Stiri: IT&C

Atacuri cibernetice 2019

Companiile sunt amenințate. Atacurile cibernetice lasă ”urme” din ce în ce mai grave

21.03.2019

Atacuri cibernetice 2019. Nu mai puțin de o treime (37%) dintre organizațiile din țara noastră au trecut, în ultimele 24 de luni, prin cel puțin un atac cibernetic. Aceste atacuri au avut diferite consecințe, conform Kaspersky Lab. În plus, peste un sfert (27,7%) dintre factorii decidenți din IT afirmă că autorii nu au lăsat nicio urmă în cadrul ultimului atac asupra organizației lor.

Atacuri cibernetice 2019. Complexitatea infrastructurii IT

Astfel, creșterea complexității infrastructurii IT de business și a amenințărilor le creează factorilor de decizie din IT din ce în ce mai multe dificultăți.

La nivel european, peste jumătate dintre organizațiile (54%) s-au confruntat cu cel puțin un atac cibernetic în ultimele 24 de luni. Acesta le-a creat probleme în activitate.

Atacuri cibernetice 2019. Cele mai des întâlnite urmări au fost:

  • întreruperi ale activității (31%)
  • probleme de integritate a datelor (18%)
  • pierderi de date (15%)

În schimb, țara noastră se situează sub media europeană, cu un procent de 37% dintre organizații afectate.

Companiile din Marea Britanie și Spania întâmpină cele mai multe riscuri, 64% dintre respondenți confirmând astfel de incidente în ultimii doi ani. Deși, în mod tradițional, au bugete mai mari, comparativ cu IMM-urile, 64% dintre companiile mari au fost ținta unui atac ce a dus la consecințele menționate, comparativ 45% dintre IMM-uri.

Atacuri cibernetice 2019. Amenințările nu sunt în scădere

Amenințările cibernetice nu sunt în scădere. Peste un respondent din cinci (21%) afirmă că numărul de atacuri cibernetice asupra organizației sale a crescut în ultimele 12 luni, comparativ cu anul anterior. În plus, pentru 42% a rămas aproximativ la fel.

În creștere este complexitatea atacurilor. Un factor de decizie din cinci (21%) afirmă că atacatorii care i-au vizat nu au lăsat niciun indiciu, în timpul ultimului atac asupra organizației lor.

Atacuri cibernetice 2019. România, sub media europeană

România se află și la această categorie sub media europeană. 17% dintre companii consideră că numărul de atacuri a crescut în ultimul an.

Acest lucru confirmă ipoteza că țara noastră se află într-o categorie medie de risc.

Pe de altă parte, în ceea ce privește urmele pe care respondenții spun că le-au lăsat atacatorii, lucrurile stau mai rău decât media europeană. Astfel, un procent mai mare afirmă că nu au lăsat nicio urmă – 27,7%, comparativ cu 21%.

Atacuri cibernetice 2019. Ce spun reprezentanții Kaspersky Lab

„Este foarte interesant și îngrijorător că peste jumătate dintre companiile din Europa s-au confruntat cu un atac cibernetic în ultimele 24 de luni, care a reușit să le întrerupă activitatea sau să le afecteze cumva”, spune Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager România, Moldova și Bulgaria, Kaspersky Lab.

Conform acestuia, prin comparație, în România lucrurile stau ceva mai bine.

Atacuri cibernetice 2019. Un semnal de alarmă

”Însă, faptul că peste o treime dintre respondenți au fost victimele unui atac cibernetic reușit – nu doar ale unei tentative, este un semnal de alarmă pentru administratorii de companii și personalul IT să își consolideze defensiva. Rezultatele studiului confirmă, de asemenea, o altă tendință pe care noi, cei din industria de securitate cibernetică, o subliniem de mai multă vreme – aceea că atacatorii se strecoară prin organizație și uneori lasă puține urme sau nu lasă deloc, ceea ce face ca misiunea cercetătorilor să fie din ce în ce mai dificilă. În același timp, tendința subliniază importanța cooperării dintre specialiștii în securitate cibernetică”, a completat Bogdan Pismicenco.

Citește și Alukönigstahl rezultate 2018: Afacerile companiei au crescut cu 20%