Stiri: Social

FUEGO a inaugurat Școala Gimnazială „Simion Balint”, renovată de Asociația BookLand

FUEGO a inaugurat Școala Gimnazială „Simion Balint”, renovată de Asociația BookLand

24.08.2023

Paul Surugiu FUEGO a inaugurat Școala Gimnazială „Simion Balint”, renovată de Asociația BookLand. Evenimentul a avut loc pe data de 17 august, în satul Copăceni din comuna Săndulești, județul Cluj, după ample lucrări de renovare și construcție, derulate de asociație, cu sprijinul partenerilor și autorităților locale. Investiția totală s-a ridicat la 320.000 euro, dintre care 200.000 euro au fost asigurați de BookLand, prin programul său de renovare a școlilor din mediul rural, iar 120.000 euro au fost asigurați de Primăria Săndulești.

În prezența întregii comunități, artistul Fuego, născut în Turda, județul Cluj, la doar câteva minute distanță de satul Copăceni – în care Asociația BookLand împreună cu partenerii săi a renovat, dar a și construit un corp nou de clădire pentru Școala Gimnazială „Simion Balint” -, a reprezentat asociația în calitate de Ambasador și a inaugurat eforturile depuse timp de aproape un an pentru a le asigura cele mai bune condiții de învățătură elevilor.

Programul „Renovare școli în mediul rural”

Prin programul Asociației de „Renovare școli în mediul rural”, sub motto-ul Împreună CONSTRUIM oameni, 78 de școli din satele României s-au transformat în ultimii 3,5 ani în spații moderne în care, anual, 15.000 de copii merg cu drag să învețe. Asociația a reușit această performanță fără granturi europene, motivând autoritățile și comunitatea locală să se implice. Totodată, BookLand a mobilizat sute de companii să contribuie cu bani sau materiale construcții, prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994, sau Ordinului 1679/2022 care a aprobat formularul 177. Astfel se vede puterea, dar și determinarea mediului de afaceri privat în a schimba lucrurile în domeniul educației, iar asta într-un timp record și de zeci de ori mai eficient în ceea ce privește cheltuielile.

O poezie specială

La inaugurare, elevii din Copăceni au pregătit o poezie specială:

„BookLand, vă iubim! Din suflet vă mulțumim! C-ați făcut din școala noastră o bijuterie aleasă.
Și cu drag vom învăța,/ Note bune vom lua. Oameni demni vom deveni,/ Comunitatea ne-o vom iubi.
Primăriei Săndulești mult respect îi arătăm. De e bine, de e greu,/ Ne este alături mereu.
Tuturor celor prezenți,/ Noi dorim să mulțumim. Prețuire și respect/ Este tot ce oferim.
Fuego, inspectori, directori, părinți/ Profesori, dar și elevi cuminți,
Pe toți alături de noi vă invităm pentru a sărbători această minunată zi.”

Ce spune Ioana Sîrb, Directoarea Școlii Gimnaziale „Simion Balint”?

„Am avut imensa bucurie de a fi selectați de Asociația BookLand în acest frumos și benefic proiect de reabilitare și construcție a școlii noastre. Dumnezeu să vă dăruiască putere și sănătate să puteți lucra în continuare la aceste proiecte prin care se asigură elevilor din mediul rural șansa la o educație de calitate. Sunt copii frumoși care abia așteaptă să dovedească lumii de câte lucruri sunt în stare. Le mulțumim tuturor celor care au avut încredere în copiii noștri!” – Ioana Sîrb, Directoarea Școlii Gimnaziale „Simion Balint”.

FUEGO: „M-am bucurat să revin pe meleagurile natale”

„M-am bucurat să revin pe meleagurile natale, în locurile în care am copilărit, m-am format și am dat glas viselor mele. Sunt bucuros să fiu ambasador BookLand și felicit această inițiativă de a sprijini și a investi în educația tinerilor din mediul rural, în formarea viitorului în condiții optime, la înalte standarde, prin sprijinul comunității unite. Școala este, după părerea mea, cheia viitorului, căci aici înveți cum să fii independent, cum să-ți drămuiești timpul, ambițiile și sentimentele.

