Compania este singurul producător de materiale de construcții din România care produce in-house întregul sistem de zidărie și termoizolație. În cadrul grupului CELCO, procesul investițional este unul permanent și, drept dovadă, compania înregistrează o creștere semnificativă a cifrei de afaceri de la un an la altul. După lansarea sistemului termoizolator mineral Izomineral, fabricat integral în unitățile de producție proprie, CELCO a devenit singurul producător de materiale de construcții din România care produce in-house întregul sistem de zidărie și termoizolație. Prin sistemul de zidărie eficientă CELCO și setul termoizolant Izomineral, compania oferă garanții extinse în ceea ce privește soluția integrală de eficientizare energetică a clădirii.
Plecând de la un simplu produs de bază, BCA, CELCO a ajuns să creeze în ultimii 4 ani un sistem complet de zidărie format din BCA, termoizolație și mortar de zidărie. În plus, cea mai modernă fabrică de var din Sud-Estul Europei este fabrica de var CELCO de la Corbu, unica din lume ce ambalează varul în saci de plastic vidați, ceea ce reduce considerabil praful în manipulare și depozitare și prelungește termenul de valabilitate al produsului.
CELCO deține unica fabrică din lume ce ambalează varul în saci de plastic vidați, prelungind astfel termenul de valabilitate al produsului
Compania produce materiale de construcții la cele mai înalte standarde de calitate, ceea ce face ca marca CELCO să fie de mare interes și în străinătate.
„Până în umă cu 5 ani, CELCO era recunoscută pe piețele externe doar pentru BCA CELCO și deținea o cotă de 38% din piața exporturilor de BCA made in Romania. Începând cu 2018, după ce am pus în funcțiune cel mai modern cuptor de producere a varului măcinat din Europa, am început să exportăm și alte produse, în special cele din var pentru industria materialelor de construcții, unde cota a crescut constant, pe măsură ce produsele noastre treceau testele de calitate ale clienților, ajungând azi să fim unicul exportator din categoria acestui produs”, ne-a declarat domnul Niculae Dușu, Președinte CELCO.
Izomineral, sistemul de termoizolație naturală și minerală
CELCO a produs pe aceeași linie tehnologică 5 tipuri de BCA, configurat în funcție de cerințele clienților, performanță pe care nicio altă fabrică din România sau din Europa nu a atins-o. În plus, ceea ce se realizează numai în 6 din sutele de fabrici de BCA din Europa, termoizolația minerală, se realizează la Constanța în fabrica CELCO sub denumirea de Izomineral.
Acesta este și cel mai recent produs lansat pe piață – sistemul de termoizolație naturală și minerală, Izomineral.
„Fiind realizat din aceleași materii prime precum BCA-ul, sistemul asigură o foarte bună izolare termică și este un produs perfect compatibil cu suprafața suport, zidul din BCA, sau orice alt material de zidărie. Rosturile subțiri reduc la minimum punțile termice, iar, pe lângă toate beneficiile pe care le oferă și BCA-ul (aer curat în interior, permeabilitate la vapori, stabilitate dimensională, rezistență mecanică), Izomineral este soluția de termoizolare minerală cu cea mai bună rezistență la foc, având clasa A1”, afirmă Irina Odor, Director Comercial CELCO.
Izomineral este soluția de termoizolare minerală cu cea mai bună rezistență la foc, având clasa A1
Interesul pentru soluția naturală și minerală de termoizolație, CELCO IZOMINERAL, a crescut considerabil în contextul impunerii legii 372/2005, conform căreia, începând cu 1 ianuarie 2021, toate construcțiile noi trebuie să aibă o rezistență termică de minim 4 m2K/W, adică să fie construcții nZEB (nearly zero energy building).
CELCO Vatotherm DD – V9
Cel mai recent produs din gama de mortare și adezivi este CELCO Vatotherm DD – V9, mortarul utilizat pentru lipirea și șpăcluirea plăcilor minerale de termoizolare CELCO IZOMINERAL. Prin acest procedeu, soluția inovatoare de termoizolare cu plăcile minerale Izomineral este pusă în operă într-un timp cât mai redus, în condiții de siguranță maximă, iar calitatea și performanțele produselor ce compun Sistemul complet de zidărie și termoizolație CELCO sunt garantate de un singur producător.
„Cererea crescută pentru sistemul de termoizolare Izomineral s-a văzut și ca distribuție a vânzărilor pe zone mai puțin penetrate de CELCO, precum Sighișoara (Mureș) – termoizolare la interior a unei clădiri istorice, Baia Mare și Caracal (Olt ) – Izomineral aplicat peste zidărie din blocuri ceramice, Alimpești – Gorj, dar și la multe proiecte situate în Dobrogea, pentru case unifamiliale sau blocuri de locuințe”, continuă dna. Irina Odor.
