Stiri: IT&C

Top companii IT Romania

Industria de software, printre puținele domenii din România care performează la standarde occidentale

29.11.2018

Industria de software din România. În anul Centenarului Marii Unirii, unul dintre puținele domenii care performează la standardele occidentale este industria de software. Este vorba despre sectorul cel mai dinamic și cu cel mai mare potențial de dezvoltare pentru România.

Analiștii din cadrul KeysFin au ales în mod special industria de software pentru a marca, astfel, ziua de 1 Decembrie.

„Este unul dintre domeniile cu care ne putem mândri. România a devenit un adevărat hub regional de software, fiind prezentat în exterior drept Silicon Valley-ul Europei”, afirmă experții.

Industria de software din România. Ce avantaje are țara noastră?

Plusul valoare adus de sectorul de software românesc este dat de:

  • calitatea factorului uman,
  • de costurile scăzute de operare
  • calitatea ridicată a serviciilor oferite de firmele românești de software

În țara noastră activează, la ora actuală, peste 17.000 de firme de profil. Acestea sunt cu aproape 3.000 mai multe decât în anul de referință 2012.

Industria de software din România. Afaceri de 5,4 miliarde de euro

Afacerile firmelor din acest domeniu au trecut, anul trecut, de pragul de 4,9 miliarde de euro.

În acest an se va depăși nivelul de 5,4 miliarde de euro.

Raportat la nivelul 2007, business-ul din sectorul de software a crescut cu 150%, iar față de 2016 cu 5,4%. Acesta este semn că piața a atins un nivel de maturizare.

”Asistăm la o concentrare a business-ului, la o maturizare și eficientizare a industriei, dovadă că numărul firmelor a scăzut cu 6% în 2017 față de 2016. Numărul PFA-urilor din acest sector a scăzut la o treime față de anul precedent, la 11.000 active în iunie 2018, iar peste 4.000 de firme au avut cifră de afaceri zero”, afirmă analiștii.

Industria de software din România. Topul firmelor

Cele mai mari afaceri le-au realizat, în 2017, firmele străine prezente în România. Este vorba de:

  • ORACLE ROMANIA SRL (221 milioane de euro/4,5% din total)
  • IBM ROMANIA SRL (195 milioane de euro/3,9%)
  • Ericsson România SRL (159 de milioane de euro/ 3,2%)

Clasamentul cifrei de afaceri este completat de Endava România (82,5 milioane de euro/1,7% din total) și Atos IT (73,3 milioane de euro/0,9% din total).

Când au fost solicitate informațiile, în octombrie 2018, nu existau date oficiale disponibile despre Bitdefender SRL (locul 4 în 2016).

Însă, în urma estimărilor KeysFin, jucătorul si-a păstrat poziția în 2017.

În total, cele mai mari 10 companii generau 21% din totalul cifrei de afaceri la nivel național.

Industria de software din România. Inovația românească

”Concurența este factorul care a împins inovația românească în sectorul software la un standard competitiv la nivel internațional. Firmele românești, fie ele microîntreprinderi, mici sau mijlocii, au început să se adapteze efectelor globalizării, strategiilor agresive ale jucătorilor străini. Și-au focusat business-urile pe segmente de nișă, pe inovație și dezvoltarea de software de ultimă generație și mai puțin pe activități de suport, acolo unde marile companii dețin mare parte din piață. În plus, este de remarcat numărul mare de startup-uri, semn că tinerii IT-iști continuă să aibă încredere că pot reuși pe cont propriu în acest domeniu”, afirmă experții de la Starbyte, companie de IT cu capital 100% românesc.

Industria de software din România. Cele mai profitabile companii

Cel mai profitabil jucător din piața de software a fost, anul trecut, SAP România (locul 8 în clasament după cifra de afaceri). Compania a avut un rezultat de 20 de milioane de euro în 2017.

Topul profitabilității este urmat de:

  • IBM România
  • Atos
  • Logic IT
  • Misys

Per total, cele mai profitabile cinci companii au generat 11% din profitul total al industriei.

”Interesant este că cele mai mari creșteri de profit, din punct de vedere al marjei nete, le-au înregistrat microîntreprinderile, de aproape 26%, acestea raportând și unul dintre cele mai ridicate niveluri de rentabilitate a capitalurilor din economie: aproape 58%”, afirmă experții.

Industria de software din România. Atu-urile României

Calitatea factorului uman reprezintă, pentru investitori, principalul atu al țării noastre.

Într-un sistem cu probleme majore, IT-ul este printre puținele domenii în care educația se realizează la un nivel competitiv.

”România se situează constant în top 10 global în competițiile internaționale de matematică sau informatică. Cele 5 politehnici din țară asigură anual peste 7.000 de absolvenți cu abilități specifice care formează sub-clustere regionale: București (2.000 de absolvenți mix rar de abilități), Cluj (1.700 – Java, C#, .NET, PHP, Web), Iași (1.100 – Java, .NET, C/C++) , Timișoara (1.100 de absolvenți – front end, telecom), Brașov (500 – C++, helpdesk), Sibiu (500 – cloud și vizualizare) și Craiova (230 – automotive software și gaming). Dincolo de specializare – România are un număr de ingineri pe cap de locuitor superior celor din SUA, India, China sau Rusia – este de remarcat faptul că forța de muncă din acest sector beneficiază și de un nivel ridicat de cunoaștere a limbii engleze, un atu fundamental în acest domeniu”, mai spun analiștii.

Un alt avantaj este reprezentat de infrastructura specializată dezvoltată puternic în ultimii ani: start-up-uri, fonduri de venture capital, peste 40 de co-working spaces și acceleratoare la nivel național.

Citește și Competițiile de antreprenoriat JA România anunță premii de peste 150.000 de euro