Finantarea economiei

BNR: Finanţarea economiei reprezintă o preocupare majoră

19.06.2020

Finanţarea economiei. Banca Naţională a României anunţă că asigurarea lichidității necesare finanțării economiei reale şi a cheltuielilor publice a rămas preocuparea majoră a instituţiei în ultima lună.

Finanţarea economiei. Asigurarea lichidităţii

„În ultimele patru săptămâni, Banca Națională a României a continuat să pună în practică măsurile prevăzute în Hotărârea Consiliului de Administrație din 20.03.2020 și reconfirmate ca direcție de acțiune în ședința de Consiliu din 29.05.2020.  Asigurarea lichidității necesare finanțării economiei reale şi a cheltuielilor publice a rămas preocuparea majoră”, a afirmat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Finanţarea economiei. Operaţiuni repo

Conform acestuia, în condițiile unui deficit de lichiditate pe piața monetară, BNR a efectuat noi operațiuni repo pe baze bilaterale.

Stocul mediu zilnic al acestor operațiuni s-a situat în perioada 15 mai – 15 iunie la circa 7 mld. lei.

Finanţarea economiei. Cumpărarea de titluri de stat

De asemenea, s-a continuat cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară, volumul total al acestora ajungând, în data de 5 iunie 2020, la peste 3,8 mld lei.

„Această abordare a permis finanțarea fluentă a cheltuielilor statului și economiei reale, concomitent cu scăderea treptată a ratelor de dobândă și relativa stabilizare a cursului de schimb al leului – realităţi ce au devenit evidente în ultimele săptămâni.  Astfel, în perioada 15 mai – 15 iunie, au fost derulate 8 emisiuni de titluri de stat ale Ministerului de Finanțe în valoare totală de circa 8,3 mld. lei, toate fiind consistent suprasubscrise, ceea ce denotă că a existat o finanțare adecvată a necesităților bugetare”, conform lui Mugur Isărescu.

Ratele de dobândă monetară

Finanţarea economiei.  Ratele de dobândă de pe piața monetară și-au consolidat scăderea. Acest lucru are impact în ieftinirea creditelor pentru populație și pentru companii sau firme.

De asemenea, cotațiile de referință de pe piața secundară a titlurilor de stat și-au continuat mișcarea descendentă care s-a accentuat în debutul lunii aprilie.

Finanţarea economiei. Randamente

Randamentele pe maturitățile de până la un an au coborât ușor. Acestea au ajuns chiar sub valorile anterioare izbucnirii turbulențelor pe piața financiară internațională. Cele aferente maturității de 10 ani au revenit la nivelurile înregistrate în prima jumătate a lunii martie.

„Ratele de dobândă încă mai ridicate în România, comparativ cu Cehia, Polonia şi Ungaria, sunt consecința şi nu cauza situației economico-financiare a României: deficite gemene, cel mai mare deficit fiscal din UE la debutul crizei economice generate de pandemie şi necesarul mare de finanțare pentru acoperirea deficitului fiscal şi refinanțarea datoriei publice. Aceste realități dominante exercită o presiune permanent ascendentă asupra dobânzilor la care se împrumută ţara. Notele agențiilor de rating, evaluările publice ale Comisiei Europene şi ale Băncii Centrale Europene contribuie, de asemenea, la această diferențiere şi ele nu pot fi desconsiderate”; mai spune Guvernatorul BNR.

Finanţarea economiei. Estimări pentru perioada următoare

Mugur Isărescu explică faptul că pentru perioada următoare se va rămâne în limitele acestor orientări de politică monetară.

„Riscurile principale la adresa economiei şi a finanţelor ţării pe care le întrevedem țin, evident, de evoluțiile în planul sănătății publice. Pentru aceasta, vom continua să monitorizăm și să actualizăm evaluările noastre și vom canaliza măsurile în direcția furnizării de lichiditate necesară concomitent cu menținerea stabilității financiare, precum și cu continuarea unei tendințe sustenabile de scădere treptată a ratelor de dobândă”, a mai declarat acesta.

Măsuri atent calibrate

Finanţarea economiei. În plus, măsurile vor fi atent calibrate astfel încât să nu descurajeze economisirea internă. Aceasta reprezintă principala sursă de finanțare a economiei reale și a sectorului bugetar.

„Riscurile în plan monetar-financiar ar fi mărite dacă nu am ține cont de aceste situații în continuă mișcare. Tot în sens preventiv, am agreat cu Banca Centrală Europeană o linie repo pentru a se furniza BNR lichiditate în euro. Această măsură are drept scop acoperirea eventualelor nevoi urgente de lichiditate în euro, ca urmare a unor posibile disfuncționalități la nivelul piețelor, manifestate în cazul în care impactul generat de pandemia de Covid-19 la nivel regional și internațional s-ar amplifica semnificativ”, potrivit sursei citate.

Citeşte şi Conferința PRIA Învăţământul Dual în România are loc pe 23 iunie 2020

 

 

 

Citiți și despre: