Contrabanda cu tigari 2018

Contrabanda cu ţigări 2018: Scădere importantă în septembrie

22.10.2018

Contrabanda cu ţigări este în scădere. Datele Novel Research arată că piața neagră a țigaretelor s-a redus în septembrie 2018 la 15,3% din totalul consumului. Nivelul este cu 2,9 p.p. mai mic față de iulie 2018.

„Regiunea nord-est continuă să fie și în septembrie cea mai afectată de piața neagră, cu o pondere de 33,5%, deși înregistrează o scădere substanțială de 6 p.p., față de luna iulie, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Acesta a mai spus că cea mai mare scădere este raportată însă în sud-vest, de 15,1 p.p. comparativ cu studiul precedent, din vară.

Contrabanda cu ţigări 2018: O scădere substanţială

Un nivel la fel de scăzut în această zonă a țării, de 11%, s-a mai înregistrat în urmă cu cinci ani.

„De asemenea, piața neagră scade abrupt și în nord-vest, cu 9,2.p.p., regiune unde în iulie era notată cea mai mare creștere și un nivel record al comerțului ilegal.  În vest, se menține un nivel ridicat constant, de 26,1%. Din punct de vedere al provenienței, „cheap whites” (țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre) continuă să fie principala sursă, cu 62,5%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina și Serbia este relativ constantă”, a explicat Marian Marcu.

De asemenea, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria, spune că vorbim despre cea mai mare scădere a contrabandei în această regiune, din ultimii zece ani.

Contrabanda cu ţigări 2018: Acţiunile autorităţilor

Reducerea pieţei negre este o consecința directă a unor acțiuni derulate de autoritățile din țările vecine.

„În Serbia, au fost distruse în septembrie 100 de tone de tutun, cultivate pe o suprafață de 50 de hectare. Operațiuni similare continuă și în cursul lunii octombrie. De asemenea, în Bulgaria autoritățile au descoperit la sfârșitul lui august patru fabrici ilegale, care produceau circa 100.000 de pachete pe zi. Fabricile aveau echipamente de producție de ultimă generație, iar pachetele produse ilegal erau transportate de două trei ori pe săptămână și vândute în afara Bulgariei”,  a declarat Gilda Lazăr.

Potrivit ei, pentru a păstra şi continua trendul descendent la nivel național, este necesar ca, în lunile următoare, autoritățile să acționeze în strânsă colaborare, iar procesul de modernizare a vămilor, promis de ministrul Finanțelor, să demareze în forţă.

Contrabanda cu ţigări 2018: Creştere a ţigaretelor confiscate

Ileana Dumitru, director Juridic, British American Tobacco, spune că un exemplu bun este cel al Poliției de Frontieră. În lunile iulie și august, aceasta a capturat cu 10% mai multe țigarete de contrabandă față de anului trecut.

Acest lucru a dus la o scădere a consumului de produse ne-taxate și ne-verificate aduse ilegal de peste graniță.

Din păcate, însă, finalul de an aduce de obicei creșteri ale contrabandei.

„În absența continuării acțiunilor tuturor structurilor statului, s-ar putea ca acest rezultat să fie doar o bătălie câștigată într-un război fără sfârșit”, a declarat Ileana Dumitru

Contrabanda cu ţigări 2018: Suntem departe de nivelul din UE

De asemenea, Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris România, spune că pentru a putea vorbi despre un trend descendent, ar trebui ca aceste scăderi să continue și în lunile următoare.

Conform ei, suntem încă departe de nivelul mediu de 10% al comerțului ilegal cu ţigarete din UE.

Contrabanda cu ţigări 2018: Strategia ANAF

Vicepreședintele ANAF, Bogdan Lari Mihei, spune că procesul de modernizare a birourilor vamale se află în linie dreaptă.

„De asemenea, a fost elaborată și este transmisă spre avizare Strategia autorității vamale în domeniul prevenirii și combaterii traficului ilicit cu tigarete și produse din tutun 2018 -2020”, a declarat vicepreședintele ANAF.

Producătorii consideră că, pentru reducerea traficului, este necesară adoptarea unei Strategii naționale de combatere a comerțului ilegal cu țigarete.

Contrabanda cu ţigări 2018: Schimbări legislative

De asemenea, mai este nevoie şi de alte schimbări legislative pe care producătorii le solicită de ani de zile. Aşadar, este nevoie de:

  • reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete
  • intensificarea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria.
  • stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie

Este nevoie de acest lucru în contextul în care comerțul ilegal se desfășoară în zona de competență a acestora. Mai exact, este vorba de piețe, oboare sau stații de metrou.

Citeşte şi Plăţi în avans APIA 2018: Câţi bani au primit fermierii?

 

 

Citiți și despre:

  • Contrabanda cu ţigări, creștere abruptă în iulieContrabanda cu ţigări, creștere abruptă în iulie Piața neagră a țigaretelor a avansat în iulie la 18,2% din totalul consumului (cu 2,1 puncte procentuale mai mult cumparativ cu luna mai 2018). Acesta este cel mai ridicat nivel al contrabandei din acest an, […]
  • BAT – povestea unui succes BAT – povestea unui succes Unul din opt fumători din întreaga lume alege produsele British American Tobacco. British American Tobacco este una dintre cele mai mari companii din domeniul tutunului la nivel mondial, fiind, de asemenea, […]
  • Piaţa neagră a țigaretelor a ajuns la 15,8%, în martiePiaţa neagră a țigaretelor a ajuns la 15,8%, în martie În luna martie, piaţa neagră a țigaretelor a continuat să crească, ajungând la un nivel de 15,8%, potrivit datelor companiei de cercetare Novel. Marian Marcu, directorulNovel RESEARCH, a explicat că regiunile […]
  • JTI: Noile reglementări privind produsele de tutun nu vor aduce beneficiile invocateJTI: Noile reglementări privind produsele de tutun nu vor aduce beneficiile invocate Noile reglementări europene privind produsele de tutun nu vor aduce sănătății publice beneficiile invocate de legiuitori, ci va determina pierderea unor locuri de muncă din această industrie și a unor sume […]
  • LICURICI IMPEX – liderul distribuției în MoldovaLICURICI IMPEX – liderul distribuției în Moldova Cum s-a dezvoltat o afacere de familie într-o companie de succes. Compania LICURICI IMPEX a luat ființă în urmă cu 22 de ani, fiind înființată de  către soții Dan Marius și Dan Liliana Eleonora. Afacerea de […]

O părere la “Contrabanda cu ţigări 2018: Scădere importantă în septembrie

  1. Pingback: Loteria bonurilor fiscale septembrie 2018: Castigatori | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.