Finante

Cum organizezi un Crăciun de poveste pentru angajați?

01.12.2018

Sfaturi pentru companii: Lucruri de care trebuie să ții cont pentru ca angajații să fie mulțumiți. Vrei să organizezi un Crăciun de poveste pentru angajații companiei tale? Jurnalul de Afaceri îți oferă câteva sfaturi pentru ca salariații tăi să simtă atmosfera sărbătorilor de iarnă și când sunt la birou!

Crăciunul poate fi o perioadă ideală pentru a-ți răsplăti angajații. Fie că este vorba de o petrecere de Crăciun pentru copii sau angajați, de cadouri, prime de Crăciun sau de decorarea birourilor, oricare dintre aceste idei sunt binevenite.

O altă idee care va aduce satisfacție angajaților este să le oferi o zi liberă în plus plătită de Crăciun, pe lângă liberele legale.

Crăciunul poate fi o perioadsăă ideală pentru a-ți răsplăti angajații

Însă dacă vrei ca angajații companiei pe care o conduci să se simtă apreciați, cel mai bine ar fi să le oferi cel puțin două dintre ideile pe care le vom prezenta mai jos.

Petrecerea de Crăciun pentru copii

Dacă o mare parte dintre angajații companiei au copii, o petrecere pentru ei este binevenită. Copiii se bucură, angajații se întâlnesc și pot socializa, per total, toată lumea câștigă.

Moș Crăciun nu trebuie să lipsească, însă mai poți aduce la petrecerea copiilor și alte personaje din desene animate, poate chiar un magician.

Trebuie să amenajezi un loc unde copiii se pot juca și să nu uiți nici de cadourile pe care Moș Crăciun le va oferi micuților. La acestea se pot adăuga niște prăjiturele, bomboane și sucuri de care se pot bucura atât copiii, cât și părinții.

Trebuie să amenajezi un loc unde copiii se pot juca, dar să nu uiți nici de cadourile pe care Moș Crăciun le va oferi micuților

Petrecere de Crăciun pentru angajați

Pentru cei care nu au copii, ar trebuie să iei în calcul și pregătirea unei petreceri pentru toți angajații. Dacă firma ta are puțini angajați (maximum 20), cel mai simplu este să îi scoți la restaurant, oferindu-le astfel o seară plăcută cu colegii și cu șefii.

Dacă însă compania are mulți angajați, poți alege să organizezi o petrecere la birou sau să închiriezi o sală specială.

Trebuie însă să te decizi din timp, întrucât luna decembrie este una plină de evenimente și există posibilitatea să nu mai găsești nicio locație disponibilă.

Este important însă să ai pregătit un discurs de mulțumire pentru angajați. Dacă situația o cere, trebuie să fii pregătit. Însă nu întotdeauna este nevoie să ții un discurs. Dacă angajații se simt bine, dansează și se distrează, poate nu este cazul să le întrerupi distracția cu discursuri pompoase. S-ar putea să îi înhibi și nu acesta este scopul petrecerii.

Nu este nevoie să ții neapărat un discurs de mulțumire pentru angajați

Cadouri de Crăciun

În general, să oferi cadouri este destul de complicat. Niciodată nu știi ce să alegi. Situația devine și mai dificilă când te gândești că trebuie să faci cadouri de Crăciun angajaților. Cum ai putea să mulțumești toți angajații?

Deși pare imposibil să faci acest lucru, există o serie de cadouri care pot mulțumi cea mai mare parte a salariaților: agende, pixuri și calendare de birou; coșuri cadou cu cozonaci, vin, dulciuri; abonamente la sală sau spa.

Prime de Crăciun

În unele cazuri, în loc să acorzi cadouri de Crăciun, este mai ușor să oferi prime și astfel se elimină cel puțin o problemă – aceea a alegerii cadourilor.

O idee bună este ca aceste prime să fie sub forma de tichete cadou, ținând cont de avantajele fiscale oferite de acestea.

Tichetele cadou sunt un beneficiu extra-salarial pentru care nu se aplică impozitul pe venit de 10%. În plus, acestea nu intră nici în baza de calcul a contribuțiilor sociale, dacă valoarea tichetelor nu depășește suma de 150 de lei pentru fiecare angajat și sau copil minor al salariatului.

Tichetele cadou sunt un beneficiu extra-salarial pentru care nu se aplică impozitul pe venit de 10%

Companiile de pe piața tichetelor de masă estimează o creştere cu 20% în ceea ce privește acordarea de tichete cadou cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În plus, 70% din companiile din țara noastră care acordă beneficii extra-salariale în perioada Crăciunului aleg să ofere tichete cadou.

Zile libere de Crăciun

Liberele legale de Crăciun sunt pe 25 și 26 decembrie. Și, în contextul în care în 2018 Crăciunul pică într-o zi de marți, angajații companiei tale ar trebui să vină luni, pe 24 decembrie, la serviciu. Ei își pot lua o zi de concediu pentru a avea o mini-vacanță de cinci zile. O idee ar fi să îți răsplătești angajații cu o zi liberă, plătită, care să nu fie scăzută din zilele de concediu.

Sigur vor fi bucuroși de faptul că nu vor fi nevoiți să vină la birou în Ajunul Crăciunului.

Poți să anunți acest lucru, printr-un mail intern, care să fie trimis cu o felicitare în care le urezi sărbători fericite. De asemenea, prin acest mail, pot fi anunțate mai multe informații legate de petrecerea de Crăciun organizată special pentru ei.

Bradul și decorarea birourilor

Perioada sărbătorilor de Crăciun de la birou trebuie să înceapă cu decorarea birourilor și cu împodobirea bradului de Crăciun.

Poți alege o firmă care să se ocupe de decorarea spațiului de lucru, însă o idee mai frumoasă ar fi ca acest lucru să fie făcut de proprii angajați. Știm că nu o să arate la fel de ”perfect”, însă implicarea salariaților într-o activitate de genul asta este benefică. Nu te gândi că vor pierde timpul prețios de muncă pentru a se ocupa de decorarea biroului! Oricum, în această perioadă, cheful de muncă este mai redus decât în alte zile din an, iar per total, compania o să iasă în câștig.

Implicarea salariaților în decorarea birourilor este benefică

De ce? În primul rând, vei economisi un buget important care ar merge către firma care se ocupă de decorațiuni. În al doilea rând, le vei putea oferi un moment de relaxare și de interacțiune cu colegii. Și, în al treilea rând, dacă angajații companiei tale se simt bine și nu sunt stresați, productivitatea lor va crește. Prin urmare, deși vor pierde ceva timp decorând biroul, atunci când se vor întoarce la munca lor vor avea mai mult spor.