Stiri: Sanatate

Campanie de donare sange in Sun Plaza 2019

Campanie de donare sânge în Sun Plaza

16.05.2019

Campanie de donare sânge în Sun Plaza 2019. Sun Plaza și Asociația React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din București (CTS București) și Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, organizează a opta ediție a campaniei ”Dăruiește timp un pic altfel, donează sânge!”. Românii care doresc să doneze sânge pentru pacienții din spitale sunt așteptați la intrarea principală din Sun Plaza – Esplanada Sud, în perioada 24-26 mai. Donarea de sânge se poate face între orele 9.00 și 13.00.

Campanie de donare sânge în Sun Plaza. Cine realizează recoltarea?

Recoltarea de sânge este realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină București. Totul se desfășoară în condiții de siguranță, folosind instrumente de unică folosință.

La fiecare donare se recoltează 450 ml de sânge. Din aceasta se obțin produse sanguine care vor fi folosite pentru salvarea a până la trei vieți omenești.

”Dacă vrei și tu să donezi sânge, te așteptăm în Sun Plaza cu cartea de identitate, odihnit, hidratat și cu micul dejun consumat (un sandwich cu carne slabă, legume și fructe – banană, avocado, ananas, preferabil fără lactate). Este important să nu fumezi înainte și după donare, timp de o oră”, au anunțat organizatorii campaniei.

Campanie de donare sânge în Sun Plaza. Condiții minime pentru donare:

– să ai între 18 și 60 de ani

– greutatea cuprinsă între 50 și 100 kg (femeile), 60 și 110 kg (bărbații)

– să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 – 6 luni
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării

– să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie,
bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6
dioptrii

– pentru femei: să nu fii însărcinată, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în cea menstruală (trebuie sa treacă minim 5 zile de la ultima zi a menstruației).

Mai multe informații despre condițiile de donare găsești pe www.pentruviata.com

Campanie de donare sânge în Sun Plaza 2019. Procedura de donare

Înainte de donare trebuie completat un formular. După aceea, cei interesați de donare vor beneficia de un consult medical rapid (anamneză, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului și hemoglobinei etc.). În urma controlului, medicii vor decide dacă persoana respectivă este aptă pentru donare.

”De asemenea, dacă ai între 18 și 45 de ani, te poți înscrie cu această ocazie și în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice pentru a deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice. Vei fi consiliat de personalul medical și după semnarea consimțământului vei completa un chestionar. Te înscrii în registru și dacă vreodată caracteristicile tale genetice se vor potrivi cu ale unui pacient care are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice, vei fi contactat și vei putea salva o viață”, conform sursei citate.

Campanie de donare sânge în Sun Plaza. Rezultatele din 2018

În ediția din 2018 a campaniei ”Dăruiește timp un pic altfel, donează sânge!”, din august-septembrie, 194 de persoane au răspuns apelului. Dintre acestea, 129 de persoane au fost declarate apte pentru donare. S-au recoltat 58.05 de litri de sânge. Această cantitate a ajutat la salvarea a 323 de pacienți internați în spitalele din București.

În cadrul acestor campanii, donarea de sânge este benevolă. Așadar, nu se oferă bonuri de masă și adeverințe.

Citește și Legea ambroziei 2019: Ce amenzi pot primi cei care au ambrozie în curte?