Stiri: Sanatate

Rezultate Antibiotice 2020.

Ministerul Sănătății suspendă exportul paralel de medicamente. De ce s-a luat această decizie?

16.09.2019

Export paralel medicamente 2019. Ministerul Sănătății a anunțat că va pune în dezbatere publică, pe pagina web ms.ro, la secțiunea Transparență Decizională, proiectul de Ordin pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile internaționale și codurile anatomice-terapeutice-chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în sistemul de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, instituția anunță și măsuri pentru asigurarea acestora pe piața din România.

Export paralel medicamente 2019. Suspendarea este valabilă până pe 31 martie 2020

Este vorba de suspendarea pentru o perioadă de șase luni, până la 31 martie 2020, a distribuției în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare.

Conform Ministerului Sănătății decizia vizează 172 Denumiri Comune Internaționale (DCI-uri) și coduri anatomice-teraputice-chimice:

  • 125 citostatice
  • 47 de imunosupresoare

Citostaticele și imunosupresoarele sunt vitale pentru asigurarea tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice și a celor transplantați.

Export paralel medicamente 2019. De ce s-a luat această decizie?

Decizia a fost luată în urma notificării venite din partea Agenției Naționale a Medicamentului. Instituția a primit o serie de sesizări din partea pacienților și specialiștilor privind lipsa acestor medicamente. Acestea sunt necesare tratamentului pacienților cu cancer sau a celor care au făcut un transplant.

Ce spune ministrul Sănătății?

“Ca ministru nu pot să ignor aceste semnale și trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am. Este un Ordin vital, dacă putem să îl numim așa pentru a putea regla piața și reface stocurile de medicamente vitale necesare pacienților noștri cu afecțiuni cronice. Nu putem să mai stăm să ne uităm cum pacienții sunt lipsiți de aceste medicamente și sunt trimiși în străinătate să le cumpere la preț dublu sau triplu. În această perioadă, am semnat 12 autorități pentru nevoi speciale pentru alte DCI-uri care în prezent lipsesc, dar nu putem face din asta o practică. Pentru a pune în aplicare acest Ordin vom respecta toți pașii și procedurile interne și internaționale și vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Export paralel medicamente 2019. Obligații

Conform legislației în vigoare, Deținătorii de Autorizații de Punere pe Piață au obligația publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienților interni. Aceeași obligație revine și distribuitorilor și furnizorilor de medicamente.

Citește și Investiții străine directe 2019. Anunțul făcut de BNR