Stiri: Economie

Cushman & Wakefield Echinox

Cum a evoluat apetitul pentru investiții imobiliare?

22.08.2022

Cushman & Wakefield Echinox: Apetitul pentru investiții imobiliare continuă să fie ridicat; tranzacții de circa 1,2 mld. euro sunt în diverse stadii de negociere. Apetitul pentru investiții în active imobiliare rămâne la cote înalte, conform celui mai recent studiu Cushman & Wakefield Echinox. În prezent, se află în negociere tranzacții cu active generatoare de venit cu o valoare cumulată de circa 1,2 miliarde de euro. Aceste date au fost publicate de către compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Ce volum de tranzacții a fost înregistrat în 2022, conform Cushman & Wakefield Echinox?

De la începutul anului, volumul tranzacțiilor cu active imobiliare a totalizat peste 600 milioane de euro. Din cele 600 milioane, 315 milioane de euro reprezintă volumul tranzacționat în primul semestru. În perioada iulie – august au fost închise tranzacții de circa 300 de milioane de euro.

”Interesul pentru achiziții imobiliare în scop investițional rămâne ridicat în ciuda creșterii accelerate a dobânzilor bancare, investitorii cu acces la capital văzând în plasamentele imobiliare instituționale o bună modalitate de a se proteja de efectele inflației. În acest context, lichiditatea pieței rămâne la un nivel ridicat și cele mai multe tranzacții aflate în curs de negociere continuă fără modificări semnificative. Clădirile de birouri, cea mai tranzacționată categorie de active în ultimii patru ani, își mențin atractivitatea pe fondul revenirii treptate a angajaților la birou, un interes ridicat fiind manifestat însă și pentru parcuri de retail sau magazine de tip big box”, precizează Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox

Care au fost cele mai tranzacționate active?

În prima jumătate a anului, clădirile de birouri au fost cele mai tranzacționate active. Acestea au reprezentat 65% din volum, fiind urmate de proprietățile de retail (17%) și din domeniul hotelier (6%).

Cea mai mare tranzacție înregistrată în primul semestru a fost achiziția de către grupul austriac S Immo a Expo Business Park. Expo Business Park este un proiect de birouri cu o suprafață închiriabilă de 41.500 metri pătrați. Proiectul a fost dezvoltat de Portland Trust în zona Expoziției. Grupul maghiar Indotek și-a continuat expansiunea pe piața imobiliară românească prin achiziția a două clădiri de birouri situate în centrul și în nordul Capitalei.

De altfel, cele mai multe tranzacții înregistrate în 2022 au avut ca obiect active situate in București. Astfel, Capitala a atras 83% din volumul total al investițiilor.

”Având chiriile denominate în euro, contracte de închiriere <triple-net> și coeficienți de indexare la rata inflației din Uniunea Europeană, activele imobiliare cu profil instituțional, care beneficiază de un mix de chiriași cu reputație, vor continua să atragă interesul investitorilor locali și internaționali. Fundamentul acestui interes rămân în permanență chiriașii, fie că vorbim de retaileri, distribuitori, bănci sau companii IT, a căror evoluție a continuat să fie pe un trend general pozitiv în ciuda tuturor dificultăților din ultimele 30 de luni”, declară Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.

Citește și Consiliul Concurenței a autorizat preluarea 2NET Computer SRL și Top Tech SRL