Stiri: Finante

Noi indici BVB

Decizie importantă luată de acționarii Bursei de Valori București

30.01.2019

Acționarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat, în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, înființarea unei societăți pe acțiuni care urmează să fie autorizată să funcționeze ca o contraparte centrală (CCP) locală.

Bursa de Valori București. Investiție de 16 milioane de euro

Investiția necesară derulării proiectului va fi de maximum 16 milioane de euro. Din această sumă, BVB va acoperi până la 10 milioane de euro.

„Noua infrastructură va crea premisele pentru o dezvoltare accelerată a pieței fără ca acest lucru să presupună creșteri de costuri. Contrapartea centrală locală ține cont de specificitatea pieței românești, cu o industrie de intermediere în care casele de brokeraj sunt slab capitalizate. De altfel, costurile de tranzacționare nu vor crește nici pentru brokeri, nici pentru clienți. Investitorii vor avea, în schimb, posibilitatea de a tranzacționa mai multe strategii de investitii și, pe măsură ce piața se va dezvolta, chiar ne propunem să reducem tarifele,” a declarat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Bursa de Valori București. Proiecții

În fundamentarea planului de business propus acționarilor, proiecțiile pe primii zece ani în ceea ce privește veniturile CCP în direcțiile importante care îi susțin activitatea indică un proiect fezabil, având în vedere o serie de premise conservatoare de creștere a activității de tranzacționare în piața de capital și în piața energiei.

Bursa de Valori București. Parteneriatul cu OPCOM

În plus, parteneriatul dintre BVB și OPCOM (Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România) va permite obținerea de profit începând cu anul al doilea de activitate, potrivit scenariului de bază al proiectului.

În plus, proiectul CCP va oferi chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare pentru tranzacții desfășurate în piața energiei. Tot din prima etapă, vor fi disponibile instrumente financiare de tip futures având activ suport energia electrică.

Bursa de Valori București. Anunțul OPCOM

În urmă cu o săptămână, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, a declarat că instituția pe care o reprezintă va participa cu cel puțin 20% la capitalul social necesar înființării CCP.

Cel mai important rol al CCP va fi cel de garantor al integrității pieței prin reducerea riscului de contrapartidă. Noua entitate va contribui la diversificarea gamei de produse cu instrumente financiare derivate și va putea conduce la dublarea valorii medii zilnice de tranzacționare.

Bursa de Valori București. Contrapartea centrală schimbă regulile jocului

„Contrapartea centrală schimbă regulile jocului în piața de capital. Ne dorim să avem o piaţă, atât spot cât şi de instrumente derivate, mult mai atractivă pentru toți participanții. În planul propus acționarilor, scenariul de bază vizează o dublare a valorii medii zilnice de tranzacționare, de la 10 la 20 de milioane de euro pe zi în următorii zece ani. Înființarea CCP nu este un panaceu pentru a ieși din zona unei lichidități aflate sub potențial, dar este proiectul fără de care nu am putea vorbi de o piață de capital sofisticată pentru toate tipurile de investitori,” a mai spus directorul general al BVB.

Anterior deciziei acționarilor BVB, proiectul contrapărții centrale locale a primit confirmările de susținere din partea:

  • Autorității de Supraveghere Financiară (ASF)
  • Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)
  • Băncii Naționale a României (BNR)

Citește și Este epidemie de gripă în România. Anunțul făcut de Ministrul Sănătății