Stiri: Retail

Centre comerciale deschise in 2019

Câte centre comerciale vor fi finalizate în 2019?

27.05.2019

Centre comerciale deschise în 2019. Nu mai puțin de 190.000 mp de centre comerciale vor fi livrați, anul acesta. Compania de consultanță imobiliară CBRE a lansat cea de-a doua ediție a raportului care evaluează performanța centrelor comerciale din țara noastră.

Per total, stocul modern de spații destinate centrelor comerciale a atins 2,1 milioane mp. Din acestea, 38% se află în București. Totodată, 62% este localizat în orașele regionale.

Centre comerciale deschise în 2019. 190.000 de metri pătrați

Pentru acest an, se estimează livrarea a aproximativ 190.000 mp de centre comerciale. 18% din proiectele aflate în construcție reprezintă extensii. Aceasta este una dintre tendințele majore ale pieței.

Conform studiului, cererea este în creștere, iar cele mai solicitate mall-uri din București și din țară sunt ocupate integral. Centrele comerciale dețin liste de așteptare pentru chiriașii care nu au mai găsit spații libere.

Centre comerciale deschise în 2019. Branduri noi

“Segmentul centrelor comerciale a avut un an plin și a crescut față de 2017. În 2018, pe piața locală și-au făcut intrarea 24 de mărci noi, dintre care 79% au ales spații în centre comerciale. Acesta rămâne formatul de retail preferat atât de chiriași, cât și de clienți, chiar dacă asistăm la o dezvoltare accelerată a comerțului electronic. Deși comerțul online a luat avânt, centrele comerciale și-au diversificat și rafinat ofertele, investind în crearea unei atmosfere prietenoase, crescând numărul de spații și servicii pentru petrecerea timpului liber și sporind alternativele pentru familii sau facilitând accesul în parcări. Magazinele își extind suprafețele închiriate pentru a avea mai mult loc de expunere a conceptelor și noilor colecții și a susține astfel și vânzările online”, a afirmat Carmen Ravon, Head of Retail Leasing al CBRE Romania.

Aceasta mai spune că s-a putut observa o creștere a unor indicatori de performanță, printre care se numără:

  • traficul
  • coșul mediu de cumpărături

Îmbunătățirea confirmă că centrele comerciale rămân favoritele consumatorilor.

Centre comerciale deschise în 2019. Cifrele de afaceri

Potrivit studiului, evoluția pozitivă a pieței centrelor comerciale se reflectă și în cifrele de afaceri realizate.

Astfel, cifra totală medie este de 10 milioane euro, în creștere cu 5,5% față de anul anterior. Jucătorii consacrați au raportat ușoare creșteri ale veniturilor, în timp ce proiectele regionale au avut mici scăderi, pe fondul dezvoltării comerțului electronic.

Chiria medie a fost estimată la 27 euro/mp/lună. În estimarea acestei valori, nu au fost luate în calcul și chiriile plătite de supermarketuri, hypermarketuri, magazine de tip DYI, cinematografe și săli de bowling.

Citește și Digitalizarea în sectorul construcțiilor: România, cu mult în urma statelor UE