Agricultura

Doripesco a obținut IGP pentru „Novacul Afumat din Țara Bârsei”

01.02.2018

Compania este prima din sectorul piscicol care va fi listată la bursa din România. Grupul Doripesco, specializat în producția de pește și preparate din pește, a înregistrat o creștere continuă a vânzărilor, creștere provenită din două surse: creșterea volumelor pe retailerii existenți și adăugarea de noi retaileri în portofoliul.

„În prezent acoperim cu distribuția de produse toată țara, deși sunt unele zone în care ne dorim să creștem volumele de vânzări și să extindem portofoliul de parteneri locali. Un mare ajutor în creșterea volumelor de vânzări vine de la hiper și supermarketurile partenere Kaufland, Selgros, Carrefour, Auchan, Rawe, Mega Image, Metro  și Cora. Datorită relației pe care am dezvoltat-o cu ei, volumele noastre s-au dublat în ultimii ani”, ne-a declarat Ruxandra Laura Coc, directorul de dezvoltare al Doripesco.

Dezvoltarea activităților companiei

Cel mai important proiect dezvoltat de Doripesco în ultima perioadă a fost cel de obținere a IGP-ului (Indicație Geografică Protejată) pentru unul dintre cele mai apreciate produse din gama proprie – „Novac  Afumat din Țara Bârsei”.

„Această titulatură este o recunoaștere a eforturilor noastre continue de a identifica și dezvolta în producție rețete locale, din Țara Bârsei, lăsate moștenire de români, sași și maghiari”, a completat Ruxandra Laura Coc.

Doripesco a obținut IGP (Indicație Geografică Protejată) pentru „Novacul afumat din Țara Bârsei”, având în plan un proiect de finanțare pentru promovarea produselor din zonă care au IGP sau DOP (Denumire de Origine Protejată).

Obținerea acestei titulaturi este doar primul pas deoarece, alături de APAR (Asociația de Promovare a Alimentului Românesc), compania are în plan un proiect de finanțare pentru promovarea produselor din România care au IGP sau DOP (Denumire de Origine Protejată).

Turismul piscicol este, de asemenea, într-o continuă dezvoltare datorită faptului că oamenii se îndreaptă tot mai mult către natură sau către activități de relaxare și divertisment care să implice o legătură strânsă cu natura.

„În ultimii 5 ani am crescut de la 10 la 30 de competiții naționale de pescuit sportiv pe an. Aceasta înseamnă că pescarii apreciază densitățile piscicole din bălțile noastre și, de ce nu, mâncarea delicioasă oferită la restaurantele noastre. Datorită acestor competiții, implicit si Complexul Turistic Vadu Roșu- Doripesco  are un grad de ocupare de 80%,  ceea ce este un procent foarte bun într-o zonă în care există o sezonalitate puternică, motiv pentru care vom continua modernizarea și dezvoltarea locației respective, prin accesarea fondurilor europene special destinate ”, susține directorul general al Doripesco, Dorin Crizbășan.

Pe lângă pescuitul sportiv, activitățile de tipul birdwatching sau photo hunting iau amploare și completează gama de servicii turistice pro-natură oferite de Doripesco în „Delta din Carpați”.

Ținând cont de specificul activității, cei aproximativ 100 de angajați Doripesco provin din zone adiacente celei în care activează compania, aceștia fiind obișnuiți cu peștele deoarece au învățat din familie cum se prelucrează și ce rețete se pot găti din acesta.

Atuuri pe o piață specifică

Atuurile care evidențiază Doripesco pe piață sunt mediul natural, rețetele tradiționale și producția relativ restrânsă.

Doripesco gestionează „Delta din Carpați”, o arie naturală protejată, de aproximativ 400ha de luciu de apă, peștele crescut în aceste bălți fiind hrănit doar cu cereale, trăind într-un mediu natural.

„În Delta din Carpați cuibăresc anual peste 200 de specii de păsări și împreună cu peștii și plantele specifice creează un ecosistem care nu permite creșterea industrială sau intensivă, ceea ce face ca peștii noștri și produsele noastre să aibă un gust deosebit”, a adăugat reprezentantul companiei.

