Agricultura

Da Bacco, lider național în înființarea plantațiilor viti-pomicole

01.03.2021

Pentru a le permite clienților să aibă acces la produsele de care au nevoie, compania a deschis un showroom în Focșani. Povestea Da Bacco a început în urmă cu 15 ani când, proaspăt întors în țară după o experiență de câțiva ani în viticultura italiană,Mihai Fudulache a anticipat corect potențialul viticol al României și a înființat societatea Da Bacco, care se ocupă cu înființarea plantațiilor viti-pomicole. Încă de la înființare, compania a reușit să aibă un parcurs financiar de excepție și o evoluție spectaculoasă, deși oarecum anticipată, iar cifra de afaceri și numărul de angajați aproape că s-au dublat de la un an la altul.

La o scurtă analiză, la 15 ani distanță succesul avut înseamnă peste 12.000 de hectare lucrate, peste 1.000 de clienți mulțumiți și peste 50 de furnizori care pun la dispoziție produse de calitate.

Deși pare ireal, bazele companiei au fost puse cu doar 500 de euro, două mașini de plantat împrumutate, multă încredere și conștiinciozitate. Primele lucrări au fost realizate la Interagro Zimnicea, iar ulterior compania s-a dezvoltat, diversificându-și activitățile, ceea ce a condus la o creștere impresionantă a numărului de angajați.

„Dacă la început societatea număra 6 angajați, astăzi avem alături peste 135 de inimi ce bat alături de noi. Da Bacco investește constant în specializarea și calificarea angajaților săi și în recrutarea de noi colegi. Fie că sunt persoane cu ani de experiență în domeniu sau proaspăt absolvenți, important este ca viitorii noștri colegi să fie dornici să învețe și să își dorească să lucreze într-un mediu profesionist”, ne-a declarat Dl. Mihai Fudulache, Administratorul Da Bacco.

Lider național în înființarea plantațiilor viti-pomicole

În acest moment, Da Bacco este liderul național în domeniu și singura companie din România care poate furniza servicii complete pentru înființarea și întreținerea plantațiilor viticole și pomicole, și poate cea mai mare companie de profil din Europa.

Succesul înregistrat are la bază valorile companiei: seriozitate, prin atenția cu care echipa tratează lucrurile, onestitate și respectarea promisiunilor; responsabilitate, prin asumarea deciziilor luate și a consecințelor lor; corectitudine, prin transparență în comunicare și oferirea de informații corecte și în timp util; calitate – ingredientul ce face diferența; încredere în resursa umană și parteneri și muncă în echipă, cea mai valoroasă avuție a companiei: oameni pricepuți și bine pregătiți, ca urmare a experienței dobândite în cele peste 12.000 de hectare de teren pregătite, plantate și cu sisteme de susținere instalate.

Succesul companiei se bazează pe valorile companiei – seriozitate, onestitate, responsabilitate, corectitudine, calitate și încredere în angajați și parteneri

„Aniversarea a 15 ani de activitate este pentru noi, Da Bacco, confirmarea faptului că ne facem bine treaba, reprezentând totodată și momentul în care conștientizăm cât de mult s-a dezvoltat această companie care la început părea doar un vis frumos, dar în care eu am avut și am mare încredere. Mulțumim, așadar, tuturor celor care au contribuit la succesul nostru, colegi și parteneri, dar această aniversare ne responsabilizează și ne ambiționează să ne dorim să fim mai buni pe zi ce trece”, continuă Dl. Fudulache.

Portofoliul de servicii oferite

La origini, activitatea de bază a Da Bacco a fost înființarea plantațiilor viticole, iar în 2014 am introdus în portofoliu și înființarea de plantații pomicole. În urma secetei devastatoare din 2020, compania a inclus în portofoliu și sisteme de irigații, reușind astfel să salveze peste 250 de hectare de măr, cais, afin și nuc.

Pentru implementarea sistemelor de irigații, Da Bacco a demarat un parteneriat strategic cu Netafim powered by EPRS Romania, care realizează proiectarea sistemelor de irigații și furnizează soluții de top în domeniul irigațiilor prin picurare, automatizării și monitorizării sistemelor și integrarea soluțiilor de fertirigare. Astfel, Da Bacco oferă și soluții complete pentru irigare, de la implementarea sistemelor prin picurare la suprafață, la cel subsolier și până la aspersie și microaspersie, realizarea lagunei, furnizarea membranei și instalarea acesteia.

