Stiri: Social

Contul de economii Junior Centenar

Ce trebuie să știe părinții despre contul de economii Junior Centenar?

03.12.2018

Contul de economii Junior Centenar. Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, o ordonanță care are în vedere implementarea Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.

Contul de economii Junior Centenar. Scopul proiectului

Acesta are drept principal obiectiv asigurarea de către stat pentru toţi copiii din țara noastră a unui sprijin financiar. Astfel, atunci când aceştia vor împlini vârsta de 18 ani, să dețină într-un cont o sumă de bani suficientă pentru educaţie, pregătire profesională sau pentru orice alte necesităţi.

Programul Contul de economii Junior Centenar îşi propune să stimuleze pe toţi părinţii, ca împreună cu statul, să contribuie la acest cont de economie al copiilor.

Prin ordonanţă de urgență s-a instituit un mecanism simplu de deschidere a conturilor pentru fiecare copil din România, respectiv deschiderea automată la unităţile Trezoreriei Statului.

Contul de economii Junior Centenar se adresează oricărui copil

Programul guvernamental are ca obiect înfiinţarea unui cont special de economisire sub forma de depozit şi se adresează oricărui copil, cetăţean român care nu a împlinit vârsta de 18 ani.

Începând cu 2019, titularii de cont vor beneficia de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la vârsta de 18 ani. Condiţia este ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei.

Contul de economii Junior Centenar. Dobânzi

În plus, sumele depuse în contul de economii Junior Centenar, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă.

”Statul va depune în contul fiecărui copil o primă de stat de 600 lei, dacă părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora depun o sumă minimă de 1200 lei”, conform Guvernului.

O a doua modalitate de sprijin este reprezentată de acordarea de la buget a unei dobânzi de 3% pe an. Această dobândă este stimulativă şi constantă până când copilul împlinește vârsta de 18 ani.

Contul de economii Junior Centenar se adresează și copiilor din sistemul de protecție socială

De acest program vor beneficia şi copii incluși în serviciile publice specializate. Pentru aceștia depunerea minimă de 1200 lei va fi de la buget.

Așadar, pentru copiii din sistemul de protecție socială, statul va depune în contul deschis pe numele lor 1800 lei anual. Acest lucru se va face, de asemenea, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

La majorat, titularul contului poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.

Contul de economii Junior Centenar. Cum pot fi retrași banii?

Fondurile existente în contul individual de economii Junior pot fi retrase și până la împlinirea vârstei de 18 ani. Acest lucru se poate face în cazul unor situaţii descrise expres în actul normativ. Un exemplu ar fi cazurile unor boli grave.

Programul privind contul de economii Junior Centenar a fost elaborat după modelul instrumentelor de economisire pentru copii existente în alte țări. Acesta contribuie la crearea unor condiții de dezvoltare și formare pentru toți copiii. În plus, proiectul garantează egalitatea de șanse.

Citește și GETT’S a deschis un nou salon de înfrumusețare. Unde se află acesta?