Un alt avantaj competitiv este plăcerea gustului, rețetele tradiționale culese de companie din Țara Bârsei făcând produsele Doripesco speciale. Compania ține foarte mult la gustul produselor, de aceea încearcă să respecte rețetele tradiționale. Astfel, icrele sunt preparate doar cu ulei, apă și sare, iar peștele afumat se afumă cu rumeguș din lemn de fag.

Atuurile care evidențiază Doripesco pe piață sunt mediul natural, rețetele tradiționale și producția restrânsă

„Tocmai pentru că peștele este crescut în mediu natural și rețetele sunt tradiționale, nu putem face o producție de masă. Nici nu ne dorim acest lucru. Ne interesează în primul rând calitatea și gustul și abia apoi să vindem mult. Dovadă este faptul că produsele noastre sunt poziționate mediu-superior în piață, atât calitativ, cât și ca preț”, menționează directorul Doripesco.

În plus, compania participă la toate târgurile de profil din țară, aceste evenimente oferind atât prilejul de a întâlni clienți sau potențiali clienți, cât și oportunități de a dezvolta noi relații cu parteneri și furnizori.

La finalul anului 2017, Doripesco a participat la Târgul ANUGA din Koln, iar anul acesta compania are stand în Dubai

Prin aceste participări, Doripesco încearcă să prezinte vizitatorilor noile produse, precum și avantajele acestora, printre care se regăsesc Omega 3, Omega 6, grăsimile și proteinele sănătoase. De asemenea, în contextul în care compania încearcă să acceseze cât mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea firmei, relațiile cu partenerii și furnizorii sunt esențiale.

Listarea la bursa AeRO

O dorință veche a Doripesco este listarea la bursă, compania făcând eforturi continue în ultimii șase ani pentru a deveni atrăgătoare pentru potențialii investitori. Pentru atingerea acestui obiectiv, Doripesco are în derulare un program de consultanță condus de Finas Consulting. Astfel, va deveni prima societate din sectorul piscicol listată la bursa din România.

Consultantul, împreună cu conducerea companiei, a definit strategia de dezvoltare pe termen mediu a grupului Doripesco și a stabilit pașii de urmat pentru consolidarea și dezvoltarea grupului.

Doripesco va fi prima societate din sectorul piscicultură și procesare pește listată la bursă în România

Primul pas parcurs a fost finalizarea cu succes, în septembrie 2017, a Proiectului de divizare parțială a societății Doripesco Prod SRL, prin transferul activelor și pasivelor aferente activității „Unitate de acvacultură intensivă de creșterea păstrăvilor și sturionilor” către Doripesco SA.

Deoarece Doripesco a fost prima societate comercială privatizată din sectorul pescăresc și întrucât în acest an compania aniversează 20 de ani de activitate, se dorește ca Doripesco SA să devină și prima societate din acest sector listată la Bursa AERO din România. Această decizie a fost luată pentru a valorifica posibilitățile de finanțare prin acest mecanism și avantajele listării pe această piață.

Consultantul Finas Consulting a făcut o serie de analize economico-financiare și a aplicat metode de evaluare (cash-flow, patrimoniale, comparații cu societățile din același sector) pentru o estimare a prețului de referință la listare cât mai aproape de condițiile și variațiile posibile ale unei piețe de capital.

AeRO este piața complementară a pieței reglementate, BVB (Bursa de Valori București), cu riscuri și câștiguri tipice fiecăreia dintre ele

Concluzia analizei economico-financiare a Doripesco – ponderea cheltuielilor de exploatare, evoluția indicatorilor statistici în perioada 2013-2016, indicatori de solvabilitate, nivel de profitabilitate – a fost că societatea are stabilitate și predictibilitate și prezintă avantajele primei companii listate pe bursa AeRO din sectorul piscicultură.

