Mall-uri deschise in 2020

Ce centre comerciale s-au deschis în primele șase luni din 2019?

06.08.2019

Centre comerciale deschise în 2019. Dezvoltatorii de centre comerciale se concentrează pe marile orașe regionale pentru proiecte noi sau extinderi ale celor existente. Astfel, în prima jumătate a anului 2019, aproximativ 67.000 mp au fost adăugați la stocul modern de retail și alți 130.600 mp urmează a fi livrați până la sfârșitul anului.

Centre comerciale deschise în 2019. Stocul total de retail modern

Stocul total de retail modern, care include atât parcuri de retail, cât și centre comerciale, a ajuns la aproximativ 3,7 mil. mp. în prima jumătate a anului 2019. Până la sfârșitul anului urmează a fi livrați aproximativ 130.600 mp, arată „România MarketView H1”, cel mai recent raport al companiei CBRE, lider global și național pe piața consultanței imobiliare.

Cea mai mare parte a stocului de retail este răspândită la nivel național, în timp ce Bucureștiul are o pondere de 31%. Centrele comerciale, cel mai des întâlnit format de retail din România, se află în top cu 61% din suprafața totală analizată.

Centre comerciale deschise în 2019. 67.000 mp de retail

În prima jumătate a anului 2019, aproximativ 67.000 mp de retail au fost adăugați la stocul modern de retail datorită celui mai ambițios proiect livrat în trimestrul al doilea, extinderea proiectului Iulius Town dezvoltat de Iulius Group în Timișoara (47.000 mp.).

De asemenea, câteva extensii ale centrelor comerciale performante, aflate deja în plină funcționare, precum și un nou parc de retail de mici dimensiuni, livrat la Drobeta Turnu Severin, sunt în topul noilor livrări de pe piață.

Centre comerciale deschise în 2019. Orașe secundare și terțiare

„Dezvoltatorii se concentrează în continuare asupra orașelor secundare și terțiare, o tendință evidențiată încă de anul trecut, pe care am observat-o și în primul semestru din 2019, când extinderea Veranda Mall (circa 6.000 mp) a reprezentat singurul proiect livrat în Capitală. Concurența puternică dintre centrele comerciale existente în București încurajează dezvoltatorii de retail să își extindă investițiile în orașele regionale, prin dezvoltarea de proiecte de mici dimensiuni, însă cu potențial de extindere. Cu toate acestea, mai există loc pentru noi proiecte de retail în București”, a explicat Carmen Ravon, Head of Advisory and Transaction Retail, CBRE România.

Centre comerciale deschise în 2019. Branduri noi

În plus, în primul semestru din 2019, piața de retail din România a primit un impuls pozitiv, prin decizia a șapte branduri de a intra pe piața locală, primul pas în strategia acestora de extindere fiind făcut în București.

Branduri noi în România:

 • Victoria’s Secret (o tranzacție încheiată de CBRE)
 • Babylon Style
 • Atelier Cologne
 • Topshop & Topman
 • Camicissima
 • Xiaomi Mi Store
 • Freestyle Motion

Centre comerciale deschise în 2019.  O tendință pozitivă

„Tendința pozitivă a consumului privat este clar vizibilă în vânzările de retail. Încrederea clienților este de asemenea în creștere, ceea ce face ca retailerii să caute noi locații în care să fie prezenți, respectiv dezvoltatorii să creeze extensii și să regândească proiectele existente. În era vitezei, comerțul electronic și digitalizarea schimbă modul tradițional de funcționare a comerțului cu amănuntul și a retailerilor, însă pentru moment aceștia sunt încă focusați să ofere o experiență de shopping plăcută, combinând atmosfera prietenoasă cu activitățile recreative și amuzante”, a declarat Carmen Ravon.

Centre comerciale deschise în 2019. Cum au evoluat chiriile?

Chiriile prime (locație principală, suprafață închiriată de 100 mp) au rămas stabile. Acestea se situează la nivelul de:

 • 80 euro/mp/lună în centrele comerciale
 • 55 euro/mp/lună în locații stradale
 • 8 -15 euro/mp/lună în parcurile de retail

Pentru mall-urile stabilizate, CBRE estimează o creștere ușoară a chiriilor în funcție de dorința de extindere a retailerilor.

Centre comerciale deschise în 2019. Estimări pentru semestrul II

Pentru a doua jumătate din 2019, livrările urmează să își dubleze valoarea comparativ cu prima jumătate a anului.

Cea mai mare parte a spațiilor (97%) va fi localizată la nivel național. Astfel, se continuă tendința investitorilor de a se concentra pe orașele regionale.

Totodată, 37% din proiectele prevăzute sunt reprezentate de centre comerciale. Diferența este reprezentată de parcuri de retail.

Centre comerciale deschise în 2019. Ce mall-uri se deschid în perioada următoare?

Cu 73% din suprafața totală prevăzută pentru anul curent, dezvoltatorii internaționali NEPI și Prime Kapital / MAS Real Estate, orientați pe segmentul de retail, domină piața marilor investiții. Festival Centrum, cu cei 42.200 mp, dezvoltat de NEPI în Sibiu este preconizat să fie livrat în al patrulea trimestru din 2019, în timp ce Prime Kapital / MAS Real Estate pregătește, de asemenea, deschiderea a două parcuri de retail, unul în Balotești, în apropierea Capitalei și altul în Zalău. De asemenea, până la sfârșitul anului, extensia Electroputere Parc din Craiova este estimată să își deschidă porțile pentru locuitorii din sudul țării.

Centre comerciale deschise în 2019. Cel mai dezvoltat format de retail

„În opinia noastră, centrele comerciale își vor menține poziția de lider ca fiind cel mai dezvoltat format de retail, precum și pe lista de extindere a retailerilor consacrați cât și a celor nou intrați pe piață, deoarece oferă un pachet complet: cumpărături și distracție în același loc”, a încheiat Carmen Ravon.

Citește și CEC Bank, dobânzi mai mari la depozitele în lei. Anunțul făcut de bancă

 

 

 

 

2 păreri la “Ce centre comerciale s-au deschis în primele șase luni din 2019?

 1. Pingback: Seva aplicatie Miniprix - donatii haine si incaltaminte | Jurnalul de Afaceri

 2. Pingback: Piata de retail - Provocari pentru urmatorii ani | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.