Stiri: Constructii

Conferinta Dreptul Constructiilor

Conferința Anuală a Asociației Europene de Dreptul Construcțiilor începe pe 25 octombrie

22.10.2018

În perioada 25-27 octombrie va avea loc Conferința Anuală a Asociației Europene de Dreptul Construcțiilor. Evenimentul aduce la Facultatea de Drept a Universității București cei mai apreciați specialiști europeni.

Implementarea directivelor europene reprezintă un procedeu important în armonizarea legislației la nivelul statelorUE.

Prin urmare, directiva reprezintă unul dintre principalele instrumente juridice disponibile instituțiilor UE pentru punerea în aplicare a politicilor sale.

Conferința Anuală a Asociației Europene de Dreptul Construcțiilor: Transpunerea directivelor

Transpunerea unei directive în dreptul intern nu obligă adoptarea unor norme specifice exprese, fiind nevoie doar de un context juridic general favorabil atingerii acelui rezultat.

În acest context, actele normative europene trebuie implementate eficient, la timp şi într-o manieră echilibrată. Aşadar, statele UE, prin intermediul legislativului sau executivului, sunt obligate să adopte acte normative care să poată pune efectiv în aplicare directiva.

La nivelul ţărilor Uniunii Europene pot exista direcții specializate de armonizare legislativă. Acestea realizează o serie de activități la nivel intern al statului respectiv.

Conferința Anuală a Asociației Europene de Dreptul Construcțiilor: Printre acestea se pot număra:

  • avizarea proiectelor de acte normative care urmăresc transpunerea în legislaţia naţională a actelor normative europene
  • formularea unor propuneri având ca scop accelerarea procesului de transpunere şi implementare
  • examinarea propunerilor legislative sub aspectul compatibilităţii cu reglementările europene

Sectorul construcțiilor și a achizițiilor publice nu face excepție de la intenţia de creare a unui cadru uniform de reglementare la nivelul UE. Mai alex, sectorul achizițiilor publice, atât la nivel național, cât și internațional, se bucură de o importanță covârșitoare în economia unui stat.

Conferință Dreptul Construcțiilor: 15-20% din PIB

La ora actuală, este estimat că aceste contracte prin care autoritățile publice contractează lucrări reprezintă între 15-20% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene. Prin urmare, ele beneficiază de o pondere considerabilă la nivelul pieței unice europene.

Prin urmare, corecta aplicare și reglementare a regulilor în materia dreptului construcțiilor reprezintă o constantă provocare atât pentru legiuitor, cât și pentru participanții la acest vast domeniu de reglementare.

În aceste condiţii, este organizat evenimentul ”European Society of Construction Law” (25-27 octombrie 2018).

Tematica principală a conferinței se bazează pe problemele curente și perspectivele achizițiilor publice din domeniul construcțiilor la nivel național și european.

De asemenea, în cadrul dezbaterilor vor fi abordate și alte subiecte de interes pentru piața construcțiilor.

Conferința Anuală a Asociației Europene de Dreptul Construcțiilor: Speakerii evenimentului:

Jonathan Cope (Marea Britanie) – este un redutabil litigant, luând parte la soluționarea a peste 200 de litigii din domeniul construcțiilor și al ingineriei, fie în calitate de apărător, fie în cele de arbitru sau expert.

Evelien Bruggeman (Olanda) – a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din Leiden în anul 2003, specializarea sa fiind dreptul civil.

Bastian Fuchs (Germania) – este profesor onorific al Facultății Germane și Internaționale de Dreptul Construcțiilor din cadrul Universității din Munchen.

Chantal Moll De Alba Lacuve (Spania) – oferă consultanță juridică societăților comerciale și instituțiilor publice în domeniul dreptului civil, în materia proprietăților imobiliare și a dreptului construcțiilor.

Conferință Dreptul Construcțiilor: Lista invitaţilor continuă cu:

Stéphane Braconnier (Franța) – este profesor asociat de Drept Public, unul dintre cei mai renumiți specialiști în domeniul său.

Metodi Baykushev (Bulgaria) – este partener al societății de avocatură Dimitrov, Petrov & Co., în cadrul căreia își desfășoară activitatea începând cu anul 2006.

Boyana Milcheva (Bulgaria) – este partener în cadrul societății de avocatură Dimitrov, Petrov & Co.

Tamás Balázs (Ungaria) – este profesor asociat în cadrul Universității din Budapesta.

Károly Bagócsi (Ungaria) – domeniu de expertiză : drept societar, dreptul energiei, dreptul mediului, dreptul construcțiilor, achiziții publice, faliment și lichidare.

Roberto Panneta (Italia) – Roberto Panetta este avocat italian si conferențiar la Departamentul de Drept Privat al Universitatii Bocconi din Milano.

David Dvořák (Cehia) – a absolvit Facultatea de Drept a Universității din Brno. În anul 2011 a finalizat cu succes cursurile Programului Postuniversitar de Achiziții Publice din cadrul Universității din Nottingham.

Monica Chao-Duivis (Olanda) – este Secretar General al Asociației Europene de Dreptul Construcțiilor. Totodată, este profesor al Facultății de Drept din cadrul Universității din Delft, Olanda.

Roxana Vornicu (România) este cercetător asociat la Centru de Studii privind Buna Guvernanta al Universității Babes- Bolyay, din Cluj Napoca si membru al Baroului București din 2009.

Roberto Panetta (Italia) este avocat italian si conferențiar la Departamentul de Drept Privat al Universitatii Bocconi din Milano. Este specializat in dreptul contractelor, dreptul construcțiilor și litigii.

Ștefan Deaconu (România) este Președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (CA-CCIR) și arbitru pe lista de arbitri ai CA-CCIR.

Înscrierea participanților la eveniment se face prin intermediul site-ului Asociației Române de Dreptul Construcțiilor, la http://rscl.ro/escl-2018-ro/.

Citeşte şi 10,3 miliarde de lei, cheltuielile pentru protecţia mediului în 2017