Astfel că Doripesco îndeplinește condițiile minime de listare pe bursa AeRO – are o capitalizare anticipată de minimum 250.000 euro; va beneficia de un Consultant Autorizat dintre cei mai experimentați pe bursă; elementele Memorandumului de prezentare au fost pregătite și vor fi actualizate la data depunerii; vor fi parcurși pașii de listare conform regulamentelor AeRO; este în curs de atingere a numărului minim de acționari (30); a beneficiat de asistență juridică pentru alinierea actului constitutiv la regulile de guvernanță corporativă; o parte din aceste condiții au fost îndeplinite prin modificările aduse actului constitutiv al DORIPESCO S.A. și adoptate ca decizii în Adunările Generale Extraordinare ale Acționarilor.

„Anul acesta va fi un an decisiv pentru listarea la bursă. Sperăm să finalizăm întreaga procedură, mai ales că este un an aniversar pentru noi și ar însemna o încununare a tuturor eforturilor de până acum”, a mai spus directorul de dezvoltare al Doripesco.

Doripesco promovează o alimentație sănătoasă, responsabilă

Conform unor statistici mondiale, în vederea protejării sănătății ar fi oportun să se consume carne de pește, cel puțin două zile pe săptămână. De aceea, în epoca dietelor, a pasiunii pentru slăbit și a interesului tot mai mare pentru o alimentație sănătoasă, consumul de pește este recomandat în mod deosebit.

Recomandat mai ales pentru valoarea sa nutritivă, consumul ridicat de carne de pește are un rol benefic asupra sănătății omului prin ajutorul pe care îl dă organismului în fortificarea lui, pe de o parte, iar pe de altă parte în minimalizarea apariției maladiilor cardiovasculare, prin scăderea nivelului total de colesterol, prin reducerea nivelului de trigliceride, prin faptul că moderează răspunsul inflamator și îmbunătățește metabolismul carbohidraților.

Investiții impuse de creșterea vânzărilor

Cele mai recente investiții efectuate de Doripesco au vizat modernizarea accesului la bălți, reamenajarea malurilor, modernizarea și extinderea secției de procesare pește, dotarea magazinelor proprii, investiții realizate prin fonduri europene.

În prezent, compania implementează un proiect de dotare a secției de pește cu echipamente noi. În acest scop, în iunie 2017 societatea a semnat un contract de finanțare de aproximativ 2,8 milioane de lei. Extinderea distribuției la nivel național și extinderea portofoliului de clienți au condus la o creștere a vânzărilor care impune necesitatea dotării suplimentare a acestei secții.

„Răspundem feedbackului clienților noștri și, practic, ascultându-i cu atenție și analizându-le cererea, dezvoltăm  împreună cu cei mai buni specialiști noi rețete și noi direcții. Ne considerăm privilegiați să avem un produs a cărui tendință de consum este în continuă creștere, ceea ce este o frumoasă provocare la care răspundem cu pasiune, responsabilitate și entuziasm”, a afirmat Ruxandra Laura Coc, directorul de dezvoltare al Doripesco.

Volumele Doripesco s-au dublat în ultimii ani, în 2017 înregistrând o creștere de 28,32% a vânzărilor secției de procesare pește

Această creștere a vânzărilor a fost una însemnată, depășind procentul de 28% înregistrat în 2017 față de anul precedent. Însă creșterea continuă, pentru 2018 conducerea Doripesco estimând menținerea constantă a acestei creșteri.

Planurile de viitor ale companiei se concentrează pe creșterea portofoliului de parteneri pe vânzare și distribuție, precum și pe consolidarea prezenței în zona de nord a țării, unde volumele nu sunt încă la nivelul dorit. În ceea ce privește super și hipermarketurile, dar și prezența în comerțul tradițional,  Doripesco dorește ca produsele sale să fie listate în toate acestea. Astfel, pentru cei care doresc produse sănătoase și tradiționale din pește, pentru cei care sunt îndrăgostiți de plăcerea gustului și pentru cei care iubesc natura, le recomandăm ”Delta din Carpați” Doripesco.