Producatori

Hamilton Central Europe, inovație în folosul oamenilor

01.04.2021

Evoluția echipei și a produselor dezvoltate, implicarea în proiectele comunității și grija față de mediu determină dezvoltarea continuă a companiei. Activitatea companiei a pornit prin producția de seringi microlitrice și ace, iar odată cu dezvoltarea de noi departamente, s-a extins semnificativ și aria de activitate. Astăzi, alături de produsele inițiale, se regăsesc în portofoliu pompe de dozaj, module de pipetare și accesorii destinate laboratoarelor analitice și de cercetare.

La baza evoluției Hamilton Central Europe a stat întotdeauna ideea de creștere a portofoliului de produse. Creșterea a avut loc treptat, atât prin transferurile făcute de la fabrica mamă din Elveția, cât și prin produsele noi dezvoltate în Timiș.

Divizia de Prelucrări Mecanice, producția de ansambluri de cabluri speciale și complexe și colaborarea cu Hamilton Medical din Elveția, printre prioritățile companiei

Unul dintre momentele definitorii din evoluția companiei a survenit în 2015, când au fost finalizate toate etapele de transfer pentru portofoliul de produse de laborator, iar un altul a fost în 2018, când compania și-a „câștigat independența” în grupul Hamilton, transferând și ultimele responsabilități în fabrica din Timiș, partea de Innovation, Marketing și Sales. Astfel, au fost întregite toate funcțiunile companiei și totodată responsabilitatea întregii operațiuni.

Divizia de prelucrări mecanice, o investiție de peste 4,5 milioane de euro

„Ne mândrim cu o divizie de prelucrări mecanice care cuprinde tehnologii de strunjire, frezare, rectificare și sudură laser, dezvoltată inițial cu scopul de a acoperi necesarul intern de subansamble și componente pentru produsele de laborator. Am investit în acest departament peste 4,5 milioane de euro, iar astăzi dispunem de 14 strunguri CNC și 5 freze în 5 axe. Acum, privim această divizie ca pe un business de sine stătător și intenționăm ca în viitor să ne extindem activitatea prin cooptarea de clienți externi interesați de prelucrări mecanice de precizie ridicată, de ordinul sutimilor de milimetru și chiar a micronilor”, ne-a declarat Dl. Ciprian Ractei, General Director Hamilton Central Europe.

Producția de ansambluri de cabluri speciale și complexe

Un alt segment în care au fost investite resurse și tehnologie este producția de ansambluri de cabluri speciale și complexe, altele decât cele la care, în general, prețul este elementul definitoriu. Compania deține capacitatea de a dezvolta și produce cabluri personalizate, în conformitate cu desenul și specificațiile clientului, precum cabluri hibride care permit alimentarea cu energie, transmisia de date și semnale de la sursă către panoul de comandă, în timp ce se efectuează teste specifice. În acest caz, producția se focusează pe cabluri folosite în medii speciale (corozive, submersibile, saline etc.) din diverse industrii, precum: industria alimentară, industria farmaceutică, industria petro-chimică și minieră. Aceste cabluri se pot încorpora în  instrumente de laborator, diagnoză, roboți industriali și dispozitive medicale dezvoltate de companii de top.

Inovație în folosul oamenilor

De ceva timp, activitatea companiei se focusează și pe un segment relativ nou de activitate, de tipul intercompany business. În această arie, compania se poziționează ca furnizor al Hamilton Medical din Elveția, pentru care produce consumabile folosite în aparatura de asistență respiratorie.

„Am reușit să facem față cu succes provocărilor generate de criza acută pe fondul pandemiei Covid-19, prin faptul că am dublat capacitatea de producție într-un timp foarte scurt, iar astfel am reușit să furnizăm consumabilele atât de necesare ventilatoarelor Hamilton instalate în secțiile de terapie intensivă din întreaga lume”, afirmă dl. Ciprian Ractei, General Director Hamilton Central Europe.

Tehnologii inovatoare, pentru fabricarea de produse care funcționează cu o precizie de ceas elvețian

Pentru Hamilton Central Europe, unitatea de producție este motorul companiei. Studiile de îmbunătățire continuă, proiectele de perfecționare a activității, orientarea spre automatizare și digitalizare sunt atribute nelipsite în procesul evoluției fiecărei companii. Toate acestea au venit natural pentru companie, fie din cerințele și standardele piețelor în care activează, fie din dorința de a furniza produse care să funcționeze cu o precizie de ceas elvețian.

Tehnologiile folosite de către Hamilton Central Europe includ sudura și marcarea laser, prelucrarea CNC de mare precizie, măsurători și printare 3D, curățare cu jet de plasmă.

Principiul de bază al echipei: #EvoluămCuHamilton

O echipă de aproape 300 de persoane

În prezent, echipa Hamilton Central Europe numără 290 de membri, iar în următoarea perioadă, după închiderea pozițiilor deschise, este posibil să se ajungă la 300. Listele cu pozițiile deschise sunt actualizate periodic și se găsesc pe paginile de Social Media ale Hamilton Central Europe: Facebook și LinkedIn.

Hamilton Central Europe se menține competitivă pe piața din zonă oferind membrilor echipei, pe lângă pachetele salariale motivante, și multe alte beneficii: un mediu de lucru plăcut, colegi comunicativi și foarte faini, tehnologie de ultimă generație, posibilitatea de a învăța lucruri noi prin intermediul programelor de training intern sau extern, precum și posibilitatea de a se dezvolta și avansa profesional.

Viziunea grupului Hamilton este ”We drive innovation to improve people’s lives”, iar această deviză se concretizează atât în ceea ce privește produsele furnizate, cât și în ceea ce privește atitudinea față de echipă. Fiecare membru al echipei este încurajat să își exprime liber ideile, să se folosească de instrumentele avute la îndemână pentru a crește segmentul de care este responsabil și să vină cu recomandări referitoare la îmbunătățirea proceselor.

Un alt aspect esențial pentru HCE este confortul echipei, motiv pentru care orele petrecute la locul de muncă se doresc a fi cât mai plăcute. În acest sens, au fost amenajate zone de recreere, birouri reglabile pe înălțime și echipamente ergonomice, cafeterie și un parc cu zone de relaxare.

„Cultura noastră organizațională are ca principiu de bază evoluția, atât ca direcție de business, cât și ca direcție a echipei. #EvoluămCuHamilton, atât din punctul de vedere al produselor dezvoltate și al tehnologiilor utilizate, cât și ca dezvoltare profesională. Iar acest principiu ne-a condus în cei opt ani de activitate de la 22 la 290 de membri ai echipei și de la furnizor de seringi la partener esențial în lupta împotriva Covid-19”, detaliază Corina-Aurora Kovacs, Administrative Director Hamilton Central Europe.

„Reputația bună, dată de mulțumirea membrilor echipei, atrage oameni de valoare”

Pentru că echipei îi place să îmbine lucrul cu distracția, compania are obiceiul, suspendat temporar din cauza contextului actual, de a organiza periodic petreceri tematice, team building-uri sau ieșiri.

„Anual definim și punem în aplicare planurile de training și pregătire profesională, iar necesitățile în această direcție sunt întotdeauna propuse de liderii echipelor, după discuțiile cu angajații. Aceste traininguri sunt atât de natură profesională, cât și personală sau de soft skills, pentru a suda cât mai bine relațiile din interiorul echipei”, precizează Corina-Aurora Kovacs, Administrative Director Hamilton Central Europe.

Procesul de recrutare a specialiștilor

În ultimii ani, găsirea oamenilor potriviți a fost o adevărată provocare pentru multe companii, procesul de recrutare transformându-se deseori într-o vânătoare de talente. În momentul în care apare o poziție nouă în cadrul Hamilton Central Europe, se caută printre angajații deja existenți o persoană pentru a ocupa acest post prin promovare internă. Numai în ultima lună, în cadrul companiei au promovat la nivel intern 4 astfel de persoane. Această abordare este benefică pentru toate părțile implicate pentru că, pe lângă faptul că le oferă membrilor echipei posibilitatea de a se dezvolta considerabil pe plan profesional, îi oferă și companiei șansa de a-și arăta astfel aprecierea față de munca pe care o depun cei care promovează.

„Atunci când nu putem găsi anumiți specialiști în interior, îi căutăm în exterior. Dar și în acest caz, colegii noștri joacă un rol extrem de important, pentru că ne bazăm foarte mult pe recomandările lor. Suntem de părere că reputația bună, dată de mulțumirea membrilor echipei, atrage oameni de valoare”, concluzionează Directorul Administrativ.

Ca parte din comunitate, Hamilton Central Europe se implică în poveștile acesteia

Grija pentru comunitate

Ca parte din comunitate, Hamilton Central Europe este părtașă la poveștile acesteia. În decursul celor opt ani de activitate, compania și-a crescut semnificativ gradul de implicare în comunitate, fie prin sponsorizarea a numeroase proiecte, fie prin participarea în diverse programe de voluntariat. Științescu Timișoara, pentru care HCE este partener încă de la înființare, în 2018, Timotion, unde participă de câțiva ani atât ca sponsori, cât și ca alergători sau Fundația de Abilitare Speranța, alături de care a contribuit la susținerea copiilor la Special Olympics sunt doar câteva dintre proiectele majore în care Hamilton Central Europe s-a implicat în decursul timpului.

Compania inițiază diverse activități și participă la o mare parte din campaniile zonale care au ca scop protecția mediului

Grija pentru mediu

Conform principiilor companiei, protejarea mediului este o activitate care trebuie să pornească din interiorul societății, iar măsurile luate în acest sens pot fi un exemplu în comunitate. Tocmai de aceea, Hamilton Central Europe are în componența sa mult spațiu verde, un parc generos cu arbori și diverse plante. Periodic, se efectuează măsurători atât ale noxelor emise în atmosferă, cât și ale indicatorilor de apă (menajeră, pluvială, industrială etc.), pentru a se asigura că se află la un nivel legal.

Posturile de lucru unde se folosesc substanțe periculoase sunt dotate cu aspiratoare de vapori cu filtre HEPA, utilajele tip CNC sunt utilate cu unități de filtrare vapori ulei, iar unitățile care asigură aer proaspăt pentru zona de producție sunt echipate cu filtre pentru captarea eventualelor substanțe provenite din procesele de producție.

Toate deșeurile provenite din procesele de producție sunt colectate selectiv, iar valorificarea lor se face printr-un proces cu trasabilitate prin firme autorizate în acest sens. Toate verificările periodice ale rețelelor hidroedilitare se fac cu firme profesionale, pentru a se asigura de buna funcționare a acestora pe termen lung.

În același timp, compania inițiază diverse activități și participă la o mare parte din campaniile zonale care au ca scop protecția mediului.