Sanatate

Remedia

Farmaceutica REMEDIA, soluţii inovative pentru farmacii

01.12.2022

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 80 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2898

Cu ajutorul roboților BD Rowa, farmaciștii beneficiază de mai mult timp pentru consilierea pacienților, diferența fiind de aproximativ 2,5 – 3 ore zilnic. Axată pe distribuția de medicamente ca domeniu principal de activitate, Farmaceutica REMEDIA a dezvoltat anul acesta zona de automatizare a distribuției în farmacii, asigurând astfel o mai bună relație a farmacistului cu pacientul. De asemenea, compania susține oferirea de servicii medicale la distanță, alăturându-se astfel asociațiilor care sprijină telemedicina, și continuă proiectele de implicare socială și protecție a mediului.

Farmaceutica REMEDIA, companie înființată în 1991 și listată la Bursa de Valori București BVB (www.bvb.ro – RMAH) din 1996, este specializată în activități de vânzare și distribuție de medicamente, promovare și marketing în domeniul sănătății, situându-se în TOP 10 distribuitori pe piața farma. REMEDIA vinde soluţii pentru farmacii, adaptate nevoilor de spaţiu, clienţi sau produse, și oferă modele de roboți configurabili, în funcție de spațiul disponibil, identificând soluții personalizate pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă farmaciile.

Cu ajutorul roboților BD Rowa, farmaciștii beneficiază de mai mult timp pentru consilierea pacienților, diferența fiind de aproximativ 2,5 – 3 ore zilnic. Experiența farmaciștilor și a pacienților este astfel îmbunătățită, asigurând eficientizarea activităţii şi livrarea rapidă a medicamentelor în funcţie de termenele de expirare. Practic, aceste soluții robotice preiau din sarcinile din spatele scenei și oferă mai mult timp farmaciştilor să discute cu clienţii şi să-i servească mai bine.

„Farmaciștii care au beneficiat de contribuția robotului au observat o diminuare a efortului fizic depus zilnic, prin contorizarea numărului de pași înainte și după instalarea robotului BD Rowa – diferențele fiind majore, de circa 7.000 de pași mai puțin pe zi. Prin preluarea sarcinilor fizice ale farmaciștilor, robotul asigură o relație îmbunătățită cu pacienții, lăsând loc pentru cea mai importantă sarcină a farmacistului – consilierea pacienților”, a precizat dl. Valentin ȚARUS, Președinte și Director General al Farmaceutica REMEDIA.

Principalele beneficii ale automatizării cu robotul BD Rowa

Sistemul de automatizare BD Rowa rezolvă nevoia de angajări suplimentare în contextul actual al crizei de farmaciști din piaţă, înnoiește imaginea farmaciei și întărește prezenţa profesională a farmacistului. Puterea consumată de echipamentul automatizat BD Rowa este de 780W, de 3 ori mai mică decât a unui echipament electrocasnic, iar în cazul întreruperii alimentării cu energie electrică, aceasta este preluată de UPS-ul integrat în robot. În plus, importantă nu este neapărat valoarea investiţiei, ci timpul de recuperare a acesteia, de circa 3-4 (trei-patru) ani.

Beneficiile automatizării cu robotul BD Rowa permit farmaciștilor să:

  • Optimizeze spaţiul disponibil în farmacie, prin reorganizarea zonelor de depozit, maximizând utilizarea acestora;

  • Reducă timpul petrecut cu depozitarea și căutarea produselor în depozit;

  • Inventarieze automat și să asigure rapoarte riguroase, inclusiv de aprovizionare;

  • Încarce automat produsele, inclusiv în cursul nopţii, iar eliberarea acestora strict în ordinea FEFO duce la scăderea ratei de produse expirate

REMEDIA asigură instalarea, punerea în funcțiune, trainingul beneficiarilor şi service-ul echipamentelor robotice instalate cu echipe proprii, specializate de producătorul german Rowa, în prezent lider mondial în soluții automatizate pentru depozitarea și distribuirea produselor farmaceutice.

REMEDIA continuă, în parteneriat cu firma BD Rowa, implementarea roboților pentru farmacii, spitale și depozite farmaceutice în România, Bulgaria și Moldova. Compania facilitează comunicarea cu farmaciștii și clienții, prin intermediul platformelor dedicate (https://www.facebook.com/profile.php?id=100077340408628, Remedia Metalurgiei – prima farmacie robotizată din România), pentru a răspunde întrebărilor legate de avantajele oferite de farmacia robotizată.

Dezvoltarea vânzărilor online

Un obiectiv prioritar al companiei este reprezentat de dezvoltarea vânzărilor online, inițiate încă din 2012, prin implementarea unei soluții proprii, în parteneriat cu companii specializate în comerțul electronic.

