profesional”, completează directorul general Agroind Cauaceu.

Creșteri bazate pe investiții

În anul 2016, Agroind Cauaceu a deschis două noi puncte de lucru, două baze de achiziții de cereale și de depozitare de inputuri, una în localitatea Tinca și una în Batăr. Astfel, compania își desfășoară, în prezent, activitatea în cinci locații în județul Bihor, baze de achiziție și puncte de distribuție a inputurilor.

Însă Agroind Cauaceu nu se oprește aici, conducerea companiei având în plan pentru acest an extinderea rețelei prin deschiderea  unei noi baze în localitatea Chiraleu. Alte investiții ale companiei, planificate tot pentru anul 2017, vizează achiziționarea de noi utilaje agricole, precum și deschiderea unei stații de condiționat semințe, proiect depus deja spre aprobare.

Investițiile planificate pentru 2017 vizează extinderea rețelei, prin deschiderea unei baze de achiziții cereale și a unei stații de condiționat semințe, precum și înnoirea parcului de utilaje agricole.

Din punct de vedere financiar, conducerea Agroind Cauaceu preconizează menținerea rezultatelor la nivelul celor înregistrate în anul 2016, estimând chiar posibilitatea unei ușoare creșteri. Estimările pozitive sunt determinate de creșterea consumurilor de inputuri pe hectar, ca urmare a investițiilor mai mari pe care le vor face fermierii în îngrășăminte și tehnologie modernă.

„Noi, fiind un distribuitor local, nu prea mai avem unde să creștem ca cifre. Totuși, acest lucru este posibil doar dacă vor crește consumurile de inputuri/hectar, lucru care eu cred că se va întâmpla în perioada următoare. Fermierii își vor da seama că fără să investească în îngrășăminte și tehnologie modernă, de ultimă generație, nu pot face producții mari”, încheie Dan Corbuț, director general Agroind Cauaceu.