Asistența tehnică constă în managementul modern al exploataţiilor viti-pomicole, consiliere în alegerea soiurilor și portaltoiurilor în funcție de terroir-ul zonei, prognoze cu caracter economic, luând în considerare indicele productiv al soiului, consiliere în alegerea sistemului de susținere personalizat și tehnologia viței de vie și a plantațiilor pomicole adaptată pentru fiecare specie și soi, utilizarea întregii game de tractoare, maşini și instalaţii specifice, adaptate la condițiile fermei. De asemenea, se are în vedere valorificarea raţională și eficientă a produselor, precum și elaborarea de proiecte model pentru fermele viticole și pomicole.

Da Bacco oferă și soluții complete pentru irigare, de la implementarea sistemelor prin picurare la suprafață, la cel subsolier și până la aspersie și microaspersie, realizarea lagunei, furnizarea membranei și instalarea acesteia

Pe lângă asistența tehnică de specialitate, serviciile oferite de Da Bacco includ  pregătirea terenului pentru plantarea viței de vie și a pomilor fructiferi (defrișare supra și subterană, nivelarea terenului, fertilizarea, desfundatul, aratul și mărunțitul terenului), plantarea manuală a viței de vie și a pomilor fructiferi, dar și mecanizată a viței de vie, instalarea sistemului de susținere și realizarea sistemului antigrindină și antiploaie.

Produsele Da Bacco sunt disponibile online și offline

În anul 2019, Da Bacco deschide primul showroom în Focșani, pentru a le permite clienților să aibă acces la produsele de care au nevoie. Pe lângă cel fizic, în luna martie a acestui an, compania inaugurează și magazinul online, astfel încât pasionații de viticultură, pomicultură și grădinărit să poată fi doar la un click distanță de produsele de care au nevoie.

Produsele comercializate de Da Bacco sunt conforme cu standardele impuse de Uniunea Europeană și sunt recunoscute şi apreciate de specialiştii în domeniu, datorită calităţii şi rezistenţei lor în timp. Prin intermediul showroomului, compania reușește să furnizeze clienților produse calitative, nu doar pentru înființarea plantațiilor viti-pomicole, ci și pentru întreținerea acestora.

Prin intermediul showroomului, compania reușește să furnizeze clienților produse calitative pentru înființarea plantațiilor viti-pomicole și pentru întreținerea acestora

Da Bacco s-a impus pe piața românească prin proiectele de reconversie a viței de vie, ajungând astfel să realizeze în jur de 75% din proiectele viticole din România. Compania pune la dispoziție cea mai largă gamă de soiuri, varietăți și clone viticole și pomicole, cu posibilitatea de a avea plantele dorite pe portaltoiul specificat de clienți. Portofoliul Da Bacco include o gamă foarte largă de soiuri românești și internaționale, certificate U.E., produse de pepinieriști de renume din Italia, precum Vivai Cooperativi Padergnone – VCP, Vivai Cooperativi Rauscedo – VCR, Vivai Top Plant etc.

Materialul săditor este selecționat, parafinat, confecționat și conservat într-un mediu cu temperatură controlată de 2-4˚C până la comercializare.

Din portofoliul companiei fac parte peste 50 de soiuri de pomi fructiferi, din care aproximativ 40% soiuri românești (de ex: cais Mamaia, măr Generos, cireș Timpuriu de Bistrița, păr Napoca, etc.) și aproximativ 60% soiuri internaționale (de ex.: cais Kioto, măr Fuji, cireș Sweet Early, păr William, piersic Redhaven, gutui Bereski etc.). În ofertă se regăsesc, de asemenea, peste 100 de soiuri de butași de viță de vie, din care circa 25% sunt soiuri românești (Fetească Neagră, Băbească Neagră, Grasă de Cotnari, Galbena de Odobești, Șarbă etc.) și 75% soiuri internaționale (Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Black Magic, Cheassla Dore etc).

Soluțiile tehnologice

Soluțiile tehnologice de ultimă oră furnizate de Da Bacco constau în utilajele performante utilizate în viticultură și pomicultură, pe care compania le pune la dispoziția celor interesați prin intermediul showroomului Da Bacco din Focșani. Acesta este aprovizionat cu o gamă variată de utilaje, folosite atât pentru prelucrarea solului (subsoliere, utilaje pentru adunat coarda, utilaje pentru tăiat iarba și copilit, utilaje de pretăiere etc.), cât și pentru gestiunea plantelor în vegetație (atomizoare, utilaje de tăiat și tocat, mașină de recoltat struguri etc).