Înveți cum să fii într-o permanentă competiție cu tine și cu cei din jurul tău și, poate cel mai important, îți conturezi caracterul. De mulți ani încoace, școala românească e oarecum diferită. Suferă tot felul de schimbări și toată lumea a uitat că trebuie să-ți placă să mergi la școală, să-l faci pe copil să fie fascinat atunci când pășește pragul instituției. Chiar dacă are teme de făcut, chiar dacă nu știe și-i greu, trebuie să existe dragostea de a fi în locul acela, iar copiii din ziua de azi și-au pierdut-o. Și e păcat! Să-i facem să vină de drag la școală! Mai ales într-o școală nouă, dotată cu tot ce trebuie, modernă ca aceasta!” a declarat Paul Surugiu (Fuego), cântăreț, compozitor, moderator & realizator de televiziune, om de radio și editorialist.

„Școala nu e o joacă, e o responsabilitate. Ea nu înseamnă materie ingurgitată artificial, ea trebuie să nască dragostea pentru viitor, pentru o profesie, și să-i atragă pe tineri pe drumul potrivit. Felicit pe cei care au realizat acest proiect, doresc viață lungă acestei școli și spor la învățătură tuturor generațiilor care trec prin ea, pentru a schimba ceva în bine! Avem nevoie de asta.”, a adăugat acesta.

FUEGO a inaugurat Școala Gimnazială „Simion Balint”, renovată de Asociația BookLand. Parteneri

Transformarea școlii a fost posibilă și datorită Primăriei Săndulești, care a susținut integral costurile de manoperă și a oferit sprijinul logistic necesar. Autorității locale i s-au alăturat câteva zeci de organizații care cred în tineri și într-o Românie mai bună prin educație: Asa Cons, Asociația „Prima Dată Acasă”, Leroy Merlin, Max Bau, Bilka, MaxBet România, UniCredit Consumer Financing, SAP, Vopseaua Oskar, Turbomecanica, Majorel, Elis Pavaje, Arkema, Titan Machinery România, Sipex Company, Arco Media, Linde Gaz România, Austrotherm, Wienerberger, Holcim, Holver, Fundația „O speranță în plus”, Fundația Madrugada, Sitel Group, Mobila Dalin, Cesarom, Caparol, Siniat, Dakea, Ravago ROM, Kronospan, Purmo Group, Hasit, Masterplast, Instal Impex, Lexundros Design, Luxten, Porta Doors, Terra Impex, Raveli, Comunitatea CCU, Sanotechnik, Suntech, Almalux, Pepiniera „Grădina verde”, Promelek XXI, Misavan, Atip Design.

„Sunt rare comunitățile rurale în creștere”

„Sunt rare comunitățile rurale în creștere. Am ajuns să ne bucurăm atunci când am aflat că măcar stagnează numeric. Așa că atunci când dăm de o comunitate înfloritoare, cu mulți români întorși acasă, e o mare bucurie. Știm că investiția noastră e pe mâini sigure. Școala din Copăceni înseamnă de fapt 3 corpuri de clădire (practic, acum 4). Am început prin a renova Corpul 1 de școală, unde am reparat și zugrăvit pereții, am turnat șape de ciment în locul pământului de sub dușumelele vechi, am montat parchet – gresie, corpuri de iluminat, uși și calorifere, am schimbat instalația sanitară și am reabilitat complet toaleta din incinta școlii, am adus mobilier, am termoizolat clădirea și am tencuit-o, am schimbat acoperișul și am plantat brăduți și butași de trandafir în curtea școlii.

Pe când finalizam renovarea, am fost întrebați dacă am fi de acord să contribuim și la extinderea acestui corp prin o anexă similară, dat fiind că școala are multe cereri de înscriere pentru copii în clasele I-IV, iar cele 3 săli de clasă n-ar fi fost suficiente. Vă puteți imagina câte etape implică o construcție de la zero – apropo, mai avem nevoie de aproximativ două săptămâni să finalizăm zugrăvitul pereților, montatul parchetului, gresiei și corpurilor de iluminat, precum și echiparea toaletei suplimentare. Între timp, ne-am apucat și de mansarda Corpului 3 de școală, transformând-o în Laborator de Informatică. Nu e ușor să transformi un pod banal în așa ceva, însă nouă ne-a ieșit! Echipamentele IT sunt deja obținute de Primăria Săndulești printr-un proiect guvernamental. Împreună am făcut totul pentru ca elevii acestei școli să se bucure de acum încolo de condiții excelente de învățătură.” – Mihaela Petrovan, Președinta Asociației BookLand.

Citește și Dreptul copiilor la educație: Cum sprijină BookLand sistemul de învăţământ din România?