Platforma de vânzări online REMEDIA, www.farmaciileremedia.ro, este centrată pe satisfacția clientului, asigurând o experiență de cumpărare facilă și rapidă, care permite navigarea cu ușurință prin toate categoriile de produse, precum și promovarea produselor țintă.

Compania a demarat și o serie de campanii pe rețelele de socializare pentru asigurarea accesului mai facil la produse, pentru informarea clienților asupra produselor noi, a promoțiilor și campaniilor desfășurate de companie, precum și asupra beneficiilor proceselor de automatizare a farmaciilor prin intermediul roboților.

Farmaceutica REMEDIA, și-a diversificat,  de asemenea, portofoliul pe categoria de parafarmaceutice, cu focus pe produse de protecție – măști de protecție, mănuși, dezinfectanți.

Unul din obiectivele Farmaceutica REMEDIA este reprezentat de dezvoltarea vânzărilor online prin asigurarea unui acces mai facil la produse

Eficientizarea activității logistice

Obiectivele principale ale societății sunt dezvoltarea și îmbunătățirea activității de distribuție, extinderea portofoliului de produse, creșterea ariei de acoperire a farmaciilor, întărirea echipei de vânzări și integrarea digitală B2B cu cât mai multe farmacii.

O atenție deosebită se acordă eficientizării activității logistice, inclusiv implementării de soluții tehnice de îmbunătățire a calității serviciilor furnizate partenerilor.

„Pentru reducerea poluării și a amprentei de carbon, societatea a externalizat în 2022 serviciul de transport pentru cea mai mare parte a punctelor de lucru, păstrând flota proprie pentru depozitele principale din Deva, București și Pitești. Totodată, REMEDIA continuă procesul de optimizare a prezenței activității farmaciilor regionale prin reducerea costurilor de operare și a chiriilor, continuarea procesului de profesionalizare a personalului, creșterea și diversificarea portofoliului de produse și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea serviciilor farmaceutice oferite pacienților”, continuă dl. Valentin ȚARUS.Pharma-ExpertSpedition

Intenția de colaborare cu jucători regionali

Criza actuală a scos în evidență numeroase provocări în ceea ce privește asigurarea aprovizionării cu medicamente necesare în timpul și post pandemie COVID-19.
Capacitatea de producție redusă, închiderea furnizorilor de principii active, problemele de logistică, precum și criza energetică, consecință directă a războiului din Ucraina, au un impact direct asupra disponibilității medicamentelor.
Compania estimează discontinuități mari de stoc în perioada imediat următoare, chiar și la produsele uzuale, fără a se limita la produsele esențiale. Încă din perioada pandemiei,  REMEDIA a implementat un sistem de retenție a stocurilor pentru produsele deficitare, lărgind accesul unui număr cât mai mare de clienți către acestea, într-o manieră echitabilă.

REMEDIA evaluează prioritar o serie de opțiuni de colaborare prin asociere cu jucători regionali, de mărime medie pe piața farma

Clienții de tip farmacii independente sunt cei mai vulnerabili în această perioadă, fără acces la toată sortimentația de produse și fără suportul financiar al unei corporații, segment de clienți pe care REMEDIA îi deservește și încearcă să aducă plus valoare.

În contextul în care retailul farmaceutic este în plin proces de consolidare, REMEDIA evaluează prioritar o serie de opțiuni de colaborare prin asociere cu jucători regionali, de mărime medie pe piața farma, însă va continua și procesul de dezvoltare a parteneriatelor cu farmaciile independente și va urmări procesul de specializare pe nișe de piață.

Evoluția financiară a REMEDIA

Pentru grupul REMEDIA, la nivel consolidat cifra de afaceri netă în 2021 a fost de 477,1 milioane de lei, în creștere cu 8% față de cei 441,5 milioane de lei raportați în anul anterior, cu un profit net de 7,2 milioane de lei. Acest fapt a condus la creșterea semnificativă a prețului și atractivității acțiunilor Farmaceutica REMEDIA S.A., simbol RMAH la prețul de 0,64 lei/acțiune (10.11.2022), cu un dividend brut de 0,05 lei/acțiune.

Totodată, REMEDIA este în Top 10 companii listate la Bursa de Valori București (BVB), companii ce au oferit cele mai mari randamente ale acțiunilor în ultimii 14 ani. Compania se află în Top 10 companii în clasamentul VEKTOR 2021, companii care au obținut punctajul maxim 10, conform evaluării realizate de ARIR (Asociația pentru Relații cu Investitorii de la Bursa Română de Valori) în domeniul comunicării cu investitorii.