Mecanizarea lucrărilor este necesară pentru cei care își doresc să reducă timpul de lucru și costurile cu forța de muncă. Spre exemplu, în timp ce un om recoltează manual maximum 1t de struguri/zi, o mașină de recoltat reușește să recolteze 80-100 t de struguri/zi.

În timp ce un om recoltează manual maximum 1t de struguri/zi, o mașină de recoltat reușește să recolteze 80-100 t de struguri/zi

„Când vorbim despre produsele comercializate de către Da Bacco, ne referim pe de o parte la cele utilizate în proiectele realizate de către echipa noastră tehnică, iar pe de altă parte la cele existente în showroomul nostru din Focșani, Calea Munteniei, nr. 83. Pentru materialele utilizate în proiectele noastre, acestea ajung la clientul final prin intermediul celor trei manageri regionali de vânzări, organizați astfel: zona I (NE-E), zona II (S-SE) și zona III(V-NV), coordonați de către directorul de vânzări. Pentru produsele aflate în showroomul nostru, Da Bacco își comercializează produsele prin intermediul a 3 manageri de vânzări care acoperă întreaga țară, fiind împărțiți pe zone, la fel ca și managerii regionali de vânzări: NE-E, S-SE, V-NV. Echipa de vânzări din cadrul magazinului este constituită dintr-un consilier vânzări, un reprezentant tehnic vânzări, un reprezentant întreținere și mentenanță utilaje, un expert inginer horticol și un manager magazin”, detaliază Administratorul Da Bacco.

Showroom-ul Da Bacco

Prin showroomul propriu, Da Bacco oferă clienților o variate de produse, printre care:

 • Material săditor: butași viță de vie și pomi fructiferi – pe lângă soiurile puse la dispoziție în cadrul programelor de reconversie, Da Bacco le comercializează pe acestea și în showroom.
 • Materiale pentru sistem de susținere și accesorii – toate materialele necesare realizării acestui sistem, prin colaborarea cu furnizori care, de-a lungul timpului, au convins prin calitatea produselor, precum Bauelemente (societate românească cu care Da Bacco a dezvoltat un parteneriat de succes, bazat pe încredere deplină în produsele furnizate), Profil Alsace, Crapal, Comavit, Gripple, Vignetinox, Metalurgica Ledrense, CMC etc.
 • Scule manuale, electrice și pneumatice – în această categorie sunt incluse o parte dintre produsele necesare întreținerii viței de vie și a pomilor fructiferi: foarfeci, fierăstraie, aparate de legat etc., procurate de la producători cu o vastă experiență în domeniu, precum Ausonia, Campagnola, Felco, Pellenc etc.
 • Produse de palisare – produse din hârtie, plastic și rafie, furnizate de Cerati G., și firul de vinil produs 100% în România de Tubet International, firmă ce face parte din grupul Da Bacco.
 • Produse de vinificație – plăci filtrante, dopuri, pungi bag in box, pompe transvazare, teascuri, cisterne, căzi, damigene și substanțe pentru tratarea vinului, de la producători de renume: Mifalchim, Liverani, Algor, Enartis, Tellarini SNC, Fratteli Baeso etc.
 • Produse pentru sistemul de irigații, furnizate de compania Netafim – benzi și tuburi de picurare, picurători, filtre, aspersoare, robineți etc.
 • Produse pentru sistemul de irigații. Pentru că orice proiect realizat de către Da Bacco are la bază un principiu de bază, calitatea, majoritatea produselor cu care compania lucrează sunt furnizate de Netafim prin Netafim powered by EPRS Romania, companie cu care a dezvoltat o colaborare îndelungată ce se remarcă prin rezultate excelente. Printre produse comercializate se numără benzi și tuburi de picurare, picurători, filtre, aspersoare, robineți etc.
 • Produse pentru sistemul antigrindină și antiploaie – produsele comercializate sunt furnizate de Artes, LaCruz, Comavit, Bauelemente etc.
 • Utilaje – deoarece plantațiile viti-pomicole românești au nevoie de mecanizare, Da Bacco propune clienților cele mai eficiente și calitative variante: Arrizza, Campagnola, IMECA, Pellenc și Tifone.
 • Produse pentru casă și grădină – produsele necesare oricărei persoane pentru care agricultura nu reprezintă neapărat o afacere sau un job, ci o pasiune: lopeți, furci, greble, sape, săpăligi, secere, plivitoare, scarificatoare, pompe de stropit etc., furnizate de Ausonia.
 • Substanțe pentru protecția și dezvoltarea plantelor – pesticide, îngrășăminte și soluții antiîngheț sau de înlăturare a dăunătorilor (fungicide, insecticide, erbicide).

