Slide

Stiri: Sanatate

Consult oftalmologic Lensa

Românii nu prea sunt prieteni cu oftalmologul

11.06.2019

Consult oftalmologic Lensa. Din păcate, peste 70% dintre români nu fac la timp un control oftalmologic, conform unui studiu realizat de magazinul de ochelari Lensa.ro, la care au răspuns aproximativ 6.000 de români.

Aproximativ 65% dintre persoanele intervievate (3.917 de respondenți) poartă ochelari și lentile de vedere, în timp ce 35% (2.082 de persoane) au menționat că nu este cazul.

Consult oftalmologic Lensa. Studiul

Raportul Lensa a pornit de la premiza că apariția unor afecțiuni precum miopia, hipermetropia, cataracta congenitală sau astigmastismul se datorează riscului la care se expun persoanele care au o problemă și nu o corectează la timp, acest lucru fiind confirmat și de răspunsurile respondenților.

Dintre persoanele care poartă ochelari sau lentile de vedere:

  • 9% văd excelent (330 persoane)
  • 33% văd bine (1.225 persoane)
  • 42% văd mai puțin bine (1.564 persoane)
  • 11% văd prost (422 persoane)
  • 4% văd foarte prost (160 persoane)

Consult oftalmologic Lensa. Dureri de cap

Unul dintre efectele lipsei ochelarilor de vedere potriviți constă în durerile de cap frecvente. Mai mult de jumătate dintre respondenți 55% (2.081 persoane) au spus că au această problemă.

De asemenea, 87% (3.277 persoane) dintre participanții la studiul Lensa.ro au spus că seara își simt ochii obosiți, în timp ce 13% (511 persoane) au afirmat că nu resimt această problemă.

Consult oftalmologic Lensa. Frecvența cu care românii vin la consultații

Peste 70% dintre respondenți (2.630 de persoane) au recunoscut că a trecut mai mult de un an de zile de la ultima verificare a dioptriilor, în timp ce 18% (679 de persoane) au spus că vin la timp la consultații. Doar 13% (cc. 500 de persoane) dintre respondenți au ajuns la un control la 6 luni.

„Calitatea vederii impactează foarte mult viața socială, dar și randamentul profesional, de aceea este necesar ca pentru o bună desfășurare a activităților zilnice să se efectueze o corecție optimă. Este recomandat un control anual, însă majoritatea românilor nu își fac timp să respecte această regulă. De aici apar urmări neplăcute, precum creșterea sau scăderea dioptriilor. Copiii ar trebui să meargă din șase în șase luni la un control oftalmologic”, este de părere Daniel Crăciun (29 de ani), fondator și CEO al Lensa.ro.

Consult oftalmologic Lensa. Ce ne strică ochii?

Orele petrecute în fața calculatorului sau a tabletei ne obosesc ochii. Nu conștientizăm însă faptul că cu cât stăm mai mult, cu atât ne dăunează vederii. Peste 2.000 de persoane au răspuns la această întrebare, iar dintre acestea 42% recunosc faptul că stau cel puțin 8 ore în fața calculatorului. În plus, 6% chiar adorm la calculator.

Citește și Alimente care stimulează memoria