Stiri: Sanatate

Gripa aviara 2020

Gripa aviară 2020. Decizia luată de ANSVSA

21.01.2020

Gripa aviară 2020. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras din magazine carnea de pasăre provenită din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricţie, din cauza evoluţiei gripei aviare, cu tipul H5N8.

Gripa aviară 2020. ANSVSA a acționat prompt

Astfel, ANSVSA a acționat prompt consecutiv notificării Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, către mai multe state membre,  privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.

Notificarea Comisiei s-a făcut către:

  • Austria
  • Croația
  • Italia
  • Olanda
  • România
  • Republica Cehă
  • Slovenia

”Prin notificarea Comisiei Europene am fost informați că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie. Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar”, conform sursei citate.

Gripa aviară 2020. Produsele au ajuns în 26 de județe

Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe.

Prin urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.

Gripa aviară 2020. Verificări

Reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflată în lista de distribuție s-a finalizat.

Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg.

Serviciile sanitare veterinare din România, alături de celelalte instituții membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) județene instituie măsuri conform legislatiei naționale și europene.

Aceleași măsuri se aplică în toate statele membre în care a fost diagnosticată gripa aviară.

Gripa aviară 2020. Nu au existat cazuri de infecții la oameni

Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute:

  • A(H5N5)
  • A(H5N6)

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

Citește și Câte mașini Dacia s-au vândut în 2019?