Fonduri europene pentru irigatii

Fonduri europene pentru irigații: Bani s-au terminat. Câte proiecte s-au depus?

02.09.2019

Fonduri europene pentru irigații. Fondurile europene alocate în acest an, în valoare de 200 de milioane de euro, pentru investiţii în sisteme de irigaţii au fost epuizate. Astfel, sesiunea de primire a cererilor de finanţare a fost închisă, anunță Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Fonduri europene pentru irigații. 306 cereri de finanţare

În sesiunea deschisă în 6 februarie, AFIR a primit online 306 cereri de finanţare. Acestea au o valoare totală de peste 300,6 milioane de euro.

Alocarea financiară aferentă acestei sesiuni a fost de 200 milioane de euro. Plafonul de primire a solicitărilor de finanţare a fost de 300 milioane de euro.

Fondurile pentru acest tip de investiţii sunt alocate prin submăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, componenta infrastructură de irigaţii.

Finanțarea se acordă, așadar, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Fonduri europene pentru irigații. Ce spune directorul AFIR?

„Într-un interval de aproximativ șapte luni, AFIR a primit solicitări de finanţare de peste 300 de milioane de euro pentru realizarea investiţiilor în infrastructura secundară de irigaţii. Mi-aş fi dorit să avem o anvelopă financiară mai mare pentru acest sector extrem de important – irigaţiile. Am trecut de la o alocare de aproximativ 150 de milioane de euro în exerciţiul financiar 2007 – 2013, la o alocare totală de 440,98 de milioane de euro în această programare şi sper ca în exerciţiul viitor 2021 – 2027, să fim în măsură să majorăm această sumă. Interesul crescut al Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigat (OUAI) se datorează mai multor măsuri administrative pe care le-am aplicat împreună cu partenerii noştri instituţionali. Una dintre măsuri a fost extinderea suprafeţei vizată pentru aceste tipuri de investiţii de la 628.000 hectare la peste 1.800.000 hectare”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Ajutorul este acordat prin submăsura 4.3

Ajutorul acordat prin submăsura 4.3, componenta infrastructură de irigaţii este 100% nerambursabil şi se ridică la maximum 1.000.000 de euro/ proiect.

Finanţarea nerambursabilă se acordă pentru:

  • modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii
  • modernizarea clădirilor aferente staţiilor de pompare de punere sub presiune
  • racordarea staţiilor la utilităţi
  • construcţia şi modernizarea bazinelor de colectare şi stocare a apei de irigat

Citește și Cine va construi secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești?

 

 

 

Citiți și despre:

3 păreri la “Fonduri europene pentru irigații: Bani s-au terminat. Câte proiecte s-au depus?

  1. Pingback: Camion TRUSTON - ATP Group - Preturi Romania | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Programul Rabla 2019 AFM - Noi dosare aprobate | Jurnalul de Afaceri

  3. Pingback: Pod peste Dunare Braila - Finantare europeana | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.