Stiri: Companii

Ajutor de stat HoReCA

Veşti bune pentru beneficiarii schemei de ajutor de stat HoReCa

21.01.2022

Ajutor de stat HoReCA. Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a anunţat că a virat fondurile în valoare de 1.133.477.030 lei pentru plata celei de-a doua tranşe, în procent de 53,13%, aferente schemei de ajutor de stat HoReCa către Agenţiile pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exporturilor (AIMMAIPE).

Ajutor de stat HoReCA. Beneficiari

La începutul săptămânii viitoare sumele vor ajunge la băncile partenere. Aacestea urmează să efectueze plăţile către cei 8.294 de beneficiari. Plata se face în baza acordurilor de plată din aplicaţia informatică IMM-Recover.

„Ne ţinem de cuvânt! Aşa cum ne-am propus, începând de săptămâna viitoare şi până la sfârşitul acestei luni absolut toţi beneficiarii schemei HoReCa se vor putea folosi de banii cuveniţi, oferiţi drept despăgubire pentru activitatea afectată de restricţiile impuse de pandemie. Mai mult, pentru că antreprenorii din domeniul turismului au semnalat că au întâmpinat dificultăţi şi în anul ce tocmai a trecut, ca rezultat al eforturilor de stopare a răspândirii coronavirusului, analizăm posibilitatea reluării acestui program în a doua jumătate a anului, astfel încât statul român să deconteze 20% din pierderile suferite între 2019 şi 2021”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului şi turismului.

Până la data de 31.12.2021 au fost realizate plăţile pentru toţi beneficiarii contractaţi. Bugetul alocat pentru anul trecut în valoare de 999.926.000 lei.

Pandemia de coronavirus

Schema HoReCa a fost lansată în anul 2021 pentru a despăgubi întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19. Acest lucru se realizează printr-un ajutor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri obţinută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 şi cea aferentă anului 2020, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică.