Stiri: Social

Invatamant obligatoriu 15 ani

Iohannis a promulgat legea privind învățământul obligatoriu. Ce spun sindicatele?

02.04.2019

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunțat că susține ca învăţământul general obligatoriu să fie extins treptat la 15 clase, până în 2030. Acest lucru este prevăzut într-un act normativ, promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Prin proiect se modifică Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

Învățământ obligatoriu 15 ani. Este nevoie de o strategie privind educația

Modificările impun, totuși, autorităților elaborarea unei strategii cu aplicare imediată pentru sistemul de educație. Așadar, trebuie rezolvate o serie de probleme cu care se confruntă învățământul românesc.

Așadar, trebuie găsite soluții pentru o problemă gravă care există de mulți ani. Este vorba de deficitul locurilor la grădiniță. În Capitală, există un deficit de 7.000 de locuri în grădinițe. De asemenea, numărul cadrelor didactice din învățământul preșcolar este insuficient. Există situații în care educatoarele sunt nevoite să lucreze cu grupe de preșcolari supradimensionate.

Învățământ obligatoriu 15 ani. Dotări și profesori bine pregătiți

În plus, trebuie spus că integrarea copiilor în sistemul de educație nu poate fi făcută, dacă nu le punem acestora la dispoziție dotările necesare, precum și cadre didactice bine pregătite.

“Este foarte bine că a fost luată această decizie de extindere a învățământului obligatoriu. Dar trebuie să înțelegem, măcar acum, de ce este importantă creșterea finanțării sistemului de educație din România. Nu e suficient că aduci niște copii în grădinițe, școli sau licee, pe care îi așezi în bănci și îi ții ocupați. Educația trebuie să dezvolte, iar acest lucru înseamnă locuri suficiente, pentru un acces egal al tuturor copiilor în grădinițe și școli; unități de învățământ dotate cu materiale didactice care să ofere o nouă perspectivă a stilului de predare și de învățare – unul modern, nu unul tern care obosește elevii; readaptarea programelor școlare la cerințele de pe piața muncii, pentru a avea tineri absolvenți cu șanse reale de angajare și funcționali din punct de vedere profesional. Și, da, trebuie spus, pentru toate acestea avem nevoie de strategi buni în educație și de bani pentru investiții. Altfel, nu facem decât să îngrămădim niște copii sau tineri în săli de clase”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.

Citește și Câți români nu aveau un loc de muncă la finele lunii februarie?