Infiintare asociatie 2019 - Consiliul Concurentei

Înființare asociație 2019. Anunțul făcut de Consiliul Concurenței

29.10.2019

Înființare asociație 2019. Consiliul Concurenței a anunțat că a elaborat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență de către asociațiile de companii. Scopul este de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește conformarea cu normele din domeniul concurenței. De asemenea, ghidul are misiunea de a oferi sfaturi practice în acest sens.

Înfiinţarea asociaţiilor şi apartenenţa companiilor la astfel de asociaţii sunt perfect compatibile cu legislaţia din domeniul concurenţei. Însă, există riscul de a se crea un cadru propice pentru înţelegeri anticoncurenţiale.

Înființare asociație 2019. Comportamentul comercial

Pentru firmele concurente, participarea la activităţile asociaţiilor constituie un mod de a se întâlni în mod regulat şi de a discuta, având în vedere interesele lor comune. Chiar dacă, aceste întâlniri sau discuţii au un scop legitim, acela de a îndeplini obiectivele asociaţiei, nu trebuie să urmărească sau să conducă la coordonarea comportamentului comercial al firmelor membre ale asociaţiei.

Înființare asociație 2019. Rolul deținut

„Rolul asociaţiilor profesionale este foarte important. Ele trebuie să se implice şi să verifice respectarea riguroasă a regulilor de etică profesională şi a standardelor de calitate, în funcţie de specificul fiecărui domeniu. Acest lucru trebuie să se realizeze, însă, fără niciun fel de raportare la politica comercială a companiilor, în special în ceea ce priveşte preţurile”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei.

Înființare asociație 2019. Ce cuprinde Ghidul?

Așadar, Ghidul cuprinde atât concepte specifice reglementărilor din domeniul concurenței, cât și o descriere a cazurilor tipice pentru care poate fi atrasă răspunderea asociației. Documentul include exemple din practica Consiliului Concurenţei din România, dar şi a altor Autorităţi de Concurenţă. La acestea se adaugă și serie de sfaturi pentru evitarea încălcării legii.

Înființare asociație 2019. Recomandări

De asemenea, documentul cuprinde și un set de recomandări pentru adoptarea și implementarea programelor de conformare la nivelul asociațiilor, precum și modalitățile de sesizare a Consiliului Concurenţei în cazul unor posibile fapte anticoncurenţiale.

Autoritatea de concurenţă a publicat „Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă”, care abordează diferite aspecte ce ţin de comportamentul individual al companiilor în vederea evitării încălcării reglementărilor din domeniul concurenţei.

Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență de către asociațiile de companii este pus în dezbatere publică. Acesta se regăsește pe pagina web a instituției, www.consiliulconcurentei.ro.

Citește și Card eMAG Raiffeisen: Avantajele oferite

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Înființare asociație 2019. Anunțul făcut de Consiliul Concurenței

  1. Pingback: Rompetrol Bulgaria benzinarii - Statii alimentare | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.