Conceptul nZEB și responsabilitatea în gestionarea resurselor
Datorită noului concept nZEB promovat de directivele de eficiență energetică a clădirilor, CELCO a dezvoltat pentru clienții săi pachete complete de zidărie și termoizolație inovatoare, care au reprezentat motorul creșterii vânzărilor din ultimii ani. O construcție nZEB presupune izolare termică performantă, fără pierderi de aer, fără punți termice. O casă eficientă energetic nu afectează mediul prin consum și nici prin risipirea energiei, două elemente ce creează un cerc vicios în detrimentul stopării fenomenului de încălzire globală.
Sistemul de termoizolare Izomineral, cel mai inovator sistem lansat de CELCO în ultima perioadă, și-a dovedit eficiența în multiple domenii de utilizare, atât în țară, cât și pe plan extern, fiind soluția agreată pentru termoizolația clădirilor istorice, a zidăriilor ceramice, a zidăriilor din BCA, în construcții uni și multifamiliale. Un exemplu de construcție nZEB realizată în Constanța este Ansamblul Rezidențial Salcâmilor.
Sistemul de termoizolare Izomineral, cel mai inovator sistem lansat de CELCO în ultima perioadă, și-a dovedit eficiența în multiple domenii de utilizare
„Investițiile în acțiuni de reducere a amprentei de CO2, atât în procesele tehnologice, cât și în materialele de construcție pe care le livrăm pieței, ne-au ajutat să ne consolidăm poziția pe piață și în stabilirea de noi criterii în alegerea materialelor de zidărie: produse prietenoase cu mediul, performante energetic, sigure în exploatare, cu dimensiuni și forme perfect adaptate proiectelor beneficiarilor”, precizează dl. Niculae Dușu.
Compania depune însă eforturi permanente pentru a rămâne competitivă și pentru a furniza produse autohtone piețelor pe care activează, pentru a lucra la capacitate cu toate fabricile deținute, pentru a păstra locurile de muncă, atât pentru angajații săi, cât și pentru cei cu care grupul colaborează, în contextul creșterii imprevizibile a prețurilor la utilități și fără susținerea autorităților competente.
„Majorarea continuă, neprevăzută și exagerată a prețurilor la utilități a condus la o creștere istorică a costurilor cu utilitățile pentru toate materialele de construcție pe care le producem. În mod indirect, evoluția ascendentă a prețurilor utilităților a dus la scumpirea materiilor prime și a materialelor necesare în procesele de fabricație, astfel încât impactul a fost dublu asupra costurilor de producție. Totodată, prețul certificatelor CO2 a crescut de peste 3 ori în 2022 față de 2020, reprezentând un alt factor de creștere a costurilor produselor”, detaliază Irina Odor, Director Comercial CELCO.
Compania depune eforturi permanente pentru a rămâne competitivă și pentru a furniza produse autohtone piețelor pe care activează, investind în continuare în activitate, pentru a îmbunătăți performanța de mediu
Investiții în digitalizare, către o economie durabilă
Tranziția către o economie durabilă este un proces care pentru CELCO a însemnat îmbunătățirea progresivă a performanței de mediu a fabricilor și produselor. În acest sens, grupul a investit în ultimii ani în digitalizare – sistemul ERP- SAP4/Hana, sistemul de resurse umane Charisma, sistemul de management al documentelor Docuware, în managementul performanței (sistemul KPI), precum și în eficiență energetică.
Planurile de investiții au vizat totodată implementarea sistemelor de contorizare avansată pentru reducerea consumurilor energetice în toate fabricile, proiecte de peste 300.000 de euro. Obiectivele generale constau în reducerea consumului de energie și diminuarea emisiilor de CO2.
În plus, CELCO și-a propus să analizeze și să implementeze măsuri și tehnologii adecvate sectoarelor de activitate și a alocat pentru anul 2022 peste 2.500.000 de euro ce au fost investiți în dezvoltarea conceptului de economie circulară și utilizarea cât mai eficientă a energiei produse în fluxurile de fabricație, dar și în digitalizarea proceselor ca parte integrantă a strategiei privind reducerea timpului și creșterea productivității și a preciziei.
Investiții în creșterea calității produselor
Tot în 2022, CELCO a conceput, testat și implementat o instalație de reciclare a spărturii de BCA ce funcționează de la finalul anului în sistem complet automat, astfel încât să nu se mai genereze deșeu de BCA provenit după sortarea cuburilor. Investiția s-a ridicat la circa 80.000 de euro.
Compania a investit 1,3 milioane de euro pentru a moderniza instalația de tăiere BCA și pentru a achiziționa un basculator de forme, care au contribuit la creșterea semnificativă a calității produselor, iar 350.000 de euro au fost investiți în echipamente de manipulare a BCA-ului pe fluxul tehnologic – stivuitoare, încărcătoare.