REMEDIA se situează în Top 10 companii listate la Bursa de Valori București (BVB), companii ce au oferit cele mai mari randamente ale dividendului pe acțiune în ultimii 14 ani

REMEDIA se regăsește în Top 8 companii listate la BVB cu primele scoruri ESG (Environmental, Social, and Governance), însă se situează și în Top 10 al celor mai mari companii de distribuție medicamente (ZF, 24.03.2022).

Compania a publicat în martie 2022, conform recentelor reglementări de raportare pe piața de capital, Raportul de remunerare pe ultimii cinci ani, prezentând creșterea salariilor medii anuale ale personalului cu până la 14%, considerând angajații un activ valoros al companiei și subliniind implicarea lor în construirea unei afaceri sustenabile.

„Randamentul dividendului de 7,3% poziționează REMEDIA în Top 10 cele mai profitabile companii listate la BVB din România (Casa Goldring, 4.04.2022). Compania se situează în top 10 randamente pozitive în ultimii 14 ani, cu un câștig de 471% adus investitorilor în perioada decembrie 2007 – decembrie 2021, cu o capitalizare de 66 de milioane de lei, comparativ cu 16,6 milioane de lei la finalul anului 2009, conform datelor furnizate de BVB (Wall Street, 27.05.2022)”, detaliază dl. Valentin ȚARUS.

Proiecte recente de promovare a sănătății

În contextual actual, în care telemedicina a devenit o componentă esențială pentru sistemul de sănătate, REMEDIA se alătură preocupărilor asociațiilor de profil și militează pentru stabilirea cadrului juridic care să permită accesul la servicii medicale la distanță oferite de către medici și farmaciști prin telemedicină, în beneficiul tuturor pacienților, cadrelor medicale, personalului din unitățile farmaceutice și întregului sistem de sănătate.

De asemenea, compania susține proiectele inițiate de autorități pentru distribuirea medicamentului iodură de potasiu către populație, precum și implementarea proiectului pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii începând cu sezonul gripal 2022-2023.

Pentru REMEDIA, susținerea gimnasticii românești a devenit deja o tradiție. Compania sprijină Clubul Sportiv „Cetate Deva” și Federația Română de Gimnastică, dar și Campionatul Național de gimnastică artistică feminină și masculină și Campionatul național de gimnastică aerobică, (30 septembrie-2 octombrie 2022) și  a participat la evenimentele proiectului „Bacău 2022 – Gimnaști mici. Mari campioni” în perioada 19-27 Noiembrie 2022, unde a fost invitată de Federația Română de Gimnastică să înmâneze premiile sportivilor.

Pentru REMEDIA, susținerea gimnasticii românești a devenit deja o tradiție

REMEDIA este un susținător tradițional al asociațiilor de pacienți, dar și al asociațiilor care se implică în protecția mediului:

  • Fundația „Speranță pentru copiii României” de pe lângă Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „M. S. CURIE”;
  • Fundația „Cristian ȘERBAN”, pentru Ajutorarea Copiilor Bolnavi;
  • Asociația „Vise îndrăznețe pentru copii”, sprijin financiar în procesul de învățământ și asigurarea de condiții optime de cazare și masă pentru copiii orfani din Ucraina;
  • Asociația Mai Mult Verde: desfășurarea de activități de protecție a mediului constând în plantarea de puieți în cadrul programului „Fă cadou un copac”.

Proiectele companiei vizează însă și protecția mediului înconjurător și promovarea unui stil de viață sănătos. Astfel, REMEDIA organizează anual evenimente la Pensiunea Anastasia din Delta Dunării, oferind oportunități de comunicare și implementare a strategiilor de dezvoltare a companiei, precum și de protejare a mediului și climei. Totodată, REMEDIA susține și echipele proprii pentru participarea la evenimente sportive gen alergare, maraton, biciclism, fotbal.

REMEDIA susține arta

Simpozionul Internațional de Artă „Cabana Cascada Retezat”, ediția a 15-a

Ediția cu numărul 15 a Simpozionului Internațional de Artă „Cabana Cascada Retezat” a avut loc la sfârșitul lunii august 2022 și a reunit 20 de artiști din Republica Moldova. Simpozionul s-a încheiat cu un vernisaj al expoziției lucrărilor create în timpul taberei, vernisaj la care au participat ca invitați farmaciști și colaboratori ai companiei alături de personalul propriu REMEDIA.

„Pentru REMEDIA, responsabilitatea socială rămâne un angajament pe termen lung, dovedit prin implicarea în proiecte și parteneriate durabile”, a concluzionat domnul Valentin ȚARUS, Președinte și Director General al Farmaceutica REMEDIA SA.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/randament-farmaceutica-remedia-sa/