Asociația are două proiecte medicale de suflet ,,Corectarea strabismului” și ,,Prieteni pentru voi”. Bazele Asociației Noi Orizonturi Familia au fost puse în București, în decembrie 2002, pornind de la programele sociale dezvoltate de un grup de prieteni în centre pentru copii – donații de alimente, rechizite școlare, oferirea de cadouri copiilor în cadrul unor evenimente cultural-educative, organizarea de excursii și tabere educative. Astfel, din dorința unor oameni de a sprijini afectiv și de a ajuta copiii din centrele sociale să se integreze mai ușor în societate, a luat naștere un proiect, Noi Orizonturi Familia, asociație care activează în România de mai bine de 15 ani.
„Dragostea pentru oameni, respectul pentru viață în toată complexitatea ei, credința în Dumnezeu, pasiunea de a contribui pozitiv la comunitatea din care facem parte și de a-i ajuta pe cei care se confruntă cu probleme majore sociale sau medicale cred că sunt pietrele de temelie pe care s-a clădit asociația noastră”, ne-a declarat Cristina Ștefănuț, vicepreședinte al Asociației Noi Orizonturi Familia.
Drept urmare, „Îmi pasă! Am ales să mă implic!” nu sunt simple cuvinte care se regăsesc în motto-ul asociației, ele reprezentând de fapt chintesența echipei sale.
Misiunea Noi Orizonturi Familia
Motivați de valorile menționate mai sus, un grup de prieteni – fiecare dintre aceștia trecând prin diferite experiențe care au condus între altele și la trezirea spirituală, provocând la un dialog autentic cu sinele – au decis că este momentul să ia atitudine și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții celor care trec prin situații dificile medicale sau sociale.
„Cel puțin la mine asta s-a întâmplat. Când mi-am acordat câteva momente de răgaz în iureșul vieții și mi-am adresat sincer întrebări de genul „cine sunt pe pământul acesta?”, „ce vreau să fac în viață astfel încât să mă simt împlinită sufletește?” a fost punctul de plecare pe acest drum al voluntariatului, care a devenit pentru mine, peste ani, un mod de viață”, susține Cristina Ștefănuț.
Ca urmare, încă de la primele proiecte sociale derulate, voluntarii Asociației Noi Orizonturi Familia au identificat și diferite probleme medicale cu care se confruntau unii dintre micuții din Centrele de Plasament (denumirea de atunci a acestor instituții), respectiv afecțiuni oftalmologice și din domeniul oncopediatriei.
Acesta a fost ,,triggerul” în dezvoltarea a două programe medicale la nivel național care se adresează copiilor și adolescenților din rândul familiilor defavorizate social, centrelor pentru copii și apartamentelor de tip familial: ,,Corectarea strabismului” și ,,Prieteni pentru voi” – un program destinat luptei împotriva cancerului în rândul celor mici.
Asociația Noi Orizonturi Familia a inițiat colaborări cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (D.G.A.S.P.C.) din țară, respectiv cu unele secții de Oncopediatrie din București. În domeniul oftalmologiei, asociația are ca parteneri Clinica Oftalmix din București, firmele Sover și Essilor, Spitalul de Pediatrie Medlife din București și Clinica Pro Visual din Cluj-Napoca. În cadrul programului, copiii beneficiază gratuit de consultații, tratamente adecvate și ochelari de corecție, iar atunci când se impune, de intervenții chirurgicale.
De la începutul programului, în 2010, și până la sfârșitul lui 2017, au fost realizate convenții de colaborare cu D.G.A.S.P.C.-urile din 18 județe din țară, în cadrul cărora un număr de 440 de copii și adolescenți au beneficiat de programul ,,Corectarea strabismului”. Au avut loc 1.208 consultații oftalmologice, 208 intervenții chirurgicale și s-au oferit 329 perechi de ochelari.
În domeniul oncopediatriei, Asociația Noi Orizonturi Familia a contribuit la renovarea și modernizarea unor saloane pentru sugari și preșcolari din secțiile de Oncopediatrie din București, creând totodată condiții favorabile pentru mamele lor, care sunt nevoite de cele mai multe ori să stea cu lunile alături de copilul în suferință.
De asemenea, a achiziționat aparatură medicală performantă, a inițiat spectacole pentru micuții care în multe cazuri și-au mutat copilăria în secțiile de spital, activități asistate de animale – împreună cu Mira, un Border Collie, și Oli, un Golden Retriever – precum și programe de consiliere parentală.
În plus, asociația a organizat evenimente de strângere de fonduri – concerte caritabile, concursuri de alergare montană etc. – din dorința de a contribui la îmbunătățirea calității vieții micuților care se confruntă cu astfel de obstacole medicale majore.
