Calorii orez fiert: orezul îngraşă! Cum să găteşti orezul astfel încât să nu îngrase? Oamenii de ştiinţă au descoperit un mod simplu prin care putem găti orezul astfel încât acesta să aibă mai puţine calorii. Orezul se regăseşte în zeci de reţete, din întreaga lume. Şi, împreună cu pastele făinoase se numără printre alimentele cele mai consumate, la nivel mondial.
Dar, deşi orezul are un preţ mic şi este uşor de gătit, există o mare problemă cu aceasta. Aşa cum aţi bănuit, îngraşă.
Câte calorii are orezul?
De fapt, o ceașcă de orez gătit conține aproximativ 240 de calorii amidonice care pot fi transformate rapid în grăsimi.
Însă, cercetătorii din Sri Lanka au descoperit o modalitate simplă de a găti orezul, care aduce, în acelaşi timp, o reducere de 50% a caloriilor acestuia. În plus, această legumă oferă și alte beneficii importante pentru sănătate.
Cum trebuie să găteşti orezul ca să nu îngraşe?
Conform unui studiu, tot ce trebuie să faceți este să puneţi o oală cu apă la fiert. Când apa a fiert, adăugaţi în oală nucă de cocos şi după aceea orezul. Mai exact, trebuie să puneţi aproximativ 3% nucă de cocos, comparativ cu cantitatea de orez pe care vreţi să o fierbeţi.
Altfel spus, adăugaţi o linguriţă de nucă de cocos la jumătate de ceaşcă de orez, explică Sudhair James, student în cadrul Colegiul de Științe Chimice din Sri Lanka, cel care a condus cercetarea.
După ce orezul a fiert, lăsaţi-l să se răcească aproximativ 12 ore.
Calorii orez fiert: Ce reacţii chimice se produc?
Simplu, nu? Probabil acum vă întrebaţi care este motivul care duce la o scădere drastică a numărului de calorii deţinute de orez. Conform cercetării, procesul implică de fapt are o explicaţie chimică destul de fascinantă. Mai exact, explicaţia constă în este faptul că nu toate amidonurile sunt create în acelaşi fel.
Motivele pentru care orezul îngraşă
Există două tipuri principale de amidonuri. Cele digerabile, pe care organismele noastre le transformă repede în glucoză și se depozitează ca grăsime, dacă nu le ardem, și amidonuri rezistente, care nu sunt transformate în glucoză la nivelul stomacului. Acestea au un conținut redus de calorii. În plus, ele trec în intestinul gros, unde acționează mai mult ca o fibră alimentară și oferă beneficii importante organismului nostru.
Prin urmare, o mulțime de alimente amidonice, cum ar fi cartofii sau orezul, pot conţine amidonuri rezistente, în funcție de felul în care le gătim.
Citeşte şi Ministerul Sănătăţii, anunţ important privind programul de screening auditiv gratuit