Pentru cariera de calcar a fost achiziționat un picon special pentru spargerea bucăților de rocă de calcar de dimensiuni agabaritice, o investiție de 75.000 de euro.
Alte investiții prevăzute pentru 2023 se referă la înnoirea parcului auto de mare tonaj și achiziția a 2 motostivuitoare, dintre care unul full electric, investiții estimate la 500.000 de euro.
În 2022, CELCO a conceput, testat și implementat o instalație de reciclare a spărturii de BCA ce funcționează de la finalul anului în sistem complet automat, astfel încât să nu se mai genereze deșeu de BCA
50 de ani de la punerea în funcțiune a fabricii de BCA
„Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate, consiliul de administrație a aprobat pentru 2023 o investiție pentru modernizarea și automatizarea integrală a fluxului de producție BCA care cuprinde atât echipamente, cât și lucrări civile în valoare totală de 14 milioane de euro. Investiția se va derula pe toată perioada anului 2023, având ca termen de finalizare și punere în funcțiune luna iunie 2024. Această investiție va asigura o urmărire precisă a tuturor proceselor de fabricație, automatizarea tuturor echipamentelor, creșterea calității produsului finit și eficientizarea consumurilor energetice”, afirmă Președintele CELCO.
CELCO este una dintre primele companii românești care a primit în 2022 certificarea de Best Managed Company, program derulat în premieră de către Deloitte Private în parteneriat cu Banca Transilvania. Pentru echipa CELCO, participarea în programul Best Managed Companies a reprezentat o activitate de benchmarking care a validat metodele de lucru. Clasarea pe primul loc în Topul Județean al Firmelor, edițiile 2017-2021, a venit ca o încununare a eforturilor echipelor de aproximativ 50 de ani de dezvoltare și de a reprezenta un pilon al economiei locale și naționale.
CELCO se bazează pe o echipă care lucrează neobosit pentru ca produsele sale să fie atât de apreciate pe piața românească, dar și în Europa
„Excelența nu se realizează de pe o zi pe alta, se realizează prin eforturi ale antreprenorului de a rezista, de a identifica cele mai bune strategii de dezvoltare, de a reuși să își fidelizeze echipele de angajați, de a reuși să își mențină clienții și de a-și asigura continuitatea prin contracte cu furnizorii cei mai buni”, este de părere domnul Dușu.
Responsabilitatea socială, în centrul acțiunilor CELCO
Activitățile de responsabilitate socială sunt în centrul acțiunilor CELCO. De peste 13 ani, grupul organizează Cupa CELCO la tenis – un eveniment destinat atât profesioniștilor, cât și amatorilor, care din 2021 a fost inclus în calendarul FRT. Tot anul 2021 a marcat startul unui nou eveniment mult așteptat de sportivi: Turul Ciclist CELCO Marea Neagră, care a adus la start peste 200 de sportivi din elita națională de ciclism, turul fiind inclus ca etapă de cupă națională în FRC în 2022.
Acțiunea de împădurire a Dobrogei reprezintă un alt proiect demarat de CELCO în 2019, din dorința de a reduce amprenta de carbon și de a spori eficiența energetică a industriilor în care companiile din grup activează.
„Avem în derulare proiecte de eficientizare energetică privind contorizarea avansată pentru reducerea consumurilor energetice, suntem conectați și analizăm împreună cu specialiștii europeni tehnologiile care să permită adaptarea capacităților de producție la noile tendințe privind reducerea emisiilor de carbon, ceea ce de asemeni este o contribuție în păstrarea mediului înconjurător”, menționează Irina Odor.
Creștere financiară generată de investiții
În planul de dezvoltare al grupului se are în vedere extinderea pe piețele externe zonale și expansiunea în viitorul apropiat către noi piețe. CELCO a încheiat un an bun, cifra de afaceri realizată în anul 2022 pentru toate diviziile – fabrica de BCA CELCO și termoizolație, fabrica de Var, Fabrica de adezivi și mortare –depășind valoarea estimată inițial cu câteva procente, urmând ca grupul să comunice cifrele exacte la publicarea bilanțurilor contabile.
Pentru anul în curs, CELCO își propune menținerea acestei creșteri, în funcție de evoluția condițiilor în care va evolua piața materialelor de construcții, dar și a industriilor conexe pentru care sunt furnizate materii prime – industriile siderurgică și metalurgică.
„Atenția noastră se îndreaptă spre calitatea produselor și spre sustenabilitate, adică alegerea unor soluții cât mai eficiente în construcții și pe durate cât mai lungi de exploatare a acestora. Așa cum spuneam, ne propunem să menținem volumele vândute în 2022 și în 2023, iar creșterea să fie dată de eficientizarea rezultată în urma investițiilor efectuate”, a declarat, în încheiere, domnul Niculae Dușu, Președinte CELCO.