„O mențiune importantă în acest punct – nu am fi putut să inițiem și să extindem aceste proiecte în beneficiul multor copii aflați în situații de dificultate dacă nu am fi primit sprijinul unor oameni extraordinari, majoritatea din mediul bussiness românesc, care au rezonat cu proiectele asociației. Astfel, în jurul proiectelor noastre s-a format o comunitate de oameni cu suflete frumoase, dornici să dăruiască bucurie, să aline, să mângâie, să se implice, călătorind împreună spre NOI ORIZONTURI și creând în acest proces o mare FAMILIE”, a adăugat vicepreședintele Asociației Noi Orizonturi Familia.
Planuri de viitor
Cu ocazia celui mai recent proiect din cadrul programelor sociale, Asociația Noi Orizonturi Familia a realizat, de Moș Nicolae, un eveniment de amploare în comuna Zorleni, județul Vaslui, în cadrul căruia peste 520 de copii cu vârste între 3 și 11 ani s-au bucurat de un spectacol deosebit, la care fiecare dintre ei a primit cadouri.
Impactul acestui gen de eveniment în viețile copiilor din mediul rural și a comunității din care ei fac parte le-a întărit convingerea membrilor asociației de a iniția pe viitor cât mai multe astfel de proiecte sociale de amploare.
Asociația are în plan extinderea programului medical „Corectarea strabismului” și în celelalte județe ale țării prin inițierea de noi colaborări cu D.G.A.S.P.C.-uri și cu diferite grădinițe și școli din țară, precum și continuarea programului „Prieteni pentru voi”, astfel încât mai mulți copii cu probleme oncologice să beneficieze de sprijin.
Planurile de viitor ale asociației vizează extinderea programului medical „Corectarea strabismului”, continuarea programului „Prieteni pentru voi”, organizarea de spectacole în mediul rural și realizarea numărului 2 al revistei „Bucuria vieții”.
De asemenea, pentru viitor, Noi Orizonturi Familia își propune să organizeze spectacole pentru copiii din mediul rural („Și tu poți fi erou”), evenimente care fac parte dintr-un program de educație non-formală promovat de asociație. Totodată, aceasta lucrează și la realizarea numărului 2 al revistei „Bucuria vieții”.
Pentru desfășurarea cu succes a acestor programe sociale, Asociația Noi Orizonturi Familia are nevoie de ajutorul persoanelor care doresc să participe în calitate de voluntari. Criteriile de selecție a acestora sunt destul de simple, voluntarii trebuind să posede o dorință sinceră de implicare, disponibilitate fizică și sufletească. Acest ajutor poate veni prin implicarea ”(…) alături de noi cu idei, timp și energie, promovând proiectele asociației, construind proiecte împreună, donând produse, fonduri – prin sponsorizări, completând formularul 2% prin care aleg să sprijine asociația noastră – prin achiziționarea materialelor create de echipa noastră”, după cum menționează vicepreședintele asociației.
Alte proiecte dragi asociației
Două proiecte dragi membrilor Asociației Noi Orizonturi Familia, care susțin activitatea acesteia, sunt Calendarul „România – Imagini și Gânduri” și revista „Bucuria vieții”.
Calendarul „România-Imagini și Gânduri” este un calendar perpetuu de birou care conține 366 de fotografii provenind din colecțiile personale ale unor fotografi români de excepție – Sorin Onișor, Adrian Petrișor, Diana Somogy, Dragoș Stoica și mulți alții – care au ales să le doneze asociației. Imaginile sunt însoțite de citate care transmit bogăția sufletească a unor autori români admirabili, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Constantin Noica, Octavian Paler, Nicolae Steinhardt fiind doar câteva dintre numele din colecția cărora au fost alese aceste citate.
Revista „Bucuria vieții” s-a născut din dorința de a crea o platformă unde să fie împărtășite celor din jur acele experiențe de viață care pot adăuga valoare călătoriei noastre pe acest pământ. În acest context, oamenii minunați care fac parte din marea familie a asociației au fost invitați să împărtășească „crâmpeie din sufletul lor”.
„Aceste cuvinte simple și profunde ale marelui Nicolae Iorga mă motivează în tot ceea ce fac: Înțelepciunea vieții este simplă – fă ca, pe unde ai trecut tu, să fie mai bine decât înainte”, susține vicepreședintele Asociației Noi Orizonturi Familia.
„ A fost o experiență pe cât de provocatoare, pe atât de minunată, să scriu acest articol care surprinde activitatea noastră, de la înființarea asociației până în prezent. M-a ajutat foarte mult să-mi pun gândurile în ordine și tot scriind să îmi dau seama ce viață incredibilă avem, plină de miracole și de întâlniri cu oameni fascinanți care ne-au ajutat să dăm viață tuturor proiectelor asociației”, s-a confesat, în încheiere, Cristina Ștefănuț, vicepreședinte al Asociației Noi Orizonturi Familia.