durere de spate boli reumatice

Date alarmante: 600.000 de români suferă de boli reumatice. Câte persoane au dureri de spate?

15.10.2018

Nu mai puţin de 600.000 de români, dintre care 2.000 de copii, suferă de boli reumatice sau musculo-scheletale. Acest lucru înseamnă 3% din populația ţării. În plus, bolile reumatice generează 50% din absenteismul la locul de muncă.

Totodată, 1 din 2 români asociază bolile reumatice cu afecţiuni ale bătrâneții. Ei cred că acestea sunt cauzate de expunerea la frig sau la umiditate.

În acest context, cu ocazia “Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor”, Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie, sub egida Ligii Europene împotriva Reumatismului (EULAR), îşi continuă eforturile de conștientizare a populaţiei asupra bolilor reumatice și musculo-scheletale. De asemenea, se ia în calcul şi impactul socio-economic al acestor afecțiuni.

Campania „Don`t Delay, Connect Today”

Cele două asociaţii au anunţat, aşadar, continuarea campaniei “Don`t Delay, Connect Today”. În plus, ele lansează datele preliminare ale unui nou studiu de percepție în rândul românilor cu privire la durerea de spate de tip inflamator. Aceasta este una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice.

Campania europeană „Don`t Delay, Connect Today” a fost lansată la începutul acestui an și în România. Aceasta are sloganul „Fără amânare! Fă o programare!” şi continuă să atragă atenția asupra importanței diagnosticului precoce și a îngrijirii pentru îmbunătățirea calității vieții celor peste 600.000 de români ce suferă de boli reumatice.

Boli reumatice: Lipsa de informare

Lipsa de informare şi întârzierea cu care românii se prezintă la medic conduc la întârzierea diagnosticului sau chiar la o lipsă a acestuia. Dacă nu sunt tratate de către specialişti, bolile reumatice pot afecta activităţile de zi cu zi ale pacienţilor şi abilităţile lor fizice.

Potrivit datelor preliminare ale cercetării, medicul de familie deţine un rol important în diagnosticarea la timp și trimiterea către medicul reumatolog.

Studiul arată că 66% dintre românii din mediul urban susțin că au fost în ultimul an la un control preventiv la medicul de familie.

„Bolile reumatice reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilităților fizice în rândul populației active, generând importante costuri socio-economice – inclusiv pierderea productivității la locul de muncă. În România, persoanele cu dizabillități fizice ca urmare a bolilor reumatice ar putea contribui la forța de muncă activă, în special în contextul actual al crizei forței de muncă, în condițiile în care ar putea avea acces la diagnostic și îngrijire de specialitate”, conform EULAR.

Totodată, bolile reumatice nu afectează doar persoanele suferinde în mod direct, ci și familiile lor. Asupra acestora se răsfrânge o povară emoțională, cât și un cost important asociat îngrijirii și tratamentului.

Ziua Mondială împotriva Artritelor

 

„În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, continuăm  eforturile de îmbunătățire a gradului de conștientizare și acces timpuriu la diagnostic și îngrijire de specialitate pentru persoanele afectate de boli reumatice și musculo-scheletale. Diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog și accesul la cele mai noi și eficiente tipuri de tratament pot duce la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane – acesta este semnalul de alarmă transmis la nivel european, prin intermediul campaniei <Don`t Delay, Connect Today!>”, declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președinte, Societatea Română de Reumatologie.

Studiul mai indică şi faptul că durerea de spate de tip inflamator, una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice, a fost văzută ca o boală cronică de doar 18% dintre respondenți. Majoritatea celor chestionaţi o consideră o boală obișnuită, care se ameliorează în timp.

O provocare la nivel mondial

Nu doar în România, ci la nivel mondial, bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă o provocare. Acestea afecţiuni sunt cea mai frecventă formă de boală cronică.

Nu mai puţin de 1,7 miliarde de persoane suferă de acest tip de boli la nivelul întregii lumi. Incidenţa bolilor reumatice are o creştere de 45% în ultimii 20 de ani.

În categoria bolilor reumatice sunt incluse nu mai puţin de 200 de afecțiuni.

Cele mai des întâlnire boli reumatice în România sunt:

  • poliartrita reumatoidă
  • spondilita anchilozantă
  • artropatia psoriazică

Per total, 1% din populaţia României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă.

Durere de spate: Cauze

În plus, durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează tot 1% din populaţia adultă. Această afecţiune debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani.

„Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, prevalența acestora crescând odată cu vârsta, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, în România existând aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă”, conform sursei citate.

Principalele simptome sunt: durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia.

Citeşte şi Sănătatea angajaţilor la locul de muncă, dezbătută în cadrul unui eveniment organizat pe 24 octombrie

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Date alarmante: 600.000 de români suferă de boli reumatice. Câte persoane au dureri de spate?

  1. Pingback: Idei de cadouri. GiftShare: Cadourile alese de romani | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Boli hematologice si oncologice la copii: Tratamente | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.