Pe lângă produsele furnizate de către Corteva, pentru a cuprinde toate pesticidele necesare diverselor tipuri de culturi, Da Bacco comercializează și produse Chemark, Solarex, Adama, Belchim, Arysta, Nufarm, Aectra, Bayer etc.

Showroomul Da Bacco oferă campanii periodic, în funcție de produsele necesare în fiecare sezon.    De asemenea, compania va pune la dispoziția clienților un card de fidelitate prin care vor beneficia de reduceri substanțiale.

Proiecte și investiții realizate

Așa cum am menționat anterior, Da Bacco a investit constant de la înființare, lucru care de altfel a și ajutat compania să se dezvolte. Compania a investit în utilajele folosite pentru efectuarea operațiunilor, societatea deținând în acest moment peste 25 de tractoare de la 90 la 460 CP, 12 excavatoare de la 4 la 15 t, 6 mașini de plantat (din care 5 cu sistem GPS), o gamă variată de utilaje pentru pregătirea fină a terenului (freze, cultivatoare) și multe alte utilaje și accesorii.

O altă investiție importantă a fost înființarea companiei Tubet International, ce are ca obiect de activitate producerea firului de vinil cu același nume. Compania a fost înființată pentru a acoperi nevoia unui produs de legat în piața românească care să permită plantelor să se dezvolte normal, un produs ce oferă rezistență cel puțin 5 ani și are un raport calitate-preț avantajos.

Pentru a evita dificultățile cauzate de aprovizionarea produselor pentru lucrările de împrejmuire a terenurilor agricole, Da Bacco a înființat o nouă companie, Artizanul-Total SRL, care se ocupă cu producerea plasei de gard necesară acestor activități

O altă investiție constă în demararea înființării unei plantații de viță de vie (preponderent bază, dar și certificată) pe o suprafață totală de 9 ha, în primăvara anului 2019, situată în cadrul Fermei Bogdănești, parte a grupului de firme Da Bacco. Necesitatea înființării acestei plantații vine ca urmare a cererii crescute venite din partea viticultorilor români, în special pentru soiurile autohtone, completată și cu soiurile internaționale renumite.

Astfel, societatea va pune la dispoziția clienților material biologic autorizat pentru altoire, reunind peste 150 de soiuri și clone autohtone, dar și cele mai valoroase varietăți internaționale admise în programul de reconversie. Tot în această colecție de soiuri de struguri destinate producerii de coarde altoi găsim și soiuri de struguri de masă ce pot satisface nevoile actuale ale consumatorului – Victoria, Muscat Hamburg, Chasselas, Moldova, Cardinal, Italia, Coarna Neagră Selecționată, Sultanină etc. Plantația este autorizată și monitorizată de către Autoritatea Națională Fitosanitară, Sucursala Bacău, care în urma controlului din teren eliberează pașaportul necesar multiplicării (altoirii).

Trendul pozitiv se va menține

Spre deosebire de alte companii, recenta pandemie nu a avut un impact însemnat asupra activității din anul 2020. Deși se bazeză pe aportul a numeroși furnizori externi, compania a reușit, printr-o organizare eficientă, să finalizeze toate proiectele în care s-a implicat. Bineînțeles că managementul a adus la cunoștința angajaților și clienților regulile de prevenție a infectărilor cu COVID-19 și s-au respectat toate măsurile de siguranță necesare în această perioadă.

„Anul 2020 a fost cel mai productiv an de la înființare, fapt ce se reflectă și în creșterea cifrei de afaceri. Pentru Da Bacco, anul trecut a fost unul excelent, în ciuda nesiguranței din multe domenii, reușind să identificăm o serie de aspecte pozitive și să le transformăm în avantaje. Pentru anul în curs ne dorim să menținem ritmul de creștere al companiei și considerăm că există perspective în acest sens”, a concluzionat Dl. Mihai Fudulache, Administratorul Da Bacco.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/cotnari-a-investit-in-rebrandigul-gamei-in-2020/