Asigurare locuință. Românii se tem cel mai mult de cutremure și incendii, arată un studiu realizat de IRES pentru UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. Astfel, conform cercetării, 56% dintre români declară că se tem de cutremure, dar și de incendii (54%).
Asigurare locuință. De asemenea, românii se mai tem și de:
- furtuni și vijelii (46%)
- inundații (34%)
- alunecări de teren (21%)
- furtul bunurilor din locuință (29%)
Asigurare locuință. Riscuri acoperite
Studiul mai arată că atunci când iau în considerare încheierea unei asigurări pentru locuință, 50% din români sunt interesați de riscurile acoperite prin polița de asigurare. În plus, pentru o treime este importantă reputația societății de asigurare care furnizează polița.
Și prețul unei asigurări reprezintă un criteriu important pentru 38% dintre români. Totodată, riscurile suplimentare acoperite sunt importante pentru 24% dintre români.
Asigurare locuință. Motivele pentru care românii nu cumpără polițe PAD
Pe de altă parte, 2 din 3 români afirmă că motivul pentru care nu își asigură locuința printr-o poliță obligatorie împotriva dezastrelor naturale este lipsa banilor.
Alte motive invocate sunt:
- lipsa de informare (28%)
- neconștientizarea consecințelor riscului (21%)
Însă, 4 din 5 români consideră că prețul asigurării obligatorii pentru locuințe este ”potrivit”.
Asigurare locuință. Prețuri
O poliță obligatorie pentru locuințe are un preț de 10 euro sau 20 euro pe an. Costul diferă în funcție de materialele din care este construită casa. Suma asigurată este de 10.000 euro, respectiv de 20.000 euro.
”Pentru a beneficia de acoperirea unei palete complexe de riscuri, se recomandă încheierea atât a poliței obligatorii, cât și a unei asigurări facultative pentru locuințe”, precizează UNSAR.
Cercetarea a mai arătat că persoanele de gen feminin, cu vârsta cuprinsă între 36 – 50 de ani, și care au studii medii sau superioare sunt interesate în mai mare măsură de asigurările pentru locuințe.
Pe de altă parte, în ceea ce privește sursele de informare cu privire la asigurări, românii declară că se informează de la televiziune (50%), de pe internet (35%), direct de la societățile de asigurare (25%), de la prieteni (16%) și familie (13%), precum și de la radio și din presa scrisă (7%).
Citește și Gala Premiilor eCommerce 2018 și-a desemnat câștigătorii