Slide

Stiri: IT&C

Centre de Inovare Digitală România 2024-2027

Centre de Inovare Digitală România 2024-2027: Decizia luată de Guvern

23.09.2024

Centre de Inovare Digitală România 2024-2027: Executivul a aprobat Hotărârea privind aprobarea Strategiei Naţionale pentru dezvoltarea şi susţinerea digitalizării prin intermediul Centrelor de Inovare Digitală din România 2024-2027.

O prioritate asumată de către România

Strategia Națională pentru dezvoltarea şi susținerea digitalizării prin intermediul Centrelor de Inovare Digitală din România 2024- 2027 (SNDCIDR) coagulează, coordonează şi eficientizează eforturile dedicate transformării digitale a sectoarelor privat şi public din România, o prioritate asumată de către România, dar și la nivel european, în care Centrele de Inovare Digitală (CID-uri) sunt instrumente cheie.

SNDCIDR 2024-2027 creează cadrul necesar pentru formarea, susținerea, dezvoltarea, asigurarea calității şi sustenabilității CID-urilor ca instrumente inovative necesare depăşirii blocajelor care poziționează România pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește inovarea şi digitalizarea.
Prin această strategie, se are în vedere dezvoltarea Centrelor de Inovare Digitală la nivel național, cu rol în atingerea obiectivelor stabilite în cadrul Programului Europa Digitală, stimulând utilizarea pe scară largă a noilor tehnologii (inteligența artificială, calculul de înaltă performanță – HPC, blockchain etc.).

Un facilitator pentru industrie

Aceste centre acționează ca un facilitator pentru industrie, întreprinderi și administrații publice, entități care necesită soluții digitale bazate pe tehnologii emergente, făcând legătura între acestea și companii, în special start-up-uri și IMM-uri care au soluții pregătite pentru piață. Acestea sunt esențiale pentru transformarea digitală a UE la nivel regional, contribuie la promovarea afacerilor mai competitive, oferă posibilitatea de „testare înainte de a investi” pentru companii, promovează tehnologii inovative și durabile.

Cele 7 astfel de centre în România sunt:

1.FIT EDIH – Regiunea Centru
2.Wallachia eHub – Regiunea Sud-Muntenia:
3.CiTyInnoHub – Regiunea Sud-Est
4.eDIH-DIZ Regiunea Nord-Est
5.DIGIVEST – Regiunea Vest
6.DIH4Society – Regiunea Nord-Vest
7.Transilvania DIH – Regiunea Nord-Vest

În cadrul prezentului cadru financiar multianual al Uniunii Europene, finanțarea pentru cele 7 centre de inovare digitală din România este asigurată în proporție de 50% prin programul DIGITAL al Uniunii și 50% prin fonduri din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare.

Centrele au oferit consultanță pentru autoritățile locale în procesul lor de integrare a tehnologiilor digitale în activitatea administrativă. De asemenea, au oferit consultanță și pentru accesarea de finanțări europene pe domenii de activitate precum inovare, digitalizare și tehnologii emergente.

Citește și Rezidențiat 2024: Anunțul făcut de Ministerul Sănătății