Economia mondială 2019. Un adevărat ciclon amenință economia globală. Aceasta este previziunea făcut de Euler Hermes, într-o analiză în care sunt prezentate perspectivele economice la nivel global. Astfel, pe măsură ce 2018 se încheie, devine clar că ceea ce părea o posibilă recesiune în 2019 a devenit mult mai probabilă astăzi, decât acum un an.
”Un adevărat ciclon amenință economia globală. Prin forța sa de a influență economia globală, Statele Unite se află în mijlocul ciclonului, trimițând valuri de șoc și incertitudine către restul lumii. În timp ce China, Japonia și zona euro se află în vârful stabil al ciclonului, capabile să absoarbă șocurile, piețele emergente se află în vârtejul instabil”, conform analizei citate.
Economia mondială 2019. Creșterea PIB-ului
Însă, Euler Hermes spune că economia globală poate provoca o astfel de furtună, iar creșterea PIB-ului mondial ar trebui să rămână rezistentă în 2018 și 2019.
Zona euro rămâne în vortexul stabil al economiei globale. Motivul este următorul: marjele sale pot absorbi șocurile externe negative ale lichidității și ale incertitudinii comerciale.
Însă , după + 2,6% în 2017, cel mai mare din ultimii 10 ani, creșterea PIB-ului ar trebui să încetinească. Avansul ar ajunge la doar + 2,1%, în 2018, și + 1,8%, în 2019.
Economia mondială 2019. Investiții
Estimările arată însă că firmele continuă să investească, întrucât încă se bucură de marje mari și de costuri de finanțare scăzute.
Avansul cifrei de afaceri a societăților nefinanciare a fost de aproximativ 5-6% anual în Germania, Franța și Spania, și puțin peste 3% în Italia.
Așadar, deciziile privind investițiile și angajările vor fi încurajate de un vânt favorabil pentru exporturile italiene, pe fondul creșterii tensiunilor comerciale globale și a incertitudinii crescute a politicii interne ca urmare a formării unui guvern populist de coaliție.
Economia mondială 2019. Țările est-europene
De asemenea, țările est-europene continuă să beneficieze de recuperarea din zona euro și de activitatea continuă de investiții puternice datorită unei absorbții îmbunătățite a fondurilor europene.
În ultimii doi ani, acest lucru a favorizat acumularea de dezechilibre și a crescut riscul de supraîncălzire. În această situația se află Turcia și România, și mai recent Ungaria.
La nivelul Turciei, greșelile politice continue au condus la o criză a monedei și a balanței de plăți. În plus, economia se îndreaptă acum spre o aterizare dură și spre recesiune.
Economia mondială 2019. România
În țara noastră, începând cu acest an, se poate observa o timidă încercare de înăsprire monetară. Totodată, economia României va înregistra o încetinire puternică. În același timp, inflația se situează în continuare în jurul valorii de 5%.
„Deși trendul inflației a înregistrat o ușoară decelerare începând din luna iunie (+5.4%) până în octombrie (+4.3%) pe seama prețurilor mărfurilor alimentare (+3.7%), nivelul rămâne în continuare ridicat. Creșterea continuă a deficitului de cont curent din ultimii trei ani (+38.5% la nouă luni față de anul trecut) pare că s-a ajustat parțial prin inflație și mai puțin prin cursul de schimb. O continuare a acestui efect ar duce povara ajustării tot pe seama inflației. Diferența sensibilă între prognozele guvernului de creștere peste 5% a PIB în 2018 și estimările în scădere ale Comisiei Europene de la 4.1% în vară la 3.6% în toamnă sugerează că decalajul între consum și investiții (în scădere în primul semestru) în formarea PIB ar putea continua, favorizat fiind consumul”, spune Mihai Chipirliu, Head of Risk Analysis, Euler Hermes Services Romania.
Economia mondială 2019. Piața forței de muncă
În alte state din Europa Centrală, piețele forței de muncă s-au supraîncălzit. Însă, fără niciun impact asupra inflației sau a economiei până în ora actuală.
Pe de altă parte, în Rusia, sancțiunile noi și mai severe din partea Statelor Unite au afectat negativ piețele financiare. Acestea ar trebui să influențeze activitatea investițională și creșterea pe termen mediu.
Economia mondială 2019. Rusia
Impactul pe termen scurt asupra economiei Rusiei a fost în cea mai mare parte compensat de creșterea prețurilor la petrol și de avansul producției de petrol în 2018.
Cele mai afectate sunt însă sectoarele bancar, al energiei, al transportului aerian și al comerțului internațional. Cu toate acestea, creșterea anuală va rămâne în jurul valorii de + 1,6% în 2018-2019, deoarece rigiditățile structurale persistă.
Regiunea est europeană în ansamblu va înregistra o încetinire a creșterii economice de la + 3,9% în 2017 la + 2,9% în 2018 și + 2% în 2019.
Economia mondială 2019. Orientul Mijlociu
Pe de altă parte, în Orientul Mijlociu, creșterea anuală va fi de la doar 0,9% în 2017 la aproximativ 2% în 2018-2019, în special pentru că regiunea țărilor din Golf (GCC) își revine după recesiune. Acest lucru are la bază prețurile mai ridicate ale petrolului și revizuirii acordului OPEC din iunie 2018.
Economia mondială 2019. Harta insolvențelor
În urma dinamicii acestui ciclon care a fost declanșat de politica economică a SUA, analiștii se așteaptă ca economia mondială să crească cu 3,2% în 2018, la fel ca în 2017, reprezentând o revizuire descendentă de -0,1 comparativ cu scenariul nostru anterior.
Anul viitor, creșterea mondială va ajunge la nivelul de 3,1%.
Insolvențele la nivel mondial ar trebui să fie în conformitate cu acest scenariu. Ne așteptăm ca indicatorul nostru global de insolvență să rămână în creștere pentru al doilea an consecutiv în 2018 (la + 8%, de la + 6% în 2017) și să continue să crească în 2019 (+ 5%).
”Această perspectivă globală ascunde tendințele inegale în funcție de regiuni și țări: scăderea insolvențelor va continua să se mențină în America de Nord în 2018, dar va încetini în Europa de Vest, mai ales în Franța și Italia, mai multe țări înregistrând un recul al insolvențelor (Marea Britanie, Țările nordice, Elveția, Belgia)”, conform studiului.
Citește și Investițiile din economia românească, în scădere