Stiri: Economie

Curs euro-leu 2021

Fonduri europene pentru companii. Ce programe sunt disponibile în 2019?

04.02.2019

Fonduri europene pentru companii. Companiile din România pot accesa mai ușor fonduri europene. Granturile au o valoare cuprinsă între 1 și 5 milioane de euro. Pentru a beneficia de finanțări, firmele trebuie să aibă între 3 și 249 angajați. De asemenea, ele trebuie să fi fost profitabile în 2018.

Ghidul solicitantului și lista activităților eligibile în cadrul Programului Operațional Regional 2.2 sunt disponibile pe site-ul Inforegio.

Fonduri europene pentru companii. Procedura a fost simplificată

În plus, procedura a fost simplificată pentru sesiunea din martie – aprilie 2019, eliminându-se o serie de documente.

”Una dintre cele mai importante modificări este că nu se mai punctează depunerea a minimum 2 oferte pentru fiecare echipament și nu se mai solicită Decizia etapei de încadrare de la Agenția pentru Protecția Mediului, procedură laborioasă și de durată”, spune Roxana Mircea, expert în fonduri europene și scheme de ajutor de stat.

Fonduri europene pentru companii. Nu mai trebuie să se facă dovada cofinanțării

Companiile nu mai trebuie să facă dovada cofinanțării în momentul depunerii proiectului și, în plus, pot beneficia de mecanismul cererii de plată, însemnând că pot plăti furnizorii direct din banii primiți de la Autoritatea Contractantă.

”Conform calculelor noastre, sunt aproximativ 2000 companii din România cu cifra de afaceri de minimum 2 milioane de euro, profit de minimum 100.000 lei pe an și care desfășoară o activitate eligibilă pe POR 2.2. Este foarte important, însă, ca dosarul să fie pregătit minuțios pentru a fi gata la deschiderea sesiunii, estimată pentru martie-aprilie. Proiectele vor fi finanțate pe principiul ”primul venit, primul servit”, iar companiile care primesc 75 puncte sunt direct invitate să depună documentația pentru a semna contractul de finanțare”, a precizat Roxana Mircea, expert în fonduri europene și scheme de ajutor de stat.

Fonduri europene pentru companii. Activități eligibile

Potrivit ghidului consultativ publicat pe 23 octombrie 2018, de către Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, printre activitățile eligibile se numără:

  • producție (mobilă, textile, confecții metalice etc)
  • servicii (construcții, turism, agrement, servicii medicale, azil etc).

Fonduri europene pentru companii. Construcții

În cazul unui proiect în construcții nu este eligibilă renovarea de spații deja existente. Totuși, este admisă construirea, extinderea, precum și dotarea cu echipamente a spațiilor cu destinația de producție sau prestări servicii.

La momentul depunerii cererii de finanțare, terenul trebuie să fie liber de sarcini, iar dosarul trebuie să conțină certificat de urbanism, deviz, memoriu și minimum o ofertă pentru echipamente în scopul stabilirii parametrilor tehnici.

Fonduri europene pentru companii. Zone excluse

Specialiștii mai precizează că București și Ilfov sunt zone excluse din acest program, însă o companie poate avea sediul social în București și finanța o investiție într-o altă zonă administrativă.

Aceste fonduri sunt ultimele alocate pe perioada 2014-2020, iar următoarele sesiuni sunt estimate abia pentru anul 2022.

Citește și Cum a evoluat piața construcțiilor în 2018?