Importanta comertului international

Ce spun europenii despre comerțul internațional?

21.11.2019

Importanța comerțului internațional. Aproximativ 60 % dintre europeni consideră că ei beneficiază personal de pe urma comerțului internațional, arată rezultatele unui sondaj Eurobarometru special, publicat de Comisia Europeană. Procentul este cu 16 puncte procentuale mai mare decât în urmă cu 10 ani, când s-a efectuat ultimul astfel de sondaj.

Importanța comerțului internațional. Apărarea intereselor comerciale

În plus, 71 % dintre respondenți consideră că UE este mai eficace în apărarea intereselor comerciale ale țărilor lor decât în cazurile în care ele acționează pe cont propriu.

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „Când am preluat funcția de comisar în urmă cu cinci ani, existau o serie de critici împotriva comerțului internațional și a modului în care Comisia a purtat negocierile comerciale. Prin urmare, am decis să reformăm modul în care facem politica comercială. Prin creșterea transparenței, am dorit să creăm un climat de încredere. Acest sondaj Eurobarometru dovedește că am reușit. În prezent, cetățenii au opinii mai pozitive în ceea ce privește comerțul decât în urmă cu zece ani. Majoritatea cetățenilor consideră că schimburile comerciale le aduc beneficii directe și că, în negocierile pe care le desfășoară, Comisia este transparentă. Aceste opinii sunt foarte pozitive într-o perioadă de creștere a protecționismului și a conflictelor comerciale în întreaga lume! ”

Raportul cuprinde o gamă largă de aspecte legate de:

  • gradul de informare
  • percepții ale cetățenilor europeni față de comerțul internațional
  • atitudini ale europenilor față de comerțul internațional

Importanța comerțului internațional. Rezultatele studiului

Obiectivele și prioritățile politicii comerciale a UE

Nu mai puțin de 54% dintre respondenți sugerează că principala prioritate a politicii comerciale a UE ar trebui să fie crearea de locuri de muncă în UE. Apărarea standardelor UE în materie de mediu și de sănătate a devenit, de asemenea, importantă pentru europeni, jumătate dintre respondenți considerând că ea este o prioritate.

Această opinie este mai mare cu 20 de puncte procentuale față de 2010. Peste jumătate dintre europeni recunosc, în același timp, că politica comercială a UE a luat deja în considerare impacturile social, asupra mediului și asupra drepturilor omului, atât în UE, cât și la nivel mondial.

Importanța comerțului internațional. Nevoia de norme

Trei sferturi dintre cetățenii europeni sunt de acord că avem nevoie de norme pentru comerțul internațional.

Încredere și transparență

Șase din zece respondenți susțin că ei au încredere că UE își desfășoară politica comercială într-un mod deschis și transparent.

Importanța comerțului internațional. Avantaje

54% dintre cei care consideră comerțul internațional ca fiind benefic pentru ei consideră că acest beneficiu se materializează într-o gamă mai largă de produse, în timp ce 36 % consideră că reducerea prețurilor este cel mai important beneficiu. Aceste beneficii par a fi mai tangibile pentru respondenții mai tineri și pentru cei cu un nivel mai înalt de educație și de venituri.

Echitatea în comerțul internațional

O treime dintre cei chestionați consideră că este o naivitate să existe așteptarea ca alte țări să respecte normele comerciale. Mai mult de jumătate dintre respondenți sunt de părere că UE ar trebui să mărească taxele la import pentru țările din afara UE sau pentru întreprinderile care nu respectă normele comerțului internațional.

Importanța comerțului internațional. Politica europeană

Așadar, rezultatele sondajului confirmă o bună concordanță între prioritățile formulate de cetățenii UE și cele stabilite în strategia UE „Comerț pentru toți” urmată în ultimii cinci ani. În această perioadă au intrat în vigoare 16 noi acorduri comerciale ale UE cu părți terțe, unele acorduri fiind de importanță majoră, precum cele cu Canada și Japonia.

Comerțul internațional sprijină în prezent 36 de milioane de locuri de muncă în UE. Nivelul este cu 5 milioane mai mare decât în 2014. S-a pus un accent sporit pe transparență și pe dezvoltarea sustenabilă. În plus, protecția mediului și a drepturilor lucrătorilor a devenit o piatră de temelie a politicii comerciale a UE.

”Măsurile protecționiste unilaterale au sporit necesitatea ca UE să intervină și să apere europenii împotriva măsurilor comerciale neechitabile și ilegale instituite de alții”, conform studiului.

La ora actuală, există în vigoare peste 130 de măsuri de apărare comercială ale UE. Acestea contribuie la protejarea a 343 000 de locuri de muncă în Europa.

Citește și Când începe Anul Nou Chinezesc 2020? Horoscop chinezesc 2020

 

 

Citiți și despre: