Stiri: IT&C

Atacuri cibernetice DDoS

România, în topul țărilor cu cel mai mare număr de servere C&C folosite pentru atacuri DDoS

29.05.2019

Atacuri cibernetice DDoS. În primul trimestru din 2019, numărul de atacuri DDoS a crescut cu 84%, comparativ cu T4 2018. A fost o creștere remarcabilă în special a numărului de atacuri care au durat peste o oră, precum și a duratei medii a acestui tip de atacuri. Cifrele din raportul Kaspersky Lab DDoS Q1 2019 arată că infractorii s-au concentrat pe atacuri mai lungi. România apare în Top 10 țări cu cel mare număr de servere de comandă și control pentru botnet-uri folosite în atacuri DDoS – pe locul 9, cu un procent de 2,89.

Atacuri cibernetice DDoS. Criptomonede

Anul trecut, numărul de atacuri DDoS a scăzut continuu, determinându-i pe experții Kaspersky Lab să presupună că infractorii cibernetici care au derulat atacuri DDoS pentru a obține câștiguri financiare și-au transferat atenția către alte surse de venit (cum ar fi criptomonedele).

Atacuri cibernetice DDoS. Creștere în prima parte a anului

Cu toate acestea, statisticile din primul trimestru al anului contrazic această tendință și arată că numărul de atacuri DDoS blocate de Kaspersky DDoS Protection a crescut cu un uluitor 84%, comparativ cu T4 2018. Această cifră ar putea indica faptul că astfel de atacuri au fost cerute în continuare, chiar dacă nu au mai putut fi accesate, atunci când o serie de market-uri DDoS populare au fost închise. Odată ce au fost lansate noi site-uri care închiriază servicii DDoS, numărul atacurilor a crescut din nou.

Atacuri cibernetice DDoS. Durata medie a atacurilor

Cea mai vizibilă zonă de creștere poate fi observată în categoria atacurilor DDoS cu durata de peste o oră. Cantitatea acestora s-a dublat, iar durata medie a crescut cu 487%. Aceste statistici confirmă ipoteza că hackerii își perfecționează tehnicile și reușesc să lanseze atacuri de durată mai mare, care sunt mai greu de organizat.

Atacuri cibernetice DDoS. Schimbări

„Piața de atacuri DDoS se schimbă”, declară Alexey Kiselev, Business Development Manager în echipa Kaspersky DDoS Protection. „Noile servicii DDoS par să le fi înlocuit pe cele stopate de organizațiile de aplicare a legii. Pe măsură ce organizațiile implementează măsuri elementare de protecție, infractorii le vizează cu atacuri de mare durată. Este greu de spus dacă numărul atacurilor va continua să crească, dar complexitatea lor nu dă niciun semn de recul. Recomandăm organizațiilor să se pregătească temeinic, pentru a face față unor atacuri DDoS complexe.”

Atacuri cibernetice DDoS. Recomandări

Kaspersky Lab recomandă organizațiilor să urmeze acești pași pentru a se proteja de atacuri DDoS:

• Asigurați-vă că resursele web și IT pot face față unui trafic mare

• Folosiți soluții specializate pentru protecția organizațiilor împotriva atacurilor.

Citește și Conferința Electric Drive 2019: Viitorul mobilității electrice