Apa potabila Bucuresti Apa Nova

Ministerul Sănătății, avertizare privind calitatea apei potabile în București. Anunțul Apa Nova

31.01.2019

Apă potabilă București Apa Nova. Ministerul Sănătății a anunțat miercuri seara că distribuitorul de apă potabilă pentru București, Apa Nova, a folosit pentru tratarea apei o cantitate mare de clor. Acest lucru a fost necesar în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă.

Apă potabilă București Apa Nova. Rezultatele analizelor de laborator

În urma acestui fapt, în cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 şi 6 din București. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apă potabilă.

„Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele cinci puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare”, anunță Ministerul Sănătății.

Apă potabilă București Apa Nova. Apă hiperclorinată

Potrivit specialiștilor, rezultatele parțiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății arată că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății.

În plus, valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariția disconfortului organoleptic. Mai exact, este vorba de perceperea unui gust modificat şi miros. Conform sursei citate, nu există alte efecte pe termen lung.

Apă potabilă București Apa Nova. Recomandări

Însă, până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomandă locuitorilor Bucureștiului ca apa din rețeaua publică să nu fie folosită pentru:

  • băut
  • prepararea hranei
  • igiena personală

Se recomandă folosirea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ”apa este bună de băut”.

Apă potabilă București Apa Nova. Analize făcute zilnic

DSPMB analizează zilnic probe pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total.

Din cele 10 probe prelevate pe 30 ianuarie în sectorul 3 București, nouă au fost conforme pentru clorul rezidual liber. Însă, una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție.

”Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare”, mai anunță Ministerul Sănătății.

Apă potabilă București Apa Nova. Anunțul făcut de Apa Nova București

De asemenea, Apa Nova București a anunțat în această dimineață că a suplimentat, începând cu seara zilei de 30 ianuarie, numărul și frecvența analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în:

  • Sectorul 5
  • Sectorul 6

”Rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirmă și atestă calitatea și potabilitatea apei produsă și distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul București. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluțiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiții de siguranță a furnizării serviciului de apă potabilă”, spune compania.

Citește și Traficul aerian pe aeroporturile din București, în creștere

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Ministerul Sănătății, avertizare privind calitatea apei potabile în București. Anunțul Apa Nova

  1. Pingback: Supermarketuri amendate de Consiliul